Australsk metallforskning lover opphissende hastigheter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 november 2017

Det australske oppstartsforetaket SPEE3D arbeider i tråd med navnet, med en ny form av høyhastighetsteknikk for metallproduksjon. Ifølge selskapet skal teknikken gi byggehastigheter på 100-1000 ganger mer enn tilsvarende metallprosesser.

Det nystartede foretaket har utviklet en variant av teknikken direkte energideponering, DED, Directed Energy Deposition. Teknikken heter Supersonic 3D Deposition (SP3D). Den bygger på en seksakset robotarm med et munnstykke som i ekstreme hastigheter i opp til 1000 meter per sekund skyter ut metallpulver mot en byggeplate.

Den kinetiske energien får metallpartiklene til å  feste seg på byggeplaten og deretter på hvert oppbygget lag. En av fordelene med den bevegelige robotarmen er at man kan bygge 45-graders overheng uten støttestruktur.

Det med produksjonshastigheten må man likevel ta med en klype salt. Utskrevede detaljer skal sammenliknes med metallstøpte ditto og krever ganske mye metallbearbeidelse for å få en god sluttfinish. Men for ”raske” iterationer, eller som underlag for videre bearbeidelse med fresing med mer, er det et interessant alternativ. En annen fordel er at detaljen kan løsnes fra byggekammeret med en gang etter printing for etterbehandling eller sintring, noe som forbedrer densiteten.

SPEE3D ser i første rekke for seg produsenter som arbeider med aluminium- og kobberstøping som hovedsakelig målgruppe. En ny undersøkelse viser at det globale markedet for støping er verdt 200 milliarder dollar. Bare metallstøping er verdt 56 milliarder dollar.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt