Til OL med Stratasys

Det er vinter-OL i PyeongChang, Sør-Korea. Vi vet ikke hvor mye 3d-printet utstyr som benyttes i løpet av OL, men vi vet i hvert fall at det amerikanske teamet i aking har fått hjelp av Stratasys.

Aking har vært på det olympiske programmet siden vinterlekene i Innsbruck i 1964 med konkurranser for både menn og kvinner. Akerne styrer kjelken sin med å bevege kroppen, og USA har med et sterkt lag i år. Stratasys har hjulpet laget med å designe, 3D-printe og teste prototyper for kjelkedesignene, en prosess som tok dager der det før ville ha tatt uker eller måneder med de tradisjonelle, subtraktive prosessene.

De benyttet seg også av 3D-printing for å tilvirke utstyr til de ferdige kjelkene, noe som tok mindre enn en uke. Teknologien viste seg å spesielt være nyttig når man skulle lage en komposittstruktur på forsiden av kjelken som føreren benytter til å plassere bena sine nøyaktig på. Det er vanskelig å fremstille på grunn av komplisert verktøy-geometri, men Stratasys fikk det til etter noen dager.

– Konkurranseaking er en ekstremt krevende sport hvor fraksjoner av et sekund er forskjellen mellom å vinne og å tape. Våre deltakere er avhengige av komfortable, aerodynamiske kjelkemønstre for å vinne løp, sier teknisk direktør Jon Owen fra USA Luge.  – I samarbeid med Stratasys har vi blitt mye mer konkurransedyktige på verdensscenen – kontinuerlig justering av design og banetesting av disse går mye raskere enn tradisjonelle prosesser. I tillegg har vi balansert både komfort og ytelse ved å skreddersy sleden til hver deltakers kropp, samtidig som kost og tid minimeres.

– Kundene til Stratasys presser grensene for ytelse, effektivitet og pålitelighet for 3D-trykt verktøy, prototyper og produksjonsdeler. Vårt partnerskap med USAs aketeam er et perfekt eksempel på et miljø der vår additive produksjonsteknologi gjør det mulig for kundene å møte kritiske behov i spesialiserte applikasjoner, sier Scott Sevcik, direktør for Manufacturing Solutions i Stratasys. – Vi er stolte av å samarbeide med Team USA, et av de beste lagene i vintersport, for å hjelpe dem å bruke kraften i FDM-teknologien for å fortsette å bevege seg raskere, i verkstedet og på banen.

Aking under Vinter-OL 2018 ble arrangert på Alpensia Sliding Center mellom 10. og 15. februar 2018. Det ble konkurrert i fire øvelser: Singel for menn og kvinner, dobbel, og stafett. 110 utøvere deltok, og av amerikanerne vant Chris Mazdzer sølv i single for menn. Øvrige resultater, se Wikipedia.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet pergola med på Venice Architecture Biennale

3D-printing er ikke lenger domenet for nipsgjenstander og prototyper. I dag har prosessen nådd et punkt hvor man kan bygge hus, broer og designstoler med teknologien. Ved Venice Architecture Biennale avslørte kunstneren Bruno Juričić en pergola som er 3D-printet til den kroatiske paviljongen.

Publisert av: 

Skytjeneste skal sette fart i forretningene

PostNord i Sverige lanserer en skybasert 3d-portal hvor kundene kan forvandle sin ide til 3d-prints som deretter distribueres av PostNord. – Det er neste skritt for på en enkel måte gjøre 3d-markedet mer tilgjengelig, sier administrerende direktør Ylva Ekborn i PostNord Strålfors.

Publisert av: 

IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: 

EOS lanserer Formiga P 110 Velocis

EOS har forbedret ett av sine mest suksessrike systemer ytterligere med FORMIGA P 110 Velocis. Med hjelp av tekniske forbedringer, basert på FORMIGA P 110 for tilvirkning i polymerer, tilbyr nå Velocis en produktivitetsøkning med opp til 20 prosent, sammen med en mer enhetlig delkvalitet.

Publisert av: 

En sukkerprinter til medisinsk forskning

Forskere fra Universitetet i Illinois har utviklet en ny slags 3d-printer, som kan produsere komplekse former av sukkermateriale, som kan benyttes til å dyrke biologisk vev.

Publisert av: 

Nå nye høyder med Concept Laser M2

GE Additive slipper en oppdatering til sin 3d-printer Concept Laser M2 cusing. Ifølge selskapet skal de nye oppdateringene medføre økt produktivitet, pålitelighet og lavere driftskostnader.

Publisert av: 

De bioprinter menneskelige hornhinner

Bioprinting kan på sikt løse mangelen på donorer av øyevev. – Det har vist seg å være mulig å printe hornhinner, sier professor Che Connon fra Newcastle University.

Publisert av: 

3D Systems slipper to nye printere

3D Systems lanserer to nye 3d-printere, en for metall og en for dentalapplikasjoner. – Vi tror på at disse 3d-systemene kommer til å bidra til ekspansjonen av metallprinting, sier 3D Systems Kevin McAlea.

Publisert av: