SSAB lanserer utslippsfritt stålpulver

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 4 april 2024
Jesper Vang og Johnny Sjöström ved SSABs anlegg i Oxelösund. Foto: Jan Lindblad Jr

SSAB lanserer verdens første stålpulver som produseres uten fossile utslipp av karbondioksid. Pulveret er laget av resirkulert stål og kombinerer egenskapene til SSABs meget solide stål med de lette strukturene som er mulig med 3D-printing.

– Nå bryter vi ny mark innen 3D-printet stål. SSAB har allerede vist at det er mulig å produsere stål uten fossile utslipp av karbondioksid. Nå kombinerer vi utslippsfritt stål med pulverteknologi og baner vei for produksjon av bærekraftige 3D-printede objekter der kun oppfinnsomheten setter grensene, sier Johnny Sjöström, divisjonssjef for SSAB Special Steels.

Produksjon av stål er en viktig kilde til utslipp av karbondioksid. Ved å pulverisere SSABs utslippsfrie stål med kun fossilfrie energikilder, er karbondioksidutslippene fra industrien praktisk talt null, skriver SSAB i en pressemelding.

Foto: Hugo Leijon

For å produsere pulveret forstøves smeltet stål som er skreddersydd for 3D-printing ved hjelp av en spesiell høytrykksgass til små runde dråper som deretter størkner i pulverform. Stålpulveret produseres også kun ved bruk av fossilfrie energikilder.

Begrenset volum

I november 2023 ble SSAB AM Engineering lansert, som var SSABs første stålpulver for additiv produksjon, et konvensjonelt pulver laget på internt skrapmetall med grønn energi og CO2-nøytral gass. Fossilfri SSAB AM Tough Zero slippes nå som pulver i begrenset volum, produsert med såkalt hybritteknologi, hvor restproduktet kun er vann i stedet for karbondioksid.

I følge SSAB er stålpulver ideelt for begrensede serier av tilpassede komponenter eller reservedeler som krever høy strukturell integritet og optimal funksjonalitet. Den kan brukes i de fleste bransjer, for eksempel til å produsere deler til forbrukerprodukter, bilindustrien eller tunge maskiner.

– Ved å 3D-printe meget solide stålkomponenter kan mengden råmateriale som brukes reduseres samtidig som sluttproduktet blir lettere og får forbedret funksjon. Det er spesielt viktig for bransjer som bilindustrien eller produsenter av tunge maskiner, hvor man ønsker å redusere vekten, øke ytelsen og redusere karbonavtrykket, sier Jesper Vang, leder for SSABs pulverteknologi.

Flere kunder har testet pulveret

SSAB har allerede levert prototyper av fossilfritt stålpulver til utvalgte kunder, som HT-laser, som 3D-printet den første komponenten til en skogsmaskin i fossilfritt pulver, og gruveselskapet Epiroc, som produserte en hydraulikkblokk for en fjellboremaskin i konvensjonelt pulver. I 2022 lanserte Triwa det første forbrukerproduktet laget av fossilfritt stålpulver – et armbåndsur.

3dp.se hadde et intervju med Jesper Vang i vinter om SSABs pulverproduksjon, det kan du lese her.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden