Stratasys, hvis grunnlegger S. Scott Crump utviklet FDM-teknologien, tar rettslige skritt mot oppkomlingen Bambu Lab på grunn av påstått patentbrudd. Det opplyser flere nyhetskilder.
Siden oppstarten i 2022 har det kinesiske selskapet Bambu Lab tatt betydelige markedsandeler i segmentet som gjelder inngangsmodeller av stasjonære 3D-printere (FFF). Maskinene deres har blitt kjent for å være både innovative og brukervennlige, samtidig som de er rimelige. De er populære både blant private forbrukere og profesjonelle.
Gjorde økonomisk skade
Søksmålet omfatter ti patenter som knytter seg til viktige nøkkeltrekk ved den typen 3D-printere som Bambu Lab – og andre lignende selskaper – tilbyr. Dette inkluderer blant annet ting som en oppvarmet byggeplate og såkalte «rensetårn» for rengjøring av ekstruderen ved bruk av flere forskjellige farger. Når det gjelder rensetårn, bruker ikke Stratasys denne teknologien selv i maskinene sine, men det er en av deres mange patenter. Søksmålet gjelder salg av 3D-printere på det amerikanske markedet.
Ifølge nettstedet voxelmatters.com gjelder patentprosessen Bambu Labs modeller X1C, X1E, P1S, P1P, A1 og A1 mini. Stratasys hevder at disse bruddene har påført selskapet stor skade, ikke minst økonomisk gjennom tap av markedsandeler.
Kan bli tvunget til å betale royalties
Diskusjonene om patenttvisten og hvorfor Stratasys velger å ta rettslige skritt har gått varmt på nett. Kerry Stevenson på industrinettstedet Fabbaloo lurer på om Stratasys frykter at Bambu Lab planlegger å lansere en større maskin for å konkurrere med Stratasys sin F3300-serie. Eller om det dreier seg om potensielt å tvinge Bambu Lab til å betale royalties til Stratasys, slik Formlabs måtte gjøre etter striden med 3D Systems angående SLA-teknologien.
3dprint.com spår to mulige utfall av patentprosessen. Den ene er at Bambu Lab taper og forsvinner fra markedet og i stedet gir rom for konkurrerende selskaper som Creality eller AnkerMake. Det andre er om Bambu Lab kan få økonomisk støtte til å ri stormen av og fortsette å stå sterkt. Uansett er det klart at det er en prosess som kan ta tid, og vi vil ha grunn til å komme tilbake til temaet.
Tidligere i år ble Markforged tvunget til å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som følge av et patentsøksmål som startet i 2021: Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering