3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Tekst:Roger Stormo
Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 4 juni 2024
3D-printing i makroformat med hjelp av roboter.

3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet og anslås å beløpe seg til rundt 57 milliarder dollar ved utgangen av 2028. Dette viser en prognose fra Protolabs.

Protolabs jobber globalt som en additiv produksjonspartner med kunder globalt, og produserer prototyper og komponenter i et bredt spekter av plast- og metallmaterialer. I 2023 genererte Protolabs 3D-utskriftsvirksomhet mer enn $84 millioner i inntekter takket være Protolabs egne produksjonsanlegg og Protolabs nettverk av partnere.

Den mest populære 3D-printteknologien i Norden er FDM (Fused Deposition Modeling) med 67 % og minst brukt er SLA (Stereolitografi) med 7 %. Dette viser den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport, som inkluderer 700 globale ingeniøreksperter kombinert med markedsinformasjon.

Rapporten viser stor tillit til 3D-printing globalt. Teknologien brukes fortsatt hovedsakelig til prototyper, men flere og flere begynner å bruke 3D-print også til produksjon, og spennende nye mikro- og makroformater begynner å dukke opp.

Markedsvekst og prognose

Rapporten viser også at:

  • dagens globale 3D-utskriftsmarked er verdt omtrent 28,1 milliarder dollar.
  • den vokser 10,5 % raskere enn beregnet
  • markedet forventes å være verdt 57,1 milliarder dollar innen utgangen av 2028
  • 70 % av de undersøkte selskapene 3D-printet flere deler i 2023 enn i 2022
  • 77 % vurderte at medisinsk teknologi er området med størst potensial for 3D-utskrift

Nær en tredjedel av respondentene svarte at hybridproduksjon, som kombinerer additiv teknologi med tradisjonell produksjon, er viktigst for vekst innen 3D-printing. På andreplass (25%) kom nye materialer spesielt utviklet for 3D-printapplikasjoner. Det begynner for eksempel å dukke opp herdeplaster og harpikser som tåler høye varme- og fleksibilitetskrav, noe som fører til enda større muligheter for innovasjon.

– 3D-printing øker (…) dels for å produsere prototyper som en del av innovasjonsprosessen, som i dag ofte går parallelt med vanlig produksjon, på grunn av raske endringer i teknologi og marked. Vi begynner også å se at 3D-printing brukes oftere for produksjon av deler i mindre volum ettersom produksjonen blir mer tilpasset, sier Stephan Garber, ansvarlig for Protolabs i Norden og Baltikum.

KI og 3D-printing

Protolabs rapport viser også at KI, som påvirker alle bransjer, ennå ikke har rystet 3D-printindustrien fundamentalt, men smarte printere blir stadig en bedre opplevelse for brukeren. Nærmere en tredjedel av respondentene sier automatisk printjustering er en av de viktigste implikasjonene av KI, etterfulgt av ikke-plan FDM-utskrift takket være bedre programvare. Designprogramvare for 3D-printing vil også kunne dra nytte av KI, som topologioptimalisering, multifysikkprosesssimuleringer og KI-generert CAD.

Rapporten er tilgjengelig for nedlasting fra Protolabs.

Les mer

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Espressobrygger vant designkonkurranse

Under Elmia 3D ble vinneren av SVEATs Design Challenge 2024-konkurranse presentert. Bidraget som imponerte juryen mest var en unik espressomaskin, designet av Simon Dybeck.
Design-Challenge-1-1024x682

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683