Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 9 oktober 2024
Christian Magnusson er visepresident i det svenske selskapet ADDICT3D, som nettopp har utviklet en robotcelle for det japanske designstudioet Circulus. Foto: Arkiv/Pressebilde

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli «big in Japan».

– Det er et av de første prosjektene hvor vi i form av en integrator for robotisk AM setter sammen et system med deler fra ulike leverandører, sier Christian Magnusson, visepresident i ADDICT3D.

Det betyr at cellen ble satt sammen med en robot fra ABB, tørketrommel fra japanske Matsui, pelletslager som også kommer fra en japansk leverandør og ekstruder fra KFM Maskin i Sverige. ADDICT3d bygde printbordet selv i deres lokaler i Karlshamn. Kunden Circulus er et designstudio i Tokyo som lager kreative 3D-printede elementer med resirkulerte materialer.

Circulus har en bordmåleenhet utviklet av ADDICT3D.

For diskusjoner med flere kunder

Da Formnext Tokyo startet for noen uker siden, hadde Circulus laget et verk for Mitsubishi Chemicals stand, kalt «KNIT». Som navnet tilsier var dette strikkede fasadeplater printet med resirkulerte materialer. Det skapte en tredimensjonal effekt på veggoverflaten, som ligner på et tekstil av høy kvalitet. Etter messen slipes materialet ned igjen og kan gjenbrukes til nye prosjekter.

Systemet hos Circulus ble bygget opp i løpet av en uke og deretter besøkte Christian og kollegene kunden for opplæring og oppdateringer. ADDICT3D har også fått mye støtte fra Anders Spaak i ABB angående funksjonene knyttet til RobotStudio 3D Printing PowerPac-programvaren.

– Samarbeidet har slått godt ut og vi har kommet til å like hverandre med planen om å samarbeide med det japanske markedet for robot 3DP, både innen polymere materialer og metaller hvor vi er aktive med WAAM og lasersystemer. Det pågår allerede diskusjoner med skjæreselskaper og satellittprodusenter. Japan står for 10 prosent av verdensmarkedet for AM og kan på sikt bli et viktig marked i vår ekspansjon, sier Christian Magnusson.

Automatiserte flyter

Han trekker frem en viktig styrke ved ADDICT3Ds måte å jobbe på, nemlig å styre kundenes prosesser som inkluderer mye automatisering. Ikke minst ved hjelp av søsterselskapet Spectram Technology når det gjelder å automatisere flyter, korte ned utskriftstider og samtidig installere utstyr som kan ta imot 24/7 produksjon. For tiden pågår det også prosjekter i Skandinavia hvor hele flyten skal sikres for et ferdig AM-produkt.

3DP Norge har tidligere skrevet om et annet av ADDICT3Ds prosjekter, på norske Norrde: Fisket etter innovasjon – oppdaget AM

3D-printede fasadeplater i resirkulerte materialer, laget av det japanske designstudioet Circulus. Foto: Pressebilde

Les mer

AM Research: Tallene fra andre kvartal

Markedene for 3D-printing utgjorde 3,45 milliarder dollar i 2. kvartal 2024, en vekst fra år til år på 8,4 %; AM Research har publisert innsikt og synspunkter på tallene fra andre kvartal 2024 De mener seg å se at salget av 3D-printere ligger an til en økning på 30 prosent i 2025.
m-res-q2

Freemelt etablerer applikasjonssenter i USA

Freemelts amerikanske selskap og HAMR Industries har i fellesskap etablert et applikasjonssenter i Nord-Amerika. Målet er å sette fart på kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Desktop Metals aksjeeiere sier ja til oppkjøp

Nå har Desktop Metals aksjonærer sagt sitt om Nano Dimensions bud på selskapet som kom i sommer. Et flertall stemte for et oppkjøp og avtalen er dermed et skritt nærmere å bli realisert.
Ric-Fulop-1024x683

Nano Dimension kjøper Markforged

I fjor sommer annonserte Nano Dimension at selskapet kjøper Desktop Metal. Nå åpner Nano Dimension igjen lommeboken for å skaffe seg en annen stor aktør i bransjen: Markforged.
Mf_Shai_Terem-1-1024x683

Siste nytt

Stor fabrikk for 3D-printet mat innviet

Østerrikske Revo Foods har åpnet det de hevder er verdens største produksjonsanlegg for 3D-printet mat. Fabrikken i Wien skal kunne produsere 60 tonn i måneden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5-1024x683

Skyet værvarsel for AM-bransjen

I forkant av årets utgave av Formnext holdt arrangøren Mesago Messe Frankfurt et digitalt arrangement 10. oktober for å gi både en statusrapport om bransjen, men også informere om hva besøkende kan forvente av årets messe.
Formnext-1-1024x503

Print stort og hurtig med den nye Form 4L

For bare et halvt år siden ble Formlabs SLA-3D-printeren Form 4 sluppet. Nå lanseres en større versjon, Form 4L, med nesten fem ganger så stort byggvolum. Selskapet åpner også sin plattform for bruk av tredjeparts materialer.
Formlabs-2024_Form-4L-and-Form-4BL_Media_025-1024x683

AM Research: Tallene fra andre kvartal

Markedene for 3D-printing utgjorde 3,45 milliarder dollar i 2. kvartal 2024, en vekst fra år til år på 8,4 %; AM Research har publisert innsikt og synspunkter på tallene fra andre kvartal 2024 De mener seg å se at salget av 3D-printere ligger an til en økning på 30 prosent i 2025.
m-res-q2