Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 12 september 2024
I august ble den første metalldelen 3D-printet i verdensrommet, på romstasjonen ISS. Foto: Pressebilde/ESA/NASA

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.

Prosjektet for å 3D-printe metall i verdensrommet for første gang er et samarbeid mellom The European Space Agency (ESA) og Airbus. 3D-printeren ble installert i begynnelsen av året av den danske astronauten Andreas Mogensen, og i august klarte de for første gang å printe en metalldel i vektløshet på stasjonen. Maskinen er spesialbygget av Airbus og partneren Cranfield University i Storbritannia. Sammen utviklet de skriverens smelteprosess og maskinvare, samt laserkilde, optikk, lagring av råvarer og matingssystem. Printeren styres og overvåkes fra jorden.

Den første metalldelen og tre andre deler vil etter hvert bli brakt tilbake til jorden for kvalitetsanalyser. To vil gå til ESAs tekniske hovedkvarter i Nederland (ESTEC), en til ESAs Astronaut Training Centre i Köln (EAC) og den siste vil bli evaluert ved Danmarks Tekniske Universitet (TDU).

ESA investerer i additiv produksjon som en løsning for å kunne produsere nødvendige deler i verdensrommet, reparere utstyr eller konstruere spesialverktøy. Etter hvert som leteoppdrag utvides til Månen og Mars, blir det stadig viktigere for astronautene å klare seg selv uten å måtte sende materialer til og fra Jorden. Det er også en del av et mål satt av ESA for en sirkulær romøkonomi med resirkulerte materialer.

– Med printingen av den første 3D-metalldelen i verdensrommet, har ESAs Exploration-team oppnådd en betydelig milepæl når det gjelder å etablere produksjonsevner i bane. Denne prestasjonen, gjort mulig av et internasjonalt og tverrfaglig team, baner vei for mer langdistanseoppdrag der produksjon av reservedeler, komponenter og verktøy vil være avgjørende, sa Daniel Neuenschwander, direktør for menneskelig og robotforskning i ESA, i en pressemelding.

Les mer

Skyet værvarsel for AM-bransjen

I forkant av årets utgave av Formnext holdt arrangøren Mesago Messe Frankfurt et digitalt arrangement 10. oktober for å gi både en statusrapport om bransjen, men også informere om hva besøkende kan forvente av årets messe.
Formnext-1-1024x503

Freemelt etablerer applikasjonssenter i USA

Freemelts amerikanske selskap og HAMR Industries har i fellesskap etablert et applikasjonssenter i Nord-Amerika. Målet er å sette fart på kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Formnext står sterkt også i dårligere tider

Det nærmer seg igjen et av årets høydepunkter i AM-bransjen: Formnext-messen i Frankfurt. Knappe to måneder før dørene åpner har 820 utstillere kjøpt standplass.
Formnext-entre-ny-1024x683

GKN Aerospace utvider sin produksjonskapasitet

GKN Aerospace utvider sitt eksisterende anlegg i Trollhättan for å møte økt etterspørsel etter flymotorkomponenter i flyindustrien.
Fotograf-Jukka-Lamminluoto-GKN-Aerospace

Siste nytt

Stor fabrikk for 3D-printet mat innviet

Østerrikske Revo Foods har åpnet det de hevder er verdens største produksjonsanlegg for 3D-printet mat. Fabrikken i Wien skal kunne produsere 60 tonn i måneden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5-1024x683

Skyet værvarsel for AM-bransjen

I forkant av årets utgave av Formnext holdt arrangøren Mesago Messe Frankfurt et digitalt arrangement 10. oktober for å gi både en statusrapport om bransjen, men også informere om hva besøkende kan forvente av årets messe.
Formnext-1-1024x503

Print stort og hurtig med den nye Form 4L

For bare et halvt år siden ble Formlabs SLA-3D-printeren Form 4 sluppet. Nå lanseres en større versjon, Form 4L, med nesten fem ganger så stort byggvolum. Selskapet åpner også sin plattform for bruk av tredjeparts materialer.
Formlabs-2024_Form-4L-and-Form-4BL_Media_025-1024x683

AM Research: Tallene fra andre kvartal

Markedene for 3D-printing utgjorde 3,45 milliarder dollar i 2. kvartal 2024, en vekst fra år til år på 8,4 %; AM Research har publisert innsikt og synspunkter på tallene fra andre kvartal 2024 De mener seg å se at salget av 3D-printere ligger an til en økning på 30 prosent i 2025.
m-res-q2