Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 2 mai 2024
Bambu Lab 3D-printeren er nå utplassert på GoCo Health Innovation City i Mölndal i Sverige.

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.

– Grunntanken min er å senke terskelen slik at flere lettere kan bruke 3D-printteknologi og skape innovasjon på en bærekraftig måte, sier Rasmus Jansson.

Han er mekanisk konsulent til daglig og har lang erfaring med å drive produktutviklingsprosjekter i ulike bransjer. I sitt yrke har han kommet i kontakt med denne «ekstremt kraftige teknologien» og ønsker derfor å spre den til flere.

Rasmus Jansson

– Det kan for eksempel være nye gründere som ikke har midler til å ansette en fagperson til å lage sine prototyper eller etablerte bedrifter som ønsker å effektivisere utviklingsprosessen sin. Poenget er at hvem som helst skal kunne stikke innom fra gaten og bruke maskinen. Visjonen inkluderer at 3D-printing skal være like lett tilgjengelig som Google.

«Akkurat som en brusautomat»

Etter diskusjoner med flere aktører er det første kabinettet med 3D-printer nå utplassert ved GoCo Health Innovation City i Mölndal i det sørlige Gøteborg. Det handler om en Bambu Lab A1-printer som kom i midten av april.

– Ulike 3D-printteknologier har ulike styrker og svakheter, avhengig av hva du ønsker å oppnå, men når det kommer til brukervennlighet er FDM-teknologien uslåelig. Jeg vil påstå at nesten alle er i stand til å håndtere en FDM-printer, uavhengig av alder eller utdanning. I stor grad handler det om å bryte det ned i mindre deltrinn og tørre å ta det første steget ved å trykke på start. Etter det er det nedoverbakke. Skriveren har forhåndsinnlastede filer der brukeren like enkelt som en brusautomat kan velge et forhåndslastet produkt, men i motsetning til brusautomaten også skrive ut egne, helt egendesignede produkter, forklarer Rasmus.

Betaler per minutt

Denne offentlige 3D-printtjenesten, 3Demandic som den heter, skal gjøre teknologien mer tilgjengelig for flere. Det skal være raskt og enkelt å bruke tjenesten. Brukeren bestiller time på nett, alt fra 15 minutter til 24 timer, og betaler per minutt. Et kvarter koster 15 kroner, en time 60 kroner og så videre. Skapet kan deretter låses opp med en reservasjonskode.

– Det har allerede vært noen bestillinger, og jeg har også fått høre at mange er ute og er nysgjerrige på skapet. Så langt har det bare vært positiv respons. GoCo selv vil snart rulle ut sin egen markedsføringskampanje med skilt og markedsføringsmateriell slik at flere skal oppdage maskinen på GoCo House.

Rasmus har forsket litt og ikke funnet noe lignende konsept, 3Demandic kan muligens være verdens første offentlige 3D-utskriftstjeneste.

– Det kan være slik. Jeg har funnet noen få prosjekter som ligner det, men ingen som har vært allment tilgjengelig på denne måten med et konsept som gjør det skalerbart og enkelt å bruke for en ellers avansert bruker.

 

Visjonen til 3Demandic er at 3D-utskrift skal være like tilgjengelig som å google.
Håper å utvide konseptet

Han driver også et annet sideprosjekt og har utviklet en SLA/harpiksskriver med automatiserte etterbehandlingsmuligheter som for tiden er i patentprosessen. Han håper å utvikle konseptet til 3Demandic videre og stille ut flere 3D-printerskap på offentlige steder.

– For meg handler det om at flere skal få muligheten til å oppdage fordelene med 3D-printing i dens ulike former. Jeg tror 3D-printing kan være et av de viktigste verktøyene i vår tid.

Rasmus er i skrivende stund i dialog med flere aktører for å utvide konseptet og startplanen er å skape tilgang til 3D-printing for alle ved hjelp av knutepunkter på enkelte nøkkelsteder, for eksempel vitenparker, tekniske videregående skoler, universiteter, fritidsparker og kjøpesentre.

– Det er så mange gode ideer der ute og kjernen i visjonen er at alle som har en innovasjonsidé skal ha verktøyene til å realisere den og at så få geniale ideer som mulig skal gå til spille. Selv om dette prosjektet bare hjelper en enkelt gründer og produkt med å bli realisert, ser jeg på det som en seier, avslutter Rasmus Jansson.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683