Spansk produsent av vegetarmat printer biffen din. Riktignok er det større sjanse for at den inneholder tang enn storfe.
Det spanske selskapet NovaMeat melder at de har utviklet en syntetisk, 3D-printet vegetarrett med et utseende som minner om biff eller kylling. Det er nettstedet 3D Printing Industry som forteller om den nye formen for matproduksjon, der NovaMeat benytter en rødlig pasta med ingredienser som ris, erter og tangproteiner, som formes til en slags filet ved bruk av spesialtilpasset 3D-printer.
Vi har hørt om 3D-printede måltider tidligere, da fra romfartsindustrien hvor astronautene produserte måltidene sine gjennom en slags 3D-printer som blandet ulike råvarer. Denne gangen er det altså vegetarindustrien som forsøker å gjøre produktene mer spiselige – bokstavelig talt – ved å gi dem en form som minner om tradisjonell mat. Patentet er fra 2014, for utvikling av smarte biomaterialer inneholdende magnetiske nanopartikler. Metoden kombinerer i følge NovaMeats grunnlegger Giuseppe Scionti en slags veving og bioprinting med moderne strategier for utvikling av matoppskrifter, med et høyteknologisk produksjonssystem som resultat. Scionti hevder at additiv produksjon av 100 gram vegetarisk mat har en produksjonskostnad under 3 dollar, og at produksjonen tar rundt 30 minutter.
