Lasertech ser unik mulighet for å kombinere 3D-printing og lasersveising

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 26 mai 2025
Patrik Pelmas, 3D-tekniker hos Lasertech, klargjør en EOS M290 for printing.

Lasertech har vært spesialister på lasersveising i 25 år. For litt over ti år siden ble det investert i additiv produksjon, og sakte men sikkert har dette blitt en viktig pilar å stå på.

Vi har besøkt Lasertech, som opererer i Bofors-området i Karlskoga. Her dreier mesteparten av arbeidet seg om forsvarsindustrien, og sikkerheten er derfor streng. Lasertech gjør også oppdrag for denne bransjen, noe som betyr at mange kundesaker og utviklingsprosjekter er hemmelige.

Lasertech har eksistert siden 1998, men additiv produksjon kom inn i bildet i 2013 da den daværende eieren Torbjörn Holmstedt bestemte seg for å satse på AM-teknologi.

Mye har skjedd siden den gang. Antall kunder har kontinuerlig økt, og produksjonen innen AM har gått fra hovedsakelig prototyper til nå også å omfatte serieproduksjon. I dag er det primært fire EOS M290-maskiner som gjør jobben og printer deler hovedsakelig i aluminium, men også rustfritt stål og verktøystål. En EOS P396 er også tilgjengelig for å tilby detaljer i polymerer om nødvendig.

– EOS-maskinene går knirkefritt og er stabile, vi har bare hatt noen få sporadiske problemer med dem de siste tolv årene. Vi har også opparbeidet oss en utrolig mengde kunnskap gjennom årene. Vi er ganske komfortable i det segmentet hvor vi nå driver med mye serieproduksjon, men også er gode på avanserte prototyper, sier Stig Reitan, salgs- og markedssjef i Lasertech.

Stig Reitan startet for omtrent et år siden som salgs- og markedssjef i Lasertech.
Stadig mer utfordrende prosjekter

Han viser rundt i lokalene som huser virksomhet i seks forskjellige segmenter, hvor lasersveising er det desidert største. Dette betyr også en fordel innen 3D-printing.

– Dette lar oss kombinere sveising og 3D-printing. Det er noe som er helt unikt, og med dette har vi muligheten til å lage enda smartere og mer effektive løsninger. Dette lar oss også produsere større deler enn volumet til printerne våre kan håndtere ved å bygge moduler som deretter sammenføyes med lasersveising. Store, tunge detaljer kan slå seg i en printer, det har vi ikke noe problem med, og det er også mindre avfall og det er ofte raskere å produsere, sier Stig Reitan.

I 3D-printavdelingen møter vi 3D-tekniker Patrik Pelmas, som håndterer alt som er relatert til additiv produksjon sammen med tre kolleger. Han har jobbet i selskapet i litt over to år, og han ser at det har vært en viss utvikling når det gjelder hvilke typer forespørsler som kommer inn.

– Dette er først og fremst mer utfordrende prosjekter, seriøse oppdrag fra store kunder. Og nå har vi hyppigere tekniske møter med kunden der vi idemyldrer på et tidlig stadium, sier Patrik Pelmas.

Innen additiv produksjon har Lasertech fire EOS M290 med et byggevolum på 250 x 250 x 300 millimeter og en 400 W fiberlaser. Det finnes også en polymermaskin, en EOS P396, som også gjør mye arbeid, selv om Lasertech er en utpreget leverandør av metalldeler.
«Flink til å si nei»

På 3D-siden er kundene primært i forsvarsindustrien, men også i bilindustrien og blant andre store produksjonsselskaper. Å si ja til alle oppdragsforespørsler er ikke et mål i seg selv.

– Vi er flinke til å si nei, sier Stig Reitan.

Hvordan kan det være en fordel, lurer du kanskje på. Han forklarer:

– Vi er ikke redde for å si om delen er bedre egnet for tradisjonell maskinering. Jeg tror vi vinner kunder ved å si nei når produktet ikke er egnet for printing, slik at vi får tillit fra kunden. Hvis du sier ja uten å kunne levere detaljene kunden forventet, ødelegger du hele AM-tankegangen til det selskapet.

– Vi har ekspertisen til å avgjøre hva som er egnet for AM og hva som ikke er det. Og hvis det ikke passer, sier vi ifra – noe de vanligvis kjøper. Samtidig kan vi hjelpe dem med andre produksjonsmetoder, og vårt unike salgsargument er at vi har alle mulighetene under ett tak.

Lasertech ser på kompetansen de har innen både 3D-printing og lasersveising som en unik ressurs for selskapet.

Forsvarsindustrien går på høygir akkurat nå, gagner det også dere?

– Ja, det gjør det, selv om vi ofte kommer til slutten av et prosjekt. Vi ser forespørsler innen både sveising, testing og 3D-printing, sier Stig.

Lasertechs strategi inkluderer imidlertid investeringer utenfor forsvarsindustrien for ikke å ha alle eggene i én kurv den dagen våpenbeholdningen avtar.

– Vi er nok ganske anonyme utenfor Karlskoga, og det vil vi endre på. Jeg liker å gå ut og nettverke og møte folk, jeg var blant annet på den norske AM-konferansen i Stavanger i mars, og det var veldig givende, sier Stig.

En tilbakevendende applikasjon er kjøleplater for å kjøle ned elektronikk. Denne varianten kunne ikke ha blitt produsert på noen annen måte enn med AM, og demonstrerer fordelene med teknologien.
AM er fortsatt en «ny» teknologi

For alle som jobber i bransjen er additiv produksjon ikke akkurat en ny teknologi, men for mange produksjonsbedrifter er den fortsatt det. Dette betyr at det kanskje er enda viktigere å levere gode produkter som er produsert med AM.

Lasertechs administrerende direktør, Jonas Spalin, ser at det fortsatt er noen utfordringer med å få industrien til å forstå potensialet i additiv produksjon.

– Bransjen er nok ikke helt moden ennå. Noen ganger tror man det er for enkelt, at man kan gjøre hva som helst, og noen ganger har man ikke kunnskap om materialegenskaper og hva man kan oppnå med 3D-printing i metall. Vil det være porøse materialer eller dårligere styrkeegenskaper? Det vi jobber hardt med er å være nær kunden og bidra med den kunnskapen vi har, sier Jonas Spalin og fortsetter:

– Så har vi noen store aktører som har blitt veldig flinke til å bruke teknologi, og det skjer mye der akkurat nå.

Stig Reitan er enig:

– Mange som sier at de prøvde AM, gjorde det kanskje for ti år siden. Nå vil jeg si at kunnskapen her i landet er mye større, og de som tester det i dag vil sannsynligvis få et helt annet bilde.

AM-tekniker Albin Hällmar har studert 3D-printing i metall ved Additive Technology Center i Hultsfred og er en viktig del av AM hos Lasertech.
Ser vekst innen 3D-printing

Så hvordan ser fremtiden ut? Det er investeringsplaner på trappene, men Stig Reitan ønsker ikke å avsløre nøyaktig hva de går ut på for øyeblikket.

– Blant annet har vi vært på Formnext og evaluert hva som er tilgjengelig og hvor utviklingen går.

Det finnes imidlertid en strategi for fremtiden.

– Det er basert på en ganske kundespesifikk forespørsel. Vi har rom for å vokse, vi har ikke bestemt oss ennå om vi velger å ta inn en annen maskin som er riktig for formålet eller om vi investerer i ytterligere prosessering. Det er en stor investering for oss, så det er utrolig viktig at vi velger den riktige.

I dag er kundebasen nesten utelukkende i Sverige, og spesielt i området rundt. Men det er potensial for vekst også utover landegrensene.

– Vi vil føle hvor langt de har kommet i de nordiske nabolandene. Styrken vår er at vi har holdt på lenge og har gjort mange forskjellige typer prosjekter, at vi er trygge på kompetansen vår og hva vi bør og ikke bør gjøre, sier Jonas Spalin.

Additiv produksjon er definitivt noe som vil fortsette å være en viktig del av Lasertechs fremtid.

– Det er et av områdene vi tror mest på når det gjelder vekst. Det er fortsatt en ganske liten del av omsetningen vår, som fortsatt domineres av sveisesiden. Men de siste årene har vi hatt veldig god vekst innen AM, og vi tror at aktiviteten vil øke i årene som kommer. Vi vokste med noen større prosjekter, og det er noe vi ønsker å fortsette med fremover. Vi ser en utvikling mot en høyere andel serieproduksjon som en fordel. Målet er å bli større og være en del av når flere omfavner teknologien og ser muligheten. Fremtiden ser lys ut, sier Jonas Spalin avslutningsvis.

Om Lasertech LSH AB
  • Etablert i 1998. Jobber med seks forskjellige tjenestesegmenter: lasersveising, 3D-printing, laseravsetning (LMD), laserherding, lasermerking og ikke-destruktiv testing.
  • Har for tiden 23 ansatte.
  • Administrerende direktør er Jonas Spalin.
  • Omsetningen for siste regnskapsår 2024 var nesten 62 millioner svenske kroner.
  • Lasertech har vært eid av XANO-gruppen siden 1. desember 2020.
Patrik Pelmas, 3D-tekniker hos Lasertech.
Lasertech har flere lasersveiseceller og kan sveise ned til 0,1 millimeter, så tynt som aluminiumsfolie, og opptil 15 millimeter for større detaljer.
Bruken av roboter i lasersveising betyr at resultatet blir nøyaktig det samme hver gang.

Siste nytt

Markedsrapport om dental 3D-printing

Additive Manufacturing Research (AM Research) har publisert en oppdatert utgave av deres rapport "3D Printing in Dentistry 2025: Market Study & Forecast".
am-research-dental
Markedsrapport om dental 3D-printing

EOS lover netto nullutslipp til 2045

EOS trapper opp sitt klimaarbeid. Selskapet lover netto nullutslipp innen 2045, og dette skal gjøres sammen med Science Based Targets Initiative (SBTi).
EOS-Hannappel-1024x683
EOS lover netto nullutslipp til 2045

Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Mia Guldhov fra Växjö i Sverige håper at hennes patenterte 3D-printede sko vil bryte den tusen år gamle tradisjonen med å sko hestene med jernsko og redusere de vanlige problemene med halthet hos hester.
Guldhov-1-768x512
Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Meltio og Philips samarbeider om hybridløsning

Meltio og Philips Corporation har inngått et samarbeid om avansert hybridproduksjon med 3D-printing og CNC-fresing rettet mot forsvarsindustrien.
meltio-engine-blue-integration-kit-cnc-p
Meltio og Philips samarbeider om hybridløsning

Les mer

EOS lover netto nullutslipp til 2045

EOS trapper opp sitt klimaarbeid. Selskapet lover netto nullutslipp innen 2045, og dette skal gjøres sammen med Science Based Targets Initiative (SBTi).
EOS-Hannappel-1024x683
EOS lover netto nullutslipp til 2045

Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Mia Guldhov fra Växjö i Sverige håper at hennes patenterte 3D-printede sko vil bryte den tusen år gamle tradisjonen med å sko hestene med jernsko og redusere de vanlige problemene med halthet hos hester.
Guldhov-1-768x512
Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Meltio og Philips samarbeider om hybridløsning

Meltio og Philips Corporation har inngått et samarbeid om avansert hybridproduksjon med 3D-printing og CNC-fresing rettet mot forsvarsindustrien.
meltio-engine-blue-integration-kit-cnc-p
Meltio og Philips samarbeider om hybridløsning

GKN Aerospace integrerer programvaren AM Explorer

GKN Aerospace i Trollhättan i Sverige har integrert svenske Interspectrals AM Explorer-programvare i sin arbeidsflyt for additiv produksjon. Dette vil føre til forbedret kvalitetskontroll og optimalisert ressursbruk.
GKN-1
GKN Aerospace integrerer programvaren AM Explorer