De gjør avfall om til AM-materialer

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 5 desember 2024
Angel Castillo presenterer noen av applikasjonene som Smart Materials 3D har brakt med seg til Formnext. Selskapet produserer materialer til hobbyprintere så vel som til industriell bruk.

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.

På Formnext hadde selskapets stand blitt trykket med et materiale bestående av østersskjell i samarbeid med møbelprodusenten Nagami. Standen var også dekorert med to høye vaselignende gjenstander, stoler og en skillevegg som også fungerte som beholder for de ulike materialprøvene. Alt 3D-printet av Nagami.

Det er et stort fokus på resirkulerte materialer, sier Angel Castillo ved Smart Materials 3D.

– Vi har materialer som er laget av blant annet avfall som kaffe, oliven og kork. Det er stor interesse for de resirkulerte materialene, sier han.

Pellets i ulike former, laget av blant annet alger, oliven og kaffe.

Det gjelder både filamenter og pellets og de er produsert uten tilsetningsstoffer eller pigmenter. Materialet har enten organisk eller mineralsk opprinnelse.

Smart Materials 3D tilbyr også filamenter til industriell bruk, filamenter for hobbyprintere og en produktlinje med pellets for storstilt additiv produksjon, for eksempel med robotarmer. Selskapet retter seg mot en rekke ulike bransjer med sine produkter, for eksempel kjøretøy, forsvar og medisinsk teknologi, men også som møbelproduksjon og interiørdesign.

Smart Materials 3Ds stand skilte seg ut fra mengden på Formnext, ikke minst med de trykte høye vaselignende gjenstandene.

Les mer

Nye midler skal gjøre Danmark best på AM

Danske AM Hub jobber for å gjøre danske produksjonsbedrifter til de beste i verden på å bruke 3D-printing, slik at bedrifter har mindre avfall, bruker mindre materiale, mindre transport og samtidig skaper mer optimaliserte og effektive produkter. Ambisjonen er at danske selskaper skal produsere de mest bærekraftige produktene i verden.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695-1

Kan Prusa CORE One ta opp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var trolig Prusa Research sin stand en av de mest godt besøkte. Blant nyhetene var en industriell SLA-løsning, som 3dp Norge allerede har skrevet om, men det som trakk mest var nok den nye Prusa CORE One.
Prusa-Core-1024x683

Formnext 2024 i (flere) bilder

Gikk du glipp av årets Formnext-messe eller lengter du allerede tilbake? Neste års datoer er allerede satt, da gjelder 18.–21. november 2025. Inntil da er her noen høydepunkter i form av bilder fra 2024-utgaven.
Terry-Wohlers-1024x683

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683