Print stort og hurtig med den nye Form 4L

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 17 oktober 2024
Form 4L har et konstruksjonsvolum på 35 x 19 x 36 centimeter og en maksimal utskriftshastighet på 80 millimeter i timen.

For bare et halvt år siden ble Formlabs SLA-3D-printeren Form 4 sluppet. Nå lanseres en større versjon, Form 4L, med nesten fem ganger så stort byggvolum. Selskapet åpner også sin plattform for bruk av tredjeparts materialer.

Etter at Form 4 ble presentert i fjor vår, fikk Formlabs selskapet Intertek til å teste påliteligheten til de trykte delene. Resultatet viste 99 prosent nøyaktighet, betydelig høyere enn konkurrerende systemer på markedet. Kundene har også gitt positive tilbakemeldinger på maskinen, de hadde bare ett ønske – å kunne trykke enda større deler. Derfor slippes nå andre generasjon storformatskrivere i serien, etter Form 3L.

Selskapets motto er: «Formlabs bygger verktøyene som gjør det mulig for alle å sette ideene sine ut i livet». Den nye Form 4L vil hjelpe kundene å realisere ideene sine uavhengig av skala, anvendelse eller kompleksitet. De kaller den «den raskeste SLA 3D-printeren i verden i storformatklassen».

Den nye modellen har blant annet et byggevolum som er nesten fem ganger større sammenlignet med Form 4. Det skal være en maskin som er så enkel og intuitiv at hvem som helst kan lære den på 15 minutter. Det er også gjort flere forbedringer når det gjelder harpikshåndtering, for eksempel en mer robust harpikstank, en oppgradert automatisk og rask harpiksdispensering og et femliters pumpesystem.

 

Harpikshåndteringen i Form 4L skal være enklere, blant annet takket være et femliters pumpsystem.
Skriv ut store deler på seks timer

Med en pålitelig og nøyaktig printmotor, Low Force Display (LFD), skal maskinen kunne levere både pålitelighet og hastighet i utskriftene. Motoren har en kraftig kombinasjon av lysdioder med ultrahøy effekt, kollimerende linser, optiske filtre og en robust LCD. Sammen herder de hvert lag med harpiks raskt – uavhengig av størrelse eller antall deler. Formlabs lover skarpe detaljer, glatte overflater og nøyaktige mål i trykkene.

Det kan dreie seg om såvel store deler som mindre deler i store volum, så mange som flere tusen deler på en dag. Produsenten lover at storskala utskrifter kan skrives ut i seks timer med en hastighet på 80 millimeter i timen.

Form 4L er kompatibel med 23 forskjellige materialer, inkludert stive, brannsikre og mer applikasjonsspesifikke egenskaper.

Form 4L sammen med Form Wash L og Form Cure L kan skape et komplett økosystem med utskrift, rens og herding. Oppsummert må den nye løsningen være rask, pålitelig og rimelig.

I forbindelse med denne utgivelsen lanseres også Formlabs Form 4BL, som er for applikasjoner innen blant annet tann- og medisinsk teknologi. Form 4L/BL begynner å sendes ut 31. oktober.

Lanseringen inkluderer også Formlabs Form 4BL for applikasjoner innen blant annet tann- og medisinsk teknologi.
To nye materialer innen SLS

Formlabs kunngjør også to materialinnovasjoner i SLS: Nylon 12 White og Nylon 12 Tough. Påføringer med det hvite pulveret kan også farges med en hel palett av forskjellige farger.

I tillegg har Formlabs gjort oppdateringer til PreForm-programvaren og presenterer fem nye funksjoner med mål om å være en «one stop shop» for alle typer jobber. Blant nyhetene er muligheten til å lage hule gjenstander, dreneringshull og relieffeffekter.

Til slutt, og kanskje det viktigste, er at Formlabs har staket ut en ny vei som inkluderer blant annet en åpen materialplattform og betydelig lavere priser på materialer.

Deler trykket med det nye SLS-pulveret Nylon 12 White kan farges i en rekke forskjellige farger.

En åpen materialplattform

Det dreier seg om den nye utviklerplattformen, som skal gi brukerne mer kontroll og økt fleksibilitet for applikasjoner og materialvalg. Med Open Material Mode (OMM) skal du kunne bruke det lisensierte materialet du vil ha i maskinene. Med Print Settings Editor (PSE) er det mulig å justere parameterne for å oppnå maksimal ytelse, for eksempel når det gjelder oppløsning. Med API & Integrations skal brukeren kunne fjernstyre maskinen, men også koble seg til annen programvare.

Formlabs reduserer også prisene på materialer drastisk. Bulk SLA-harpiks koster nå $35 per liter og SLS-pulver koster $45 per kilo.

– Formlabs startet med et klart oppdrag om å gjøre profesjonell 3D-printing mer tilgjengelig, og å åpne opp plattformen vår er begynnelsen på et nytt kapittel for Formlabs hvor vi gjør det mulig for brukere å bidra til å gjøre 3D-printing bedre for alle, sier Formlabs medgründer og administrerende direktør Max Lobovsky.

– Utviklerplattformen representerer en endring for hele plattformen vår som vil gi fordelene med økt brukerkontroll og unike funksjoner til tredjeparts SLS- og SLA-materialer. Denne endringen vil bryte ned barrierer, og ønske innovatører på alle nivåer velkommen til å utforske uendelige nye muligheter og sette ideene deres ut i livet.

 

Tekniske data: Form 4L

Byggvolum (B x D x H): 35,3 x 19,6 x 35,0 cm.

Lagtykkelse (Z-oppløsning): 25-200 μm.

XY-oppløsning: 46 µm.

Maksimal utskriftshastighet: 80 mm/t.

Printerens vekt: 58,5 kg.

Printerens mål: 66,4 x 52,8 x 79,4 cm.

I Norge selges Formlabs produkter av blant annet 3Dnet.

Les mer

Intamsys presenterer industriell desktop-printer

En ultrarask FFF-modell 3D-skriver for industrielle applikasjoner. Slik beskriver Intamsys nye FUNMAT Pro 310 NEO, som ble lansert på et digitalt arrangement 26. september.
Intamsys-1

Krones printer deler og reservedeler med Ultimaker

Krones er en ledende produsent av komplette systemer for bryggerier, drikkevareprodusenter og matprodusenter. De har teamet opp med Ultimaker for å 3D-printe både deler og reservedeler til sine produksjonslinjer. På forespørsel printer de også deler lokalt for sine kunder.
krones1

Doble skanning-nyheter fra Artec 3D

Selskapet Artec 3D, med hovedkontor i Luxembourg, ønsker å gå inn på det industrielle metrologimarkedet (måleteknikk)*. Dette gjenspeiles i de to siste produktlanseringene.
Artec-kollage

Stratasys: "Stor interesse for F3300"

Stratasys' F3300-system, som ble avduket på Formnext i fjor, har fått en pangstart. Så langt har selskapet mottatt rundt 30 bestillinger på maskinen.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Siste nytt

Stor fabrikk for 3D-printet mat innviet

Østerrikske Revo Foods har åpnet det de hevder er verdens største produksjonsanlegg for 3D-printet mat. Fabrikken i Wien skal kunne produsere 60 tonn i måneden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5-1024x683

Skyet værvarsel for AM-bransjen

I forkant av årets utgave av Formnext holdt arrangøren Mesago Messe Frankfurt et digitalt arrangement 10. oktober for å gi både en statusrapport om bransjen, men også informere om hva besøkende kan forvente av årets messe.
Formnext-1-1024x503

AM Research: Tallene fra andre kvartal

Markedene for 3D-printing utgjorde 3,45 milliarder dollar i 2. kvartal 2024, en vekst fra år til år på 8,4 %; AM Research har publisert innsikt og synspunkter på tallene fra andre kvartal 2024 De mener seg å se at salget av 3D-printere ligger an til en økning på 30 prosent i 2025.
m-res-q2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682