3d-print i Oscarvinnende film

Dronning Ramondas krone og kappe som ble lagd ved 3d-printing av Julia Koerner i samarbeid med Black Panthers kostymedesigner Ruth Carter. Foto: Matt Kennedy, Marvel Studios 2018

Det er ikke mange som kan ha unngått den berømmelige Oscargallaen, der fjorårets besta prestasjoner innen filmmediet har blitt belønnet med den berømmelige statuetten. Da årets galla gikk av stabelen 24. februar kan det ha vært ekstra mange 3d-print entusiaster som krysset fingrene for en viss nominert film.

Filmen Black Panther, av Marvel Studios, høstet i fjor oppmerksomhet for å ha inkludert 3d-printede remedier i sin produksjon. Kostymedesigneren Ruth E. Carter, som nylig ble tildelt en Oscarstatuett for sitt arbeid, tok i mot hjelp av designeren Julia Koerner for å bringe til live visjonen om den afrikanske sivilisasjonen Wakanda. Dette med en touch av futurisme.

Stabilt og pent
Deler som var 3d-printede var blant annet Wakandas dronning Ramondas krone og mantel. Julia Koerner designet etter skuespillerens mål og dette ble deretter printet med Materialise 3d-printer i Belgia.

Teknikken som er benyttet for å tilvirke delene er laser sintring, med et polyamid 12 pulver, skriver Materialise på sitt nettsted. Delene skulle se ut som at de var tilvirket av blonder og stoff, men tilstrekkelig sterkt i sin struktur for å sitte stabilt og pent under scenene de ble benyttet i.

Kostymedesignet har også høstet priser i andre gallaer, som Critics choice award 2019 og Costume designers guild award 2019.

Du kan lese mer om arbeidet her.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: