Australsk metallforskning lover opphissende hastigheter

Det australske oppstartsforetaket SPEE3D arbeider i tråd med navnet, med en ny form av høyhastighetsteknikk for metallproduksjon. Ifølge selskapet skal teknikken gi byggehastigheter på 100-1000 ganger mer enn tilsvarende metallprosesser.

Det nystartede foretaket har utviklet en variant av teknikken direkte energideponering, DED, Directed Energy Deposition. Teknikken heter Supersonic 3D Deposition (SP3D). Den bygger på en seksakset robotarm med et munnstykke som i ekstreme hastigheter i opp til 1000 meter per sekund skyter ut metallpulver mot en byggeplate.

Den kinetiske energien får metallpartiklene til å  feste seg på byggeplaten og deretter på hvert oppbygget lag. En av fordelene med den bevegelige robotarmen er at man kan bygge 45-graders overheng uten støttestruktur.

Det med produksjonshastigheten må man likevel ta med en klype salt. Utskrevede detaljer skal sammenliknes med metallstøpte ditto og krever ganske mye metallbearbeidelse for å få en god sluttfinish. Men for ”raske” iterationer, eller som underlag for videre bearbeidelse med fresing med mer, er det et interessant alternativ. En annen fordel er at detaljen kan løsnes fra byggekammeret med en gang etter printing for etterbehandling eller sintring, noe som forbedrer densiteten.

SPEE3D ser i første rekke for seg produsenter som arbeider med aluminium- og kobberstøping som hovedsakelig målgruppe. En ny undersøkelse viser at det globale markedet for støping er verdt 200 milliarder dollar. Bare metallstøping er verdt 56 milliarder dollar.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *