Ultimaker går industrielt med Factor 4

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 23 april 2024
Man sender ut Ultimaker Factor 4 til forhandlere og kunder i mai 2024.

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.

Når Ultimaker beskriver denne FDM-3D-skriveren, er det med ord som effektivitet og pålitelighet. Den er utviklet for produksjon av alt fra prototyper og verktøy til sluttprodukter og små serier av prosesskritiske komponenter. Den kan produsere svært nøyaktige utskrifter med en posisjonsnøyaktighet på ±0,2 mm eller ±0,2 prosent.

– Med vår omfattende støtte hjelper vi kundene med å navigere i kompleksiteten til 3D-printing og identifisere muligheter. Det er et uutnyttet potensial i det lette industrimarkedet, og vi tror at Faktor 4 vil gjøre det mulig for kundene å utforske applikasjonsmulighetene på dette området ytterligere. Med sin effektivitet og allsidighet lover Factor 4 en rask avkastning på investeringen, slik at bedrifter kan dra nytte av fordelene med 3D-printing, sier Michiel Alting von Geusau, administrerende direktør i Ultimaker.

Tåler høye temperaturer

Selve maskinen er produsert i en robust skapkonstruksjon bestående av stål, aluminium og glass. Den har en modulær design for å forenkle reparasjoner, redusere nedetid og maksimere produktiviteten.

Byggevolumet er 330 x 240 x 300 millimeter, og temperaturen i kammeret kan kontrolleres for konsistente utskriftsresultater over hele den oppvarmede byggeplaten. Med en ny printkjerne som tåler temperaturer på opptil 340 grader Celsius, er det mulig å skrive ut med en rekke forskjellige høytemperaturmaterialer.

Med direktedrevne ekstruderingshoder og dobbel ekstrudering kan brukeren produsere både store detaljer og deler i ulike materialer. En fleksibel PEI-belagt byggeplate skal gjøre det enkelt å løsne de ferdige trykte delene.

Faktor 4 har dobbel ekstrudering slik at brukeren kan produsere både store detaljer og deler i ulike materialer.
Bredt utvalg av materialer

Når det gjelder materialer har Ultimaker utvidet sortimentet med blant annet PPS CF, en karbonfiberforsterket brannsikker termoplast som tåler temperaturer på opptil 230 grader celsius. I tillegg er det andre materialalternativer som PLA, nylon, PETG, PET CF og PVA, samt validerte materialer fra andre leverandører som BASF Forward AM, Kimya, Polymaker, Lehvoss og Jabil. Faktor 4 støtter filamenter i størrelsen 2,85 millimeter.

Materialstasjonen har plass til seks filamentspoler og de oppbevares i et klimakontrollert miljø med en luftfuktighet under 15 prosent. Maskinen kan automatisk bytte mellom spoler for å unngå papirstopp og avbrutt utskrift.

Ultimaker har blant annet lagt til den karbonfiberforsterkede termoplasten PPS CF til materialbiblioteket.
Klar for levering i mai

Faktor 4 kan sømløst integreres med Ultimaker Digital Factory skybasert plattform for for eksempel å fjernstyre flere printere, overvåke utskriftsfremdriften i sanntid eller få tilgang til analyser. I den nyeste versjonen av arbeidsflytprogramvaren Ultimaker Cura er det utskriftsprofiler for Factor 4 som er spesialtilpasset og finjustert for optimal utskriftskvalitet.

Ultimaker regner med å begynne å sende Factor 4 i mai 2024. I Norge er blant annet Protech Nordic forhandlere for Ultimaker.

Torsdag 2. mai kl 17:00 (CEST) vil Ultimaker holde en live-demo for å introdusere Factor 4. Les mer og registrer deg her.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Kompakt 3D-lab til bruk i felt

Det australske foretaket SPEE3D har annonsert noe de kaller EMU, Expeditory Manufacturing Unit, altså en produksjonsenhet for ekspedisjoner. Det består av en container som inneholder alt som trengs for å benytte 3D-printing i felt, inkludert etterbehandlingsutstyr.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683