Svensk produsent konkurs – men varemerket lever videre

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 29 august 2024
ZYYX Labs administrerende direktør Tomas Bengtsson sier at merket vil bestå og produksjonen av maskiner vil fortsette. Foto: Pressebilde/Arkiv

ZYYX Labs, med base i Gøteborg, begjærte seg konkurs 20. august. Produksjonen av 3D-printere vil imidlertid fortsette i et annet selskap, ifølge administrerende direktør Tomas Bengtsson.

– Det er produksjonsselskapet som har bygget 3D-printerne som gikk konkurs. Merket består og vi vil fortsette å produsere i et annet selskap, men skalere det ned og redusere staben, sier Tomas Bengtsson.

En konkursforvalter vil nå selge unna reservedelslager og maskiner som ligger i konkursboet. Tomas Bengtsson påpeker at de som har en ZYYX-skriver fortsatt kan få deler til tross for konkursen. Nettsiden med nettbutikken er oppe som vanlig.

Siden starten i 2018 har ZYYX Labs hatt røde tall på bunnlinjen hvert år. I løpet av regnskapsåret 2023 hadde ZYYX Labs en omsetning på SEK 1,6 millioner og hadde et resultat etter finansnetto på SEK -549 000. Ifølge Tomas Bengtsson var det etterdønningene av pandemien og de høye leieprisene for selskapets lokaler som bidro til den tøffe økonomiske situasjonen.

ZYYX har spesialisert seg på 3D-printere som kan produsere mekaniske deler og prototyper som er både sterke og funksjonelle. De er designet for å brukes i kontormiljøer og har ifølge selskapet blitt solgt til industrielle brukere over hele verden. Siden starten har det blitt lansert tre ulike modeller: ZYYX+, ZYYX Pro II og ZYYX Pro MC, for hovedsakelig komposittmaterialer, men noen modeller kan også trykke med filamenter i metall og keramiske materialer.

Alle modeller unntatt ZYYX+ vil fortsette å bli produsert.

– Den modellen begynner å bli gammel og det er tøff konkurranse om den typen enklere printere, ikke minst fra Kina. Forhåpentligvis kan vi også utvikle nye modeller i etterkant, sier Tomas Bengtsson.

Les mer

Ikea søker kreativ 3D-printingspesialist

Møbelgiganten Ikea har tidligere eksperimentert med 3D-printing. Nå vil selskapet ansette en spesialist innen 3D-printing for produktutvikling.
Flags-3-1024x683

Etter konkursen: Mycorena solgt til belgisk selskap

I løpet av sommeren kom nyheten om at det Gøteborg-baserte matteknologiselskapet Mycorena begjærte seg konkurs. Nå er det klart at belgiske Natural Plantbased Solutions kjøper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1-1024x683

Stratasys saksøker Bambu Lab for patentbrudd

Stratasys, hvis grunnlegger S. Scott Crump utviklet FDM-teknologien, tar rettslige skritt mot oppkomlingen Bambu Lab på grunn av påstått patentbrudd. Det opplyser flere nyhetskilder.
Bambu-lab-1024x671

Adaxis innleder samarbeid med Airtech Materials

Det svensk-franske programvareselskapet Adaxis har inngått et strategisk samarbeid med Airtech Materials for å kunne integrere deres materialer i AdaOne-plattformen.
Adaxis-3-1024x683

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

92 prosent kortere ledetider med AM

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.
Atlas-Copco_team-1024x683