Espressobrygger vant designkonkurranse

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Privat
PUBLISERT: 23 mai 2024
Alle prisvinnerne, fra venstre: Aravinth Kameraj, Jacob Enger, Edwin Svensson og Simon Dybeck.

Under den svenske 3D-messen Elmia 3D ble vinneren av SVEATs Design Challenge 2024-konkurranse presentert. Bidraget som imponerte juryen mest var en unik espressomaskin, designet av Simon Dybeck.

Vinneren Simon Dybäck.

Betingelsene for deltakerne var at de skulle ta utgangspunkt i et produkt, alt fra hverdagslige gjenstander til spesialverktøy eller annet utstyr. Det nye optimaliserte produktet skulle deretter tegnes i et hvilket som helst CAD-program, og deltakerne skulle også beskrive i innleveringen hvordan det nye produktet kan dra nytte av additiv produksjon, samt gi detaljer om materialvalg og tiltenkt produksjonsmetode.

Vinnerbidraget er designet av Simon Dybeck. Det dreier seg om en espressomaskin med multifunksjonelle deler som kan tilpasses etter kundens ønsker. I følge juryens begrunnelse har Simon kombinert «en generativ designprosess optimalisert for additiv produksjon hvor ytelse og estetikk går hånd i hånd». Med SLM-3D-printing skal komplekse geometrier kunne kombineres med god varmeoverføring, noe som gir høyere ytelse når det gjelder effektivitet og oppvarming i bryggeprosessen.

Andrepremien gikk til Edwin Svensson og Jacob Enger som har designet en blyantspisser og tredjepremien til Aravinth Kameraj for en bremsepedal.

Prisvinnerne er valgt ut av en jury bestående av følgende SVEAT-medlemmer: Lisa Antonsson, AM Printservice, Pär Nobring, R.A.P.S, Theresia von Arnold, PLM Group og Patrik Rosén, MarkForged. Premiepengene er på totalt SEK 30 000, hvor vinneren mottar SEK 15 000, andre nummer to SEK 10 000 og tredje nummer to SEK 5 000.

Juryens begrunnelser

1. premie Simon Dybäck, espressomaskin.

«Bidraget skyver grensen fremover ved å kombinere en generativ designprosess optimalisert for additiv produksjon hvor ytelse og estetikk går hånd i hånd. Resultatet er en unik tilpasningsbar kaffebrygger med multifunksjonelle deler. At det innsendte bidraget er timeglassformet er ifølge deltakeren et tegn på tiden som kreves for at god kaffe skal være klar.

Gratulerer så mye Simon!»

2. premie Edwin Svensson og Jacob Enger, blyantspisser.

«Å gjenopplive og transformere dette klassiske skoleikonet til nåtid ved hjelp av leken design i en strukturert forbedringsprosess. Den smarte komponentreduksjonen og de nøye utvalgte materialene i kombinasjon med dagens trykkteknikker gir et konkurransedyktig bidrag med «edge».

Gratulerer så mye Edwin og Jacob!»

3. premie Aravinth Kameraj, bremsepedal.

«Bidraget eksemplifiserer produktforbedring gjennom enkelhet og funksjonell eleganse, alt med et bærekraftstankesett på hvert trinn. Med en tydelig og analytisk arbeidsprosess i kombinasjon med kraftig programvare oppnås pålitelige resultater. Denne metodikken er ikke bare anvendelig for dagens bremsepedal, men også for morgendagens bruksområder innen en rekke felt.

Gratulerer så mye Aravinth!»

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683