Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 29 mai 2024
Amir Baghdadchis doktorgradsavhandling har sett nærmere på hvordan sveising og additiv produksjon med dupleks rustfritt stål kan optimaliseres. Foto: Pressebilde/Högskolan Väst

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.

For å kunne bruke dupleks rustfritt stål i additiv produksjon (DED-LB) er det nødvendig å utvikle og tilpasse teknologien til materialet. Amir Baghdadchis har fokusert på dette i sin forskning. Det kommer frem i en pressemelding fra Högskolan Väst i Sverige.

– Dupleks rustfritt stål anvendes på en rekke bruksområder på grunn av deres høye korrosjonsmotstand og mekaniske egenskaper. Men for at produksjon og sammenføyning i materialet skal være effektiv og oppnå ønsket resultat, er det nødvendig å ha presis kontroll over prosesser og en dyp forståelse av sammenhengene mellom kjemisk sammensetning, termiske sykli, resulterende mikrostrukturer og egenskaper, forklarer Amir Baghdadchis .

Utviklet ny metodikk

I løpet av Amirs første år som doktorgradsstudent fokuserte han på lasersveising av dupleks rustfritt stål. Ved å eksperimentere med forskjellige beskyttelsesgasser og laseroppvarmingsteknikker, identifiserte han flere måter å forbedre sveisene på. Han utviklet også en ny metodikk ved bruk av såkalt elektrondiffraksjon (EBSD, Electron Backscatter Diffraction), som gjør det mulig å analysere fasefraksjoner i materialet.

Amir Baghdadchis forskning har imidlertid hovedsakelig handlet om å utvikle kunnskap om metallavsetning med wire og laser som energikilde for dupleks rustfritt stål. Sammen med andre forskere har han utviklet en systematisk fire-trinns metodikk og deretter har additiv produksjon blitt brukt for å produsere en komponent i dupleks rustfritt stål. Komponentens mikrostruktur, mekaniske egenskaper og korrosjonsmotstand ble deretter analysert ved hjelp av en rekke teknikker, inkludert optisk mikroskopi, elektronmikroskopi, mekanisk testing og elektrokjemisk korrosjonstesting.

Muliggjør videre fremgang

– Utviklingen av EBSD-metodikken er et av de mest interessante resultatene av min forskning. Metodikken gir et robust rammeverk for å analysere fasefraksjoner i additivt produserte og sveisede komponenter. Det muliggjør ytterligere fremskritt innen materialvitenskap og produksjonsteknologi.

– I tillegg kan den systematiske firetrinns metodikken bidra til enklere og mer kostnadseffektiv utvikling av skalerbare produksjonsmetoder for produksjon av metallkomponenter med bedre mekaniske egenskaper og korrosjonsbestandighet, sier Amir Baghdadchis.

Håpet er at forskningen hans vil åpne nye måter for flere industrier å gå fra konvensjonelle produksjonsmetoder til mer bærekraftige alternativer, som additiv produksjon.

Du kan lese mer om Amir Baghdadchis forskning i doktorgradsavhandlingen hans:  “Directed Energy Deposition Additive Manufacturing and Welding of Duplex Stainless Steel using Laser Beam”.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683