Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 9 april 2024
Sandvik Additive Manufacturing Center har produsert metallkomponenter ved hjelp av flere forskjellige pulverbedteknikker. Foto: Pressebilde

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.

Sandvik Additive Manufacturing Center har hatt småskala produksjon av 3D-printede metallkomponenter ved bruk av flere forskjellige pulverbedteknikker. Nå skal senteret legges ned, arbeidet med dette er påbegynt og skal være ferdig i løpet av sommeren. Dette skriver Johannes Hellström, pressesjef i Sandvik, i en epost til oss.

Satser på pulverproduksjon

Den nye strategien innebærer at Sandvik vil satse på produksjon av metallpulver i fremtiden. Sandvik har de siste årene investert flere hundre millioner kroner i et produksjonsanlegg i Sandviken for produksjon av metallpulver.

«Som et resultat ble det foretatt en strategisk gjennomgang som resulterte i beslutningen om å avvikle denne forretningsenhetens småskalaproduksjon av additivt produserte komponenter. Additive Manufacturing fortsetter å være et viktig område for oss, hvor vi vil ha en fortsatt sterk tilstedeværelse som leverandør av metallpulver», skriver Johannes Hellström.

Han skriver videre at andre deler av Sandvik har intern kapasitet for additiv tilvirkning av egne produkter og at disse ikke er berørt av vedtaket, og at maskinparken skal brukes på den måten som skaper mest verdi for Sandvik.

Totalt 20 ansatte er berørt av nedleggelsen. I januar vedtok Sandvik også et større omstillingsprogram der 1,2 milliarder skal spares og arbeidsstokken reduseres med totalt 1100 personer globalt. Disse innsparingene må gjennomføres i 2024 og 2025.

Les mer

Ikea søker kreativ 3D-printingspesialist

Møbelgiganten Ikea har tidligere eksperimentert med 3D-printing. Nå vil selskapet ansette en spesialist innen 3D-printing for produktutvikling.
Flags-3-1024x683

Svensk produsent konkurs – men varemerket lever videre

ZYYX Labs, med base i Gøteborg, begjærte seg konkurs 20. august. Produksjonen av 3D-printere vil imidlertid fortsette i et annet selskap, ifølge administrerende direktør Tomas Bengtsson.
ZYYX-kollage-1024x683

Etter konkursen: Mycorena solgt til belgisk selskap

I løpet av sommeren kom nyheten om at det Gøteborg-baserte matteknologiselskapet Mycorena begjærte seg konkurs. Nå er det klart at belgiske Natural Plantbased Solutions kjøper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1-1024x683

Stratasys saksøker Bambu Lab for patentbrudd

Stratasys, hvis grunnlegger S. Scott Crump utviklet FDM-teknologien, tar rettslige skritt mot oppkomlingen Bambu Lab på grunn av påstått patentbrudd. Det opplyser flere nyhetskilder.
Bambu-lab-1024x671

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

92 prosent kortere ledetider med AM

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.
Atlas-Copco_team-1024x683