Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 4 juni 2024

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.

Unilever produserer mange forbruksvarer, alt fra hygieneprodukter til mat. En bransje som er konkurransedyktig og krever konstant innovasjon for å tiltrekke seg kunder. En viktig del av det er utseendet på emballasjen og det å raskt kunne få nye produkter ut på markedet.

Serioplast er underleverandør til Unilever og produserer årlig fire milliarder flasker på vegne av Unilever. For å få fart på produktutviklingsprosessen har de to selskapene nå startet 3D-utskriftsformer som brukes til pilottester.

– Et forbruksvareselskap som Unilever må komme seg ut på markedet så raskt som mulig, i alle fall før konkurrentene. Du må tilby det beste produktet til den beste prisen på kortest mulig tid til forbrukerne. 3D-printing hjelper oss å fremskynde denne prosessen, sier Stefano Cademartiri, CAD & Prototyping Owner hos Unilever, i en pressemelding.

Stefano Cademartiri med den 3D-printede formen. Etter at bærematerialet er fjernet, kreves det noe etterbehandling i form av polering før formen kan tas i bruk.
Printet med SLA

Formene printes i en SLA-printer (stereolitografi) fra Formlabs av modellen Form 3L med harpiks 10K som tåler både høye temperaturer og høyt trykk. SLA-trykk gir en jevn overflate og høy presisjon i trykket, for eksempel for å kunne lage små detaljer som en sitron på oppvaskmiddelflasken.

Såkalt strekkblåsestøping (SBM) brukes til fremstilling av PET-flasker. Tradisjonelt brukes metallformer som er produsert med CNC-fresing og det tar 6-12 uker og koster opp mot 10 000 euro. Serioplast har derfor tidligere brukt andre måter å produsere enkle prototyper på, som ikke var tilfredsstillende designmessig. Med 3D-printing er det i stedet mulig å produsere flere former i løpet av et par uker og til en brøkdel av prisen.

– Med den 3D-printede formen kan vi spare opptil 70 prosent tid og 90 prosent kostnadsmessig sammenlignet med standardformen. Tidligere måtte [klienter] vente opptil 12 uker på bare ett design, nå kan vi gjøre fem design samtidig, sier Flavio Migliarelli, R&D Design Manager, Serioplast Global Services.

En flaske produsert med den 3D-printede formen til venstre, en flaske produsert med en metallform i midten, og en prototypeflaske med etikett for forbrukertesting til høyre.
Ligner på sluttproduktet

Prototypene ser også ut som det ferdige produktet og er laget av samme materiale og med samme vekt. Det gjør det mulig både å gjøre forbrukertester og å teste produktet i pakkelinjen. Den kanskje viktigste fordelen er å raskt kunne avgjøre om du er på rett vei eller bør gjøre endringer i designet.

Da Formlabs skrev om Unilever og Serioplast som kundecase tidligere i vår, fikk de tid til å teste 15 forskjellige flaskemodeller med den nye prosessen, med gode resultater. Samlet sett kan prosessen bety et bedre produkt og muligheten til å få det raskere ut på markedet. Se mer i videoen over.

Den 3D-printede formen, laget i en Formlabs Form 3L.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683