Til OL med Stratasys

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 februar 2018

Det er vinter-OL i PyeongChang, Sør-Korea. Vi vet ikke hvor mye 3d-printet utstyr som benyttes i løpet av OL, men vi vet i hvert fall at det amerikanske teamet i aking har fått hjelp av Stratasys.

Aking har vært på det olympiske programmet siden vinterlekene i Innsbruck i 1964 med konkurranser for både menn og kvinner. Akerne styrer kjelken sin med å bevege kroppen, og USA har med et sterkt lag i år. Stratasys har hjulpet laget med å designe, 3D-printe og teste prototyper for kjelkedesignene, en prosess som tok dager der det før ville ha tatt uker eller måneder med de tradisjonelle, subtraktive prosessene.

De benyttet seg også av 3D-printing for å tilvirke utstyr til de ferdige kjelkene, noe som tok mindre enn en uke. Teknologien viste seg å spesielt være nyttig når man skulle lage en komposittstruktur på forsiden av kjelken som føreren benytter til å plassere bena sine nøyaktig på. Det er vanskelig å fremstille på grunn av komplisert verktøy-geometri, men Stratasys fikk det til etter noen dager.

– Konkurranseaking er en ekstremt krevende sport hvor fraksjoner av et sekund er forskjellen mellom å vinne og å tape. Våre deltakere er avhengige av komfortable, aerodynamiske kjelkemønstre for å vinne løp, sier teknisk direktør Jon Owen fra USA Luge.  – I samarbeid med Stratasys har vi blitt mye mer konkurransedyktige på verdensscenen – kontinuerlig justering av design og banetesting av disse går mye raskere enn tradisjonelle prosesser. I tillegg har vi balansert både komfort og ytelse ved å skreddersy sleden til hver deltakers kropp, samtidig som kost og tid minimeres.

– Kundene til Stratasys presser grensene for ytelse, effektivitet og pålitelighet for 3D-trykt verktøy, prototyper og produksjonsdeler. Vårt partnerskap med USAs aketeam er et perfekt eksempel på et miljø der vår additive produksjonsteknologi gjør det mulig for kundene å møte kritiske behov i spesialiserte applikasjoner, sier Scott Sevcik, direktør for Manufacturing Solutions i Stratasys. – Vi er stolte av å samarbeide med Team USA, et av de beste lagene i vintersport, for å hjelpe dem å bruke kraften i FDM-teknologien for å fortsette å bevege seg raskere, i verkstedet og på banen.

Aking under Vinter-OL 2018 ble arrangert på Alpensia Sliding Center mellom 10. og 15. februar 2018. Det ble konkurrert i fire øvelser: Singel for menn og kvinner, dobbel, og stafett. 110 utøvere deltok, og av amerikanerne vant Chris Mazdzer sølv i single for menn. Øvrige resultater, se Wikipedia.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683