Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 9 januar 2025
Det tok flere uker før DTU Space fikk metallobjektet 3D-printet ombord på den internasjonale romstasjonen, da operasjonen krevde en rekke sikkerhetstiltak. Foto: ESA/NASA

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.

Dette er første gang en 3D-printer har blitt brukt i verdensrommet for å skrive ut i metall. Tirsdag kveld 17. desember landet et SpaceX Dragon-romfartøy utenfor kysten av Florida med spesialleveransen fra den internasjonale romstasjonen ISS. Delene sendes til European Space Agency (ESA) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som har designet ett av objektene. Dette kommer frem i en pressemelding fra DTU.

Til sammen fire objekter er skrevet ut for prosjektets ulike partnere, og to av disse er nå sendt til Jorden for kvalitetsanalyse. Delene vil bli nøye undersøkt og sammenlignet med motstykker produsert på jorden, for å finne ut om det er mulig å produsere sterke og pålitelige deler i verdensrommet.

– Å lage metallgjenstander i verdensrommet er et viktig skritt mot å skape autonomi i romoppdrag, der astronauter en dag kan være i stand til å skrive ut nødvendige deler i stedet for å vente på leveranser fra jorden, forklarer John Leif Jørgensen, professor ved DTU Space og vitenskapelig leder for den danske delen av 3D-utskriftseksperimentet.

Metallskriveren som ble brukt på ISS ble utviklet av Airbus Defence and Space SAS og AddUp. Foto: Arkiv/Pressebilde
Strenge sikkerhetskrav

Bak den spesialutviklede 3D-printeren står Airbus Defence and Space SAS og AddUp. Utskriftene er i en type rustfritt stål som ofte brukes til medisinske implantater på grunn av sin gode korrosjonsbestandighet.

Prosjektet er et samarbeid mellom ESA, DTU Space, Airbus og den danske ESA-astronauten Andreas Mogensen, som installerte 3D-printeren sist vinter. Hans etterfølgere på romstasjonen har siden produsert de 3D-printede metalldelene. En prosess som tok flere uker, blant annet på grunn av høye sikkerhetskrav siden metallprinting genererer varme og røyk.

Printe ut nødvendigheter på lange jobber

Målet med eksperimentet har vært å undersøke hvordan 3D-utskriftsteknologi kan hjelpe astronauter med å fikse reservedeler og annet utstyr under lange oppdrag til for eksempel månen eller Mars. Steder hvor det kan være en utfordring å få tilgang til nødvendig utstyr. I tillegg kan det vise seg at utskrift er både raskere og billigere enn å sende utstyr fra jorden.

– Hvis teknologien viser seg effektiv, kan den revolusjonere hvordan vi jobber i verdensrommet og forbedre ressursutnyttelsen både i verdensrommet og på jorden, sier John Leif Jørgensen og avslutter:

– Tenk deg å kunne skrive ut strukturen til et stort solcelleanlegg på en månebase eller til og med lage komplette, ultralette og ressursbesparende solenergiparker. Da kan du produsere din egen energikilde direkte i verdensrommet.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

75 prosents vektredusering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions og Hexagon har redesignet en stor komponent for et Boeing-fly. Gjennom additiv produksjon og design for additiv produksjon (DfAM) kunne både vekten og antall deler reduseres betydelig.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683