Billige boliger med 3D-printing i leire

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 26 januar 2021

av Anja Degerholm

De to printerarmene jobber sammen simultant for å bygge det første prototyphuset av TECLA. På sikt er ideen å bygge hele habitater med de vepselignende husene. Foto: Pressebilde

Et unikt 3D-prosjekt er for tiden i gang i den italienske byen Massa Lombarda. Der bygger WASP et bærekraftig leirehus kalt TECLA, som er fullstendig 3D-printet. Visjonen er å bidra til å løse boligkrisen.

Når jordens befolkning øker, øker også behovet for rimelige boliger. Det er her TECLA kommer inn i bildet. Med lokalprodusert leire og 3D-printere skal boligbygging kunne gjøres både billig og bærekraftig.

Prosjektet er et samarbeid mellom det ideelle organisasjonen WASP (World’s Advanced Saving Project) og Mario Cucinella Architects. Navnet TECLA er en sammenfletting av de to begrepene «teknologi» og «leire», teknologi og leire.

Dobbel kuppelform
Prototypen huset ligner vepsebol og er bygget i doble kuppelformer, noe som gjør det mulig å bygge en struktur med både tak og fasade i ett. Videre er huset karbonnøytralt og kan tilpasses alle mulige klimaer og sammenhenger.

WASP har tidligere printet leirehuset Gaia, men med TECLA ønsker de å utvide konseptet til et helt habitat.

Printflate på 50 kvadratmeter
Til byggingen har WASP brukt sin multiprinter for byggebransjen, Crane WASP. Hver printer har et utskriftsareal på 50 kvadratmeter. Takket være spesialutviklet programvare kan bevegelsene til kranene optimaliseres slik at du kan bygge samtidig og unngå kollisjoner. I følge WASP er dette første gang to printerarmer blir synkronisert til en konstruksjon.

WASP-gründeren Massimo Moretti og arkitekten Mario Cucinella foran prototypehuset. Foto: Pressebilde

Prosjektet består av 200 timer med 3D-printing, 7000 maskinkoder (G-koder), 350 lag på 12 millimeter, 150 kilometer ekstruderinger og 60 kubikkmeter naturlig materiale som i gjennomsnitt har forbrukt mindre enn 6 kW.

Selve utskriftsprosessen har pågått siden september 2020 og er nå fullført. Den ferdige versjonen av TECLA vil bli presentert til våren.

Denne illustrasjonen fra arkitektbyrået viser hvordan et ferdig hus kan se ut i dagslys om sommeren. Ill: Mario Cucinella Architects

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683