Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 29 mai 2024
Maria Signal Martebo, administrerende direktør i Alstom Sverige og Maja Rapp, administrerende direktør i Tåg i Bergslagen. Foto: Pressebilde

Transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.

Avtalen er mellom Tåg i Bergslagen (TiB) og Alstoms Innovasjonsstasjon i Stockholm, som ble etablert i 2023 med mål om å bringe interne innovasjonsprosjekter til markedet både lokalt og internasjonalt. Initiativet er unikt ettersom det er første gang et europeisk selskap har samarbeidet med Alstoms innovasjonsstasjon.

– Dette samarbeidet er en del av vår ambisjon om å alltid være i forkant av teknologiutviklingen. Ved å kombinere våre innovative evner med Tåg i Bergslagens kompetanse kan vi utvikle jernbaneløsninger for fremtiden og bidra til en enda mer bærekraftig og effektiv jernbanetrafikk, sier Maria Signal Martebo, administrerende direktør i Alstom Sverige.

Det toårige samarbeidet skal utforske og utvikle nye teknologier for å endre jernbaneindustrien, ifølge en pressemelding fra Alstom. Den har fire ulike fokusområder hvor additiv produksjon for å støtte vedlikeholdsarbeid og reparasjoner er ett av dem.

De tre andre fokusområdene er: dyredeteksjon og avskrekking rundt jernbanesporene, datainnsamling, dataanalyse og KI for å optimalisere driften og forbedre vedlikeholdseffektiviteten, og utforske og utvikle nye teknologier for passasjerinformasjonssystemer.

3dp Norge har skrevet flere artikler om Alstoms arbeid med additiv produksjon, du kan lese mer om det her:

Togprodusenter sparer mye på 3D-printing

Alstom har giret opp sin additive tilvirkning

Produksjonen går på skinner

Fakta

Alstom er den største aktøren på det svenske jernbanemarkedet, med over 1000 leverte tog. Alstom leder også utrullingen av ERTMS i Sverige og har 19 depoter for togservice og vedlikehold over hele landet.

Alstom Innovation Station fokuserer på samarbeid med sentrale lokale interessenter som kunder, forskningsinstitusjoner, universiteter og oppstartfirmaer.

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280