Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 13 mars 2024

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.

Eksperimentene er en del av Aegis Aerospace, Inc.s første Space Science & Technology Evaluation Facility-oppdrag (SSTEF-1). SSTEF er en kommersiell romtesttjeneste, utviklet av Aegis Aerospace i Houston, Texas under NASAs Tipping Point-program, for å tilby FoU-tjenester på månens overflate. SSTEF-1-prosjektet fokuserer på teknologiutvikling for rominfrastruktur og kapasiteter for månen og nær-jordens rom. Stratasys-eksperimentene er sponset av Northrop Grumman Corporation.

I dette måneoppdraget vil Stratasys gi 3D-printede prøver som vil bli brakt til månens overflate av en ubemannet lander i en bærerstruktur 3D-printet av Stratasys. Tre materialer vil være fokus for to forskjellige eksperimenter ledet av Northrop Grumman.

Det første eksperimentet vurderer ytelsen til en prøvedel laget med Stratasys Antero® 800NA FDM®-filament fylt med wolfram. Antero 800NA er en høyytelses PEKK-basert termoplast med utmerkede mekaniske egenskaper, kjemisk motstandsdyktighet og lave avgassingsegenskaper. Tilsetning av wolfram er ment å gi skjerming mot skadelig stråling som gammastråler eller røntgenstråler.

Det andre passive eksperimentet er designet for å se hvordan 3D-printede materialer fungerer i verdensrommet. Den vil inkludere Antero 840CN03 FDM-filament, som har ESD-egenskaper for bruk med elektronikk og ble brukt på Orion-romfartøyet. Eksperimentet vil også inkludere en ny ESD-fotopolymer produsert av Stratasys-partner Henkel for bruk med Stratasys’ Origin® One 3D-skrivere og designet for miljøer med høy varme. Dette eksperimentet vil utsette prøver av de 3D-printede materialene for månestøv, lavt trykk som kan føre til utgassing, og de raske temperatursvingningene som skyldes praktisk talt ingen atmosfære på månen.

– Additiv produksjon er en viktig teknologi for romfart der hver eneste unse vekt betyr noe og høy ytelse er avgjørende, sier Chief Industrial Business Officer Rich Garrity.

– Dette settet med eksperimenter vil hjelpe oss å forstå hvordan vi fullt ut kan utnytte 3D-utskrift for å holde mennesker og utstyr trygge når vi reiser til månen og videre.

Deler vil bli brakt til måneoverflaten av en ubemannet månelander i en Stratasys 3D-trykt bærerstruktur laget av ULTEM™ 9085 termoplast, som er et materiale som også ofte brukes i kommersielt flyinteriør.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Forskere har printet fungerende hjernevev

Et forskerteam i Wisconsin har lyktes med å 3D-printe menneskelig hjernevev som både kan vokse og fungere som typisk hjernevev. Dette som kan ha betydning for behandling av sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.
Yuanwei_Yan-1024x768-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden