På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Vipra AM integrerer Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) teknologi med et nøkkelferdig system. Det skulle bety enestående fleksibilitet og kontroll ved produksjon av store metalldeler i materialer som aluminium, nikkellegeringer, rustfritt stål og titan.
Systemet er tilgjengelig i to ulike konfigurasjoner: Vipra XQ med Plasma Arc Deposition for maksimal presisjon, kvalitet og materialbredde, og Vipra XP med Cold Metal Transfer for effektiv produksjon og høy produktivitet. Plattformen er utviklet for bred industriell bruk i sektorer som luftfart, kjøretøy, energi og maskinproduksjon.
Vipra AM er utstyrt med en ni-akset industrirobotarm og Eidos Manufacturing-programvare for slicing og overvåking samt integrerte sensorer for presis kontroll av lagergeometri, termiske forhold og gasstrøm. Eidos har også en ny IoT-funksjon som gir direkte prosess- og maskinrapporter, datalogging, ekstern teknisk støtte, integrasjon med tredjepartsapplikasjoner og mer.
Lanseringen av Vipra AM ble etterfulgt av en paneldiskusjon om storskala additiv produksjon (LFAM). Blant paneldeltakerne var Filomeno Martina, administrerende direktør i WAAM3D, Franz Bayer, Technical Sales Weber-additiv, Faisal Alamer, administrerende direktør i Namthaja, og Gianrocco Marinelli, Head of Metal AM i Caracol. Panelet diskuterte synergier og forskjeller mellom polymer og metall LFAM.