Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 19 mars 2024
Forskerteamet bak studien. Foto: Jenna Kurtzweil, Beckman Institute Communications Office

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.

Det er forskere ved Beckman Institute i delstaten Illinois som står bak den banebrytende teknologien. Denne UV-assisterte 3D-utskriftsmetoden kan endre strukturelle farger under utskriftsprosessen for å skape levende og potensielt mer holdbare farger.

Farger med ulike pigmenter blir til når lys treffer pigmentet og reflekterer det tilbake i ulike bølgelengder som øyet oppfatter som farge. Noen materialer får imidlertid farge takket være sin struktur og fargen oppstår når lyset preller av materialet, for eksempel påfuglens fjær som i utgangspunktet er brune.

– I motsetning til tradisjonelle farger som kommer fra kjemiske pigmenter eller fargestoffer som absorberer lys, kommer de strukturelle fargene som finnes i mange biologiske systemer fra nanoteksturerte overflater som forstyrrer synlig lys. Dette gjør dem mer levende og potensielt mer holdbare, sa Sanghyun Jeon, hovedforfatter og doktorgradsstudent i Diao Lab.

En 3D-trykt illustrasjon av en kameleon laget av forskerteamet. Foto: Sanghyun Jeon, Diao Lab.

Forskerne kan produsere strukturelle farger i det synlige bølgelengdespekteret fra dypblått til oransje. Mens en kunstner kan bruke mange forskjellige farger for å oppnå denne fargegradienten, bruker forskerteamet ett enkelt blekk og endrer hvordan det skrives ut for å lage fargegradienten.

– Ved å designe nye kjemier og utskriftsprosesser, kan vi modulere strukturelle farger i farten for å produsere fargegradienter som ikke var mulig før, sier Ying Diao, førsteamanuensis i kjemi og kjemi og biomolekylær ingeniørvitenskap ved University of Illinois Urbana-Champaign og forsker ved Beckman Institute for Advanced Science and Technology.

 

Les mer

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

SSAB lanserer utslippsfritt stålpulver

SSAB lanserer verdens første stålpulver som produseres uten fossile utslipp av karbondioksid. Pulveret er laget av resirkulert stål og kombinerer egenskapene til SSABs meget solide stål med de lette strukturene som er mulig med 3D-printing.
SSAB-vang

Meltio tar sikte på industrien med nye M600

Meltio har utviklet en ny generasjon 3D-skrivere for metall, M600, som skal lokke den brede produksjonsindustrien til å omfavne additiv produksjon.
Screenshot

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden