Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 29 mai 2024
Maria Signal Martebo, administrerende direktør i Alstom Sverige og Maja Rapp, administrerende direktør i Tåg i Bergslagen. Foto: Pressebilde

Transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.

Avtalen er mellom Tåg i Bergslagen (TiB) og Alstoms Innovasjonsstasjon i Stockholm, som ble etablert i 2023 med mål om å bringe interne innovasjonsprosjekter til markedet både lokalt og internasjonalt. Initiativet er unikt ettersom det er første gang et europeisk selskap har samarbeidet med Alstoms innovasjonsstasjon.

– Dette samarbeidet er en del av vår ambisjon om å alltid være i forkant av teknologiutviklingen. Ved å kombinere våre innovative evner med Tåg i Bergslagens kompetanse kan vi utvikle jernbaneløsninger for fremtiden og bidra til en enda mer bærekraftig og effektiv jernbanetrafikk, sier Maria Signal Martebo, administrerende direktør i Alstom Sverige.

Det toårige samarbeidet skal utforske og utvikle nye teknologier for å endre jernbaneindustrien, ifølge en pressemelding fra Alstom. Den har fire ulike fokusområder hvor additiv produksjon for å støtte vedlikeholdsarbeid og reparasjoner er ett av dem.

De tre andre fokusområdene er: dyredeteksjon og avskrekking rundt jernbanesporene, datainnsamling, dataanalyse og KI for å optimalisere driften og forbedre vedlikeholdseffektiviteten, og utforske og utvikle nye teknologier for passasjerinformasjonssystemer.

3dp Norge har skrevet flere artikler om Alstoms arbeid med additiv produksjon, du kan lese mer om det her:

Togprodusenter sparer mye på 3D-printing

Alstom har giret opp sin additive tilvirkning

Produksjonen går på skinner

Fakta

Alstom er den største aktøren på det svenske jernbanemarkedet, med over 1000 leverte tog. Alstom leder også utrullingen av ERTMS i Sverige og har 19 depoter for togservice og vedlikehold over hele landet.

Alstom Innovation Station fokuserer på samarbeid med sentrale lokale interessenter som kunder, forskningsinstitusjoner, universiteter og oppstartfirmaer.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683