3devo har utviklet en metode for å omdanne rester av SLS-pulver til filament som kan gjenbrukes til 3D-printing.
Metoden er utviklet på oppdrag fra en stor amerikansk kunde som ønsket å benytte seg av det dyre nylonpulveret som de bruker til å printe med SLS. Rundt 60 prosent av pulveret som brukes blir avfall, noe som verken er miljømessig eller økonomisk forsvarlig. Spørsmålet var om restpulveret kunne gjenbrukes på noen måte?
3devo tok utfordringen med sin oppfinnelse «Filament Maker». Det første trinnet i prosessen er å tørke pulveret da fuktighet i materialet kan gi bobler og ujevnheter i filamentet. Det gjøres ved å legge ut et tynt lag med pulver og tørke i en ovn som holder rundt 85 °C, i 45 minutter. Den må deretter avkjøles til romtemperatur i en lukket beholder som ikke slipper inn fuktighet.
Når pulveret er avkjølt kan det tilsettes Filament Maker, som er en spesialutviklet maskin for å lage filament. Først må det imidlertid tilsettes et spesielt rengjøringsmiddel, DevoClean Midtemp, så maskinen er helt ren før prosessen starter. Det første filamentet som kommer ut har en skumaktig konsistens på grunn av rengjøringsmidlet, men over tid får materialet en fastere form. Det ferdige beige filamentet kan deretter vikles opp på en spole.
3devo lover at filamentet skal holde høy kvalitet for å kunne brukes i 3D-printing. Prosessen med å gjøre pulver til filament tar bare noen få timer. Det krever imidlertid nøye forberedelse og kontroll av ekstruderings- og kjøleprosessen for å lykkes.
Les mer om prosessen på 3devos nettsider.