fredag 8 desember – uke 49
Protolabs har hjulpet Michelin med å utvikle steriliserbare ansiktsvisirer for helsetjenesten.
– Stroppen, visiret og den nedre armeringen er alle laget av polykarbonat. Skjermene kan derfor steriliseres uten å bli skadet, sier Frédéric Pialot, Senior Fellow Processes hos Michelin.
Etterspørselen etter ansiktsvisirer i helsevesenet er større enn tilbudet. Dette til tross for en rekke initiativer fra firmaer som gjerne vil hjelpe. Sammen med Michelin har Protolabs gitt to av Frankrikes største universitetssykehus tusenvis av steriliserbare og dermed gjenbrukbare ansiktsvisirer. Dette er på grunn av valg av materiale, sier Protolabs, som har 3D-printet delene i polykarbonat.
“Ingen god ide å bruke PLA-tråd”
– Det er ikke en god ide å bruke PLA-tråd og plast (ofte PET) i 3D-printing av verneutstyr som skal brukes i helsevesenet. Siden PLA og PET ikke kan steriliseres og i tillegg har dårlig resistens mot alkohol, fungerer de i virkeligheten som engangsløsninger. Det er imidlertid viktig å påpeke at helsepersonell fortsatt må desinfisere utstyret mellom hver pasient, sier Frédéric Pialot, Senior Fellow Processes i Michelin.
For å håndtere problemet må det være gjenbrukbart utstyr, sier Pialot, og legger til:
– Vi valgte derfor å produsere alle deler i polykarbonat, som tåler sterilisering ved høye temperaturer og også kan renses med IPA (isoproylalkohol) rengjøring. Vi gjorde også visiret en millimeter tykkere slik at det kan passe bedre, og vi valgte å bruke elastiske bånd av høy kvalitet.
Flere firmaer forespurt
Protolabs var ikke det eneste selskapet Pialot henvendte seg til for å få hjelp, men han kontaktet rundt 50 for å få nok polykarbonat på lager.
Protolabs ble deretter bedt om å hjelpe til med fremstilling av armeringsdelen i den nedre delen av skjermen. Etter at produksjonsanalysen – som førte til justeringer av to deler – bidro til reduserte kostnader for formene, ble de deretter brukt i sluttproduksjonen.
Ble levert i forrige måned
Resultatet er at ifølge Protolabs ble de bestilte 10.000 steriliserbare og gjenbrukbare beskyttelsesvisirene levert til sykehusene i april.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige