Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

Annika Strondl, sjef for pulvermaterialer og additiv tilvirkning hos forskningsinstituttet Swerim.

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

25 prosent av det globale markedet for metallpulver som benyttes i additiv tilvirkning står Sverige for. Noe som Annika Strondl, sjef for pulvermaterialer og additiv tilvirkning hos metallforskningsinstituttet Swerim nylig fortalte mer om under konferansen FMTX 2019 i Malmö.

Hun nevnte blant annet de seks svenske aktørene som står for de høye volumene metallpulver på markedet og vekten av samarbeid for at området skal blomstre ytterligere.

– De seks aktørene er Arcam med maskiner, Siemens Industrial Turbomachinery med egne komponenter, Sandvik med egne komponenter og for andre, GKN Aerospace med egne komponenter og Digital Metal, maskiner og komponenter, forteller Annika 3dp.

Hva slags typer deler er det man i dag tilvirker med metallprinting?
– Medisinske implantater var først, etterfulgt av deler til flymotorer og sportsbiler i små serier. Kan man klare å få sertifisert flydelene så vil andre industribransjer også våge å satse.

Metallpulver som benyttes til additiv tilvirkning. Foto: Sandvik

Siden 2014 har interessen blant foretak for å 3d-printe deler med metallpulver blitt styrket – både innen akademi og forskning, mener Annika som opplever at potensialet er mye større.

Har interessen nådd toppen eller forventes det at metallprinting skal øke ytterligere?
– Jeg tror at det kommer til å øke enda mer, kun få deler er i produksjon hittil, og det er et betydelig større potensiale, avslutter Annika Strondl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Er 3d-printet kjøtt fremtiden?

Det israelske oppstartsforetaket innen 3d-printing, Redefine Meat, har samlet inn $ 6 millioner dollar i en finansieringsrunde for å fremme utviklingen av sin 3d-printer som lager alternativer til kjøtt.

Publisert av: 

Byggeklosser for organer

Forskere fra Harvard Universitetet har oppdaget en metode for å raskt tilvirke byggeklosser for å lage menneskelige organer.

Publisert av: 

Protech feirer nyinstallasjon

Protech installerer tre nye enheter på hovedkontoret i Stockholm. Det er en 3d-printer, en vaskestasjon og en sintringsstasjon fra Desktop Metal Studio System+.

Publisert av: 

3d-printing kan få foretak til å blomstre

Wohlers har identifisert 3d-printing som et verktøy for foretak som vil spare tid og penger. Blant annet for å lage jigger, verktøy og fiksturer. Jigger og fiksturer er hjelpeverktøy for mekanisk produksjon. Men for at 3d-teknikken skal vokse kreves en større forståelse for teknikkens muligheter blant foretakslederne.

Publisert av: 

GKN innvier millionfabrikk

GKN Aerospace får i oppdrag å tilvirke munnstykker til den nyeste bæreraketten Ariane 6. Produksjonen kommer til å finne sted i en splitter ny fabrikk som innvies i dag, 30. august.

Publisert av: 

Prøv den nye 3d-printede el-sykkelen

Nå kan du teste den første elektriske sykkelen med 3d-printet ramme i karbonfiber. Men da må du på messa Eurobike 2019 i Friedrichshafen i Tyskland 4-7. september.

Publisert av: 

Flere metallprintere til romfartsindustrien

Det nederlandske firmaet Additive Industries har annonsert at et ikke-navngitt Californiabasert romfartsselskap har gått til innkjøp av seks av deres  MetalFAB1 additive produksjonssystemer. For tiden har kunden allerede fire tilsvarende maskiner installert, og med den nye ordren vil de ha tilgjengelig ti slike maskiner av typen MetalFAB1.

Publisert av: 

Slik bruker Heineken 3d-printing

Heineken har dratt nytte av den additive tilvirkningsteknikken i sin produksjon. Det har ført til både tids- og kostnadsbesparelser, skriver Ultimaker på sitt nettsted.

Publisert av: 

Forskere 3d-printer magnetisk væske

Det lyktes et amerikansk forskerteam ved en feiltakelse å 3d-printe dråper med permanente magnetiske egenskaper. Fremskrittene åpner døren for en rekke bruksområder, både innen medisin og elektronikk.

Publisert av: 

Konferanse med metallfokus

Den 25–27. november arrangeres konferansen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Ørebro i Sverige. Her skal besøkerne kunne ta til seg en masse kunnskap om additiv tilvirkning av metall.

Publisert av: 

Nærmere det 3d-printede hjertet

Millioner av mennesker verden over har behov for en hjertetransplantasjon. Nå har forskere i USA tatt neste skritt for å kunne 3d-printe et menneskehjerte i full størrelse.

Publisert av: