Prusa lanserer industriell 3D-printer

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 6 august 2024

Ifølge Prusa Researchs grunnlegger Josef Prusa startet han selskapet med ambisjon om å demokratisere 3D-printing og gjøre det tilgjengelig for flere. Noe du kan si han lyktes med. Nå vil han gjøre den samme reisen med industriell 3D-printing.

Prusa Pro er en serie 3D-printere som er mer fokusert på industriell produksjon, sammenlignet med Original-serien. Prusa Pro HT90-modellen hadde premiere på Formnext i november og vakte stor oppmerksomhet. Den ble nylig sluppet på markedet og de første eksemplarene er allerede på vei til kundene. Det skriver Prusa Research på bloggen sin.

Det som gjør denne 3D-printeren mer industriell er fremfor alt at den skriver ut i høy hastighet og kan skrive ut med avanserte materialer. Maskinen kan håndtere alt fra vanlig PLA til høytemperaturmaterialer som PEI (ultem) eller fleksible materialer som TPU og alt i mellom.

Prusa Pro HT90 har en sylindrisk overflate som måler 300 millimeter i diameter og 400 millimeter i høyden. Foto: Prusa Research
Jevnt fordelt varme

Pro HT90 har en sylindrisk overflate med en diameter på 300 millimeter og den måler 400 millimeter i høyden. Kammeret kan nå en temperatur på 90 °C og de to skrivehodene tåler temperaturer på opptil 300 °C (høytemperaturhodene opp til 500 °C). I stedet for å bruke et enkelt varmeelement med vifte, varmes HT90 opp ved at de to bakpanelene genererer varme og pumper den raskt inn, og fordeler den jevnt over hele overflaten. Noe som er spesielt nyttig for store deler som ellers kan utsettes for ulike temperaturer med feil som følge av det.

Prusa lover perfekt utskriftskvalitet takket være spesialutviklede kjøleløsninger. Med en såkalt «custom cooling loop» kan temperaturen optimaliseres i det lukkede kammeret ut fra hvilket materiale som brukes. Det er også utviklet et parallelt system for skrivehodene som kan endre luftstrømmen på et millisekund.

Maskinen kan håndtere alle mulige filamenttyper, som PLA, ABS, TPU og PEI (ultem) for å nevne noen. Foto: Prusa Research
En maskin for alt

Andre fordeler med maskinen er at alle kritiske komponenter, som 48V-motoren, er plassert utenfor det oppvarmede kammeret, noe som forlenger levetiden betraktelig. Skrivehoder i et lett materiale som aluminium muliggjør også høyere utskriftshastigheter.

Når det gjelder filamenter, er maskinen kompatibel med ulike typer tredjepartsmaterialer. Prusa benytter også anledningen til å lansere Prusament PEI 1010 (ultem) for de mest krevende bruksområdene.

Samlet sett hevder Prusa at Pro HT90 bør være den eneste 3D-printeren som trengs i industriell produksjon. Den håndterer alt fra enkle prototyper til sluttprodukter i avanserte materialer for bruk i krevende miljøer som fly- og bilindustrien eller innen medisinsk teknologi.

Les mer

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

Ny løsning for rengjøring av store 3D-objekter

Svenske AM Efficiency, som utvikler etterbehandlingsløsninger for 3D-printing, lanserer nå sin siste innovasjon kalt CCP-20.
ccp20_open-and-closed-1024x683

Formlabs kjøper startup innen SLS

Formlabs kjøper opp 3D-printerselskapet Micronics, basert i Wisconsin, med mål om å gjøre SLS-teknologi tilgjengelig for flere brukere, som produktdesignere og ingeniører.
Formlabs_Fuse-Blast_2023_048-1024x683

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

92 prosent kortere ledetider med AM

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.
Atlas-Copco_team-1024x683