Krones printer deler og reservedeler med Ultimaker

Tekst:Roger Stormo
Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 3 oktober 2024
Hver del som produseres for en Krones-maskin er kontrollert for høyeste kvalitet.

Krones er en ledende produsent av komplette systemer for bryggerier, drikkevareprodusenter og matprodusenter. De har teamet opp med Ultimaker for å 3D-printe både deler og reservedeler til sine produksjonslinjer.

Hver dag går millioner av glassflasker, bokser og PET-beholdere gjennom en Krones-linje. Produksjonslinjene deres fyller, pakker, legger til etiketter og utfører kvalitetskontroll på produktene. Som en global markedsaktør innen drikkevare- og emballasjeindustrien, tilbyr Krones omfattende løsninger og har kunder som Coca-Cola og Heineken.

Ingen tid å miste

Produksjonslinjene til Krones er ekstremt effektive i å produsere, fylle og pakke produkter. Men med disse enorme produksjonsvolumene teller hvert sekund. Når en maskin ikke kjører, kan selskapene tape betydelige inntekter. Dette er grunnen til at det er kritisk å ha høyest mulig oppetid. Selv om Krones-maskiner er svært pålitelige, vil hver del slites og kan trenge utskifting for optimal ytelse. Mens de fleste kunder holder et utvalg av reservedeler, er det urealistisk, dyrt og usikkert å holde et stort lager av reservedeler da mange av disse delene aldri vil bli brukt. Hver del må produseres, sjekkes og sendes.

Inn med 3D-printing
3D-printing internt har gjort det mulig for Krones å produsere kritiske deler til maskinene sine.

For å hjelpe kundene med å få enda mer oppetid, utvikle deler raskere eller lage nødreservedeler, vendte Krones seg til 3D-printing. Outsourcing av produksjon av prototyper er veldig dyrt og kan ofte ta uker. Med bruk av UltiMaker 3D-printere kan prototyper produseres på en dag, eller til og med på timer i noen tilfeller. Ved å prototype raskere, testet og itererte Krones designene sine raskere, noe som sikret at nye deler presterte bedre og varte lenger. Dette har hjulpet kundene med mer pålitelige maskiner, høyere oppetid og et mindre miljøavtrykk.

Fordeler med 3D-printede deler kontra tradisjonelt produserte deler

Ved å teste prototyper av deler, oppdaget Krones at 3D-printede deler oppfylte ytelseskravene til mange sluttprodukter. Ikke bare er 3D-printede deler billigere å produsere, den reduserte vekten er også en stor fordel. Deler kan også printes i forskjellige materialer avhengig av behovet for forskjellige egenskaper, som mer fleksibilitet eller ESD-sikkerhet. Dette gjorde det mulig for Krones å flytte 3D-printing fra bare et internt verktøy til en ny inntektsstrøm som en tilleggstjeneste for kundene.

Produksjon on-demand for kunder

Når det å ha et stort lager av reservedeler ikke er ønskelig eller reservedeler trengs umiddelbart, må man kunne skaffe deler raskt når de trengs. Bestilling og frakt av deler kan ta dager til uker, mens lokale lagre eller toll kan gjøre visse steder vanskelige å garantere en viss kvalitetstjeneste. 3D-printing på stedet tilbød en stor mulighet for Krones og kundene deres. Når kunder trenger en reservedel til en maskin, kan de bestille delen i Krones «shop» – det online kundekontaktpunktet. Hvis reservedelen kan 3D-printes, vil den bli produsert lokalt på UltiMaker-printere. På denne måten trenger ikke kundene å lagre store mengder reservedeler på alle sine lokasjoner. De kan enkelt printe delene de trenger, samtidig som de minimerer nedetiden på produksjonslinjene sine drastisk. Denne prosessen reduserer leveringstiden fra uker til dager, eller til og med timer.

Utskrift av deler på forespørsel har vist seg å redusere kostnadene og forbedre driftseffektiviteten.
3D-printløsningen oppfyller strenge kvalitets- og IT-standarder

Å velge riktig 3D-print-økosystem kan være svært utfordrende. Krones valgte UltiMaker for firmaets smidige, åpne og sikre løsninger. UltiMaker 3D-printere har vært kjent for sin pålitelige og konsistente kvalitet. UltiMakers programvare kommer med printprofiler for hundrevis av materialer og merker, noe som gjør det enkelt å velge riktig materiale for jobben. Imidlertid trengte Krones et tilpasset materiale med ekstremt spesifikke krav. Takket være UltiMakers åpne materialplattform, kunne Krones utvikle sitt eget materiale for sine egne deler og lage pålitelige printprofiler.

UltiMakers profesjonelle programvare hjalp også Krones med å oppfylle databeskyttelsesstandardene satt av IT. Printjobber på stedet overvåkes sikkert av Krones gjennom en tilpasset programvareløsning, som sikrer kundene kvaliteten på printjobben. Regelmessige programvare- og fastvareoppdateringer sikrer også at Krones utnytter et fremtidssikkert 3D-print-økosystem.

UltiMakers 3D-utskriftsøkosystem og åpne materialplattform tillot Krones å tilpasse sine løsninger for å møte kundenes krav.
Fremover med Factor 4

Krones har printet på over 10 lokasjoner ved bruk av en stor flåte på nesten 50 UltiMaker S5 og UltiMaker S7 printere. Å legge til den nylig lanserte UltiMaker Factor 4 til sin stall har brakt nye muligheter til Krones.

Tillegget av UltiMakers nye Factor 4 3D-skriver har gjort det mulig for Krones å gi mer støtte til sine kunder.

– Vi er begeistret over potensialet til Factor 4, sier Johannes Karl, leder av Customer 3D Solutions. – Factor 4 har tatt våre kapasiteter til neste nivå. Med støtte for sterkere og mer holdbare materialer, kan vi produsere deler som ikke bare er mer robuste, men også tilbyr større fleksibilitet med mykere materialer.

Den nye UltiMaker Factor 4 har et direkte drevet printhode. Dette gjør printing av myke materialer enklere og enda mer pålitelig. På grunn av direkte driv, muliggjør Factor 4 brukere å printe deler i enda mykere og mer gripevennlige materialer. Disse funksjonene gir nye muligheter, for eksempel for gripere, fleksible deler eller beskyttende deler.

Den nye UltiMaker Factor 4 kan også printe ved enda høyere temperaturer, i et bedre isolert byggekammer. Dette gjør det mulig for ingeniører å bruke materialer som UltiMakers PPS CF. Et materiale som lett kan erstatte PEEK eller til og med stål.

De nye funksjonene til Factor 4 driver innovasjon hos Krones enda lenger, og hjelper dem med å levere enda mer service til kundene sine.

– Vårt mål er å komme nærmere kundene våre og bli deres løsningspartner, sier Bernd Baldauf, leder av Global eBusiness – Global Digital Content Management – Global 3D Customer Solutions, hos Krones. – Å raskt tilby høykvalitetsdeler på forespørsel, og kontinuerlig forbedre våre tjenestetilbud i Krones-kvalitet. Med UltiMakers innovative løsninger er vi godt på vei til å oppnå dette, avslutter Baldauf.

Ultimaker vil være representert på Scanpack-messen i Gøteborg 22. – 24. oktober av 3D Verkstan og Sander van Rooijen fra UltiMaker vil være tilgjengelig der.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683