Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

Annika Strondl, sjef for pulvermaterialer og additiv tilvirkning hos forskningsinstituttet Swerim.

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

25 prosent av det globale markedet for metallpulver som benyttes i additiv tilvirkning står Sverige for. Noe som Annika Strondl, sjef for pulvermaterialer og additiv tilvirkning hos metallforskningsinstituttet Swerim nylig fortalte mer om under konferansen FMTX 2019 i Malmö.

Hun nevnte blant annet de seks svenske aktørene som står for de høye volumene metallpulver på markedet og vekten av samarbeid for at området skal blomstre ytterligere.

– De seks aktørene er Arcam med maskiner, Siemens Industrial Turbomachinery med egne komponenter, Sandvik med egne komponenter og for andre, GKN Aerospace med egne komponenter og Digital Metal, maskiner og komponenter, forteller Annika 3dp.

Hva slags typer deler er det man i dag tilvirker med metallprinting?
– Medisinske implantater var først, etterfulgt av deler til flymotorer og sportsbiler i små serier. Kan man klare å få sertifisert flydelene så vil andre industribransjer også våge å satse.

Metallpulver som benyttes til additiv tilvirkning. Foto: Sandvik

Siden 2014 har interessen blant foretak for å 3d-printe deler med metallpulver blitt styrket – både innen akademi og forskning, mener Annika som opplever at potensialet er mye større.

Har interessen nådd toppen eller forventes det at metallprinting skal øke ytterligere?
– Jeg tror at det kommer til å øke enda mer, kun få deler er i produksjon hittil, og det er et betydelig større potensiale, avslutter Annika Strondl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *