"Verdens første" 3D-printede glassfiberbåt på båtmesse

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 2 oktober 2020
MAMBO er 6.5 meter x 2.5 meter og er printet i kontinuerlig glassfiber termo-materiale. Foto: Moi Composites.

Hadde du vært på båtmessen i Genova nå (fra 1 – 6. oktober) kunne du ha fått sett oppstartsfirmaet Moi Composites vise «verdens første» 3D-printede båt i kontinuerlig herdet glassfibermateriale.

Den ble første gang avduket på Formnext 2019, og modellen Motor Additive Manufacturing BOat (MAMBO) er produsert av Continuous Fiber Manufacturing (CFM), en patentert 3D-printteknologi som involverer bruk av roboter styrt av generative algoritmer.

-Vi deltok på Genova-båtmessen i 2017, og det var under dette arrangementet vi kom på ideen om å lage MAMBO, sa Gabriele Natale, administrerende direktør og medstifter av Moi Composites. –Vi så prosjektet ta form først, så brakt til liv, og til slutt ankom MAMBO i dag sjøen. Vi har en 3D-printet båt som forbedrer konseptet med tilpasning med et enestående design laget og skreddersydd fra eierens hode, for å gi alle muligheten til å forstå og oppleve havet på sin egen måte.

Slike roboter var det som printet båten. Foto via Moi Composites

Les mer

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Kompakt 3D-lab til bruk i felt

Det australske foretaket SPEE3D har annonsert noe de kaller EMU, Expeditory Manufacturing Unit, altså en produksjonsenhet for ekspedisjoner. Det består av en container som inneholder alt som trengs for å benytte 3D-printing i felt, inkludert etterbehandlingsutstyr.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682