
Det er skarpe vendinger når det gjelder president Donald Trumps handelstollsatser, og nå venter en gjennomgang i USAs høyesterett. Analysefirmaet Wohlers Associates har sett på hvordan tollsatsene kan påvirke AM-bransjen, og ser både trusler og muligheter.
I en analyse i TCT Magazine har Wohlers Associates, drevet av ASTM International, delvis sett på hvordan tollsatsene til Trump vil påvirke geografisk, og delvis intervjuet noen få personer i bransjen om deres syn på saken. Gjennomgangen fokuserer først og fremst på USA, men har også et globalt perspektiv.
Når det gjelder import av AM-systemer til USA, er det tre land som skiller seg ut: Tyskland (36 prosent av salget), Kina (25 prosent) og Israel (11 prosent). Disse tre solgte utstyr til en verdi av rundt 625 millioner dollar i 2024.
Wohlers har også sett på hvordan tollsatsene (per 15. mai 2025) ville påvirke disse landene, ved å bruke salgstall fra 2024 som eksempel. Totalt utgjør dette rundt 118 millioner dollar i tollinntekter, hvor Kina og Tyskland står for hoveddelen med rett under 92 millioner dollar (39 prosent hver).
Disse ekstra tollinntektene ville resultere i en gjennomsnittlig økning på 30 prosent i kostnaden for kinesiske maskiner importert til USA og en gjennomsnittlig økning på 20 prosent i kostnaden for tyske maskiner. Men nye forslag på tollsatsene kommer inn hele tiden, så det er vanskelig å gjøre en beregning.
Peker på tre problemer
Så hvordan reagerer selskapene på tollsatsene? I følge intervjuene Wohlers har gjennomført, venter mange og prøver å forstå hva tollsatsene betyr i praksis. Noen ser det som en mulighet for AM-industrien til å demonstrere sitt potensial til å håndtere problemer i forsyningskjeden, blant annet. Og noen ser det som noe som kommer i tillegg til de betydelige prisøkningene som har skjedd siden starten av pandemien, 10–40 prosent årlig for materialer, komponenter og tjenester.
Intervjuobjektene fremhever tre hovedbekymringer knyttet til tollsatser:
Usikkerhet. Den nåværende situasjonen er preget av kaos og usikkerhet, noe som gjør det vanskelig for selskaper å ta langsiktige investeringsbeslutninger.
Forstyrrelser i arbeidsflyter. Krav til kvalifikasjoner i krevende sektorer som luftfart og forsvar gjør at det er vanskelig å erstatte eksisterende maskiner.
Selvtilfredshet. Proteksjonistiske tiltak kan føre til at Kinas velfinansierte og mindre regulerte AM-sektor ytterligere overgår vestlig teknologi i fremtiden.
Vinnere og tapere
Finnes det noen vinnere og tapere med tollpolitikken? Wohlers oppgir at innenlandsk produksjon i USA forventes å bli en vinner på lang sikt. Selskaper involvert i luftfarts-, forsvars- eller romfartssektoren der kravet er at det skal produseres i landet, vil bli minimalt påvirket av tollsatsene. Servicebyråer og AM-selskaper som går over til produksjon i USA blir også identifisert som vinnere.
På den annen side vil selskaper som er avhengige av utstyr eller reservedeler fra land som er mål for tollsatsene, som Europa og Kina, bli påvirket.
Intervjuobjektenes råd til selskaper som for tiden prøver å navigere i denne uforutsigbare situasjonen er blant annet å vente og se hva som skjer for å få et bedre bilde av situasjonen, å utvide kundeporteføljen, å fokusere på faktorer som kan påvirkes og å ha en ledelse som er åpen for endringer og villig til å endre seg raskt.
Oppsummert mener Wohlers at tollsatsene gir utfordringer og usikkerhet, men samtidig er det en trend mot mer innenlandsk produksjon som resonnerer godt med fordelene med AM-teknologi. Dette kan gi muligheter for industrien hvis det navigeres strategisk.