Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 4 april 2024
Kommunestyrets leder i Helsingborg, Christian Orsing forbereder seg på en prøvekjøring av e-Miles. Foto: Pressebilde

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.

Helsingborgs ambisjon er å bli Europas mest bærekraftige og raskt bevegelige logistikknutepunkt. Samarbeidet med e-Miles er en del av dette.

I november 2023 besøkte representanter fra Lunds universitet e-Miles, eller Malena Engineering som moderselskapet heter. Det ble da besluttet å teste kjøretøyet i Helsingborg. Til og med Ikea har vist interesse for å delta i prosjektet.

Kjøretøyet utviklet av e-Miles er for bruk i urbane miljøer, såkalt «urban mobility». Den skal kunne frakte gods eller inntil fire personer samtidig og har en makshastighet på 45 km/t. Den er 2,5 meter lang og kan utvides med 37 centimeter til. Ifølge produsenten er 90 prosent av delene 3D-printet. Kjøretøyet har en hengslet dør i front som gjør det mulig å enkelt rulle inn rullestol. Man styrer med en joystick mellom de to passasjersetene foran.

Den hengslede døren i front skal gjøre det mulig å rulle en rullestol inn i kjøretøyet. Foto: Pressebilde

 

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Fremtidens stålpulver er helt fossilfritt

Hvis additiv produksjon med metall for alvor skal bli en bærekraftig produksjonsteknologi, kreves det pulver med et betydelig lavere karbonavtrykk. Derfor satser det svenske industrikonsernet SSAB på fossilfritt stål til bruk i blant annet AM.
ssab-front

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden