Bedre lyd med 3D-printede høyttalere

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 12 februar 2021
Node Audios Hylixa høyttalere er lagd med 3D-print teknologi. Bilde via Node Audio.

Node Audio presser grensene for lydmuligheter ved å utforske laserbasert 3D-printteknologi og tilbyr en rikere lyd som omslutter lytteren «som om artisten var i rommet» fra sine Hylixia høyttalere, hvor kundene selv får velge den siste finish og farge.

De 3D-printede Hylixa-høyttalerne er laget for å skape bruduljer i HiFi-bransjen, og ser annerledes ut enn de tradisjonelle store bokslignende modellene. De nye høyttalernes komplekse geometri og banebrytende akustiske innovasjon ble designet og utviklet av Node Audio (Node) og er takket være avanserte produksjonsteknikker laget av glass og nylonpartikler.

Under en spesiell presentasjon av Nodes toppmoderne anlegg, gir Evans og May en gjennomgang av selskapets hovedkvarter i Cambridge, Storbritannia, som er utstyrt med avansert produksjonsutstyr. I den seks minutter lange videoen nedenfor får seerne se hele produksjonssekvensen. Fra det øyeblikk den første delen er 3D-printet til det endelige produktet, har alle aspekter av prosessen blitt nøye gjennomtenkt og viser mange års forskning og utvikling.

På grunn av den uvanlige innovative konstruksjonen, laget for å etterligne et menneskehode, er Hylixa-høyttalere designet som akustisk strømlinjeformede kabinetter. Node-grunnleggerne innså at ved å utnytte selektiv lasersintring for å utvikle verdens første «heliske bass» kabinett, kunne de lage en liten enhet som var i stand til å levere en dyp, rik lyd. Denne interne spiralen fungerer som en bølgeleder for å forbedre bassytelsen uten at dette går ut over akustikken på andre områder.

Den patentsøkte Helical Transmission Line (HTL) går i spiral i 1,6 meter rundt i et konisk kabinett. Denne linjen er matet av en dedikert bassdriver og frigjør lyden gjennom en sirkulær ventilasjon rundt midten og diskanthøyttaleren. Fordi det avrundede kabinettet er designet og produsert i ett stykke, er det ingen kanter som gir diffraksjon (en forstyrrelse av lydpresisjonen). –Resultatet er bass som ganske bokstavelig talt er revolusjonerende, forfekter Node.

Høyttalerkabinettet umiddelbart etter 3D printingen. Bilde via Node Audio.

For å optimalisere høyttalernes design er Node avhengig av 3D Systems Pro 60 selective laser sintering (SLS) teknologi, Haas VF-3SS CNC vertikal bearbeidingssenter, Haas ST-20 dreiebenk og de outsourcer også noen av de 3D-printede delene til høyttalerbasen til et HP Jet Fusion 5200-system.

Laserbasert 3D-printteknologi hjelper til med å drive bruken av additiv tilvirkning i mange bransjer ved å skape nye produktmuligheter. SLS er en av de mest populære 3D-teknikkene for 3D-printing for industriell bruk, og produserer i noen tilfeller sluttprodukter raskere og mer kostnadseffektivt enn konvensjonelle prosesser. 3D Systems sPro 60 SLS-senter lager sterke deler med høy termisk og kjemisk motstand og er den mest økonomiske termoplastiske løsningen for flere av delene.

Både prototyping og produksjon av Hylixa-høyttalerne benytter 3D Systems sPro 60 SLS printer. Hver av de to høyttalerne i settet printes ut separat i printerens 381x330x460 mm byggevolum, noe som gir fullstendig designfrihet. Kabinettet og frontpanelkomponentene er 3D-printet som en samlet enhet i DuraForm GF, en glassfylt nylonplast som er formbar og kan lakkeres og tar 45 timer å lage.

Teamet på Node maksimaliserer hver SLS-bygning ved å sette andre komponenter i kabinettet. Bilde via Node Audio.

De ferdig printede Hylixia-kabinettene – som jo skal være en pryd for øyet såvel som for ørene – må gjennom et metodisk etterbehandlingsregime for å fjerne det usintrede pulveret og forberede overflatene for den finishen kunden ønsker. Ekspertgruppen strekker seg langt for å sikre at alt sintret pulver fjernes, spesielt fra innsiden av høyttaleren. Men fjerning av pulver tar ganske lang tid på grunn av den komplekse geometrien til delen, noe som betyr at ingeniører må veie komponenten mot en referanse og deretter bruke et endoskopisk kamera for å sikre at det ikke er pulver i høyttalerens indre hjørner.

Når den ferdige delen er ryddet for usintret pulver, er den bemerkelsesverdig inert sammenlignet med rettlinjede skap. Med sitt høye glassinnhold er resultatet en nesten keramisk følelse. Prosessen fører til et fullstendig enhetlig kabinett og ledeplate, uten skjøter eller liming, og unngår potensial for resonans. Fra laboratoriet, hvor høyttalerne bygges, går delen videre inn til verkstedet, hvor hver komponent måles nøye og høyttalerparet matches med hverandre.

På Nodes innovative anlegg benyttes 3D-printing også utover høyttalerkabinettet. Hylixa benytter den samme lasersintringsprosessen og inneholder det første enhetlige tredimensjonale delefilteret. Høyttalerens elektriske delefilter, et elektronisk filterkrets som deler signalet som kommer inn fra forsterkeren, er 3D-printet med HPs multi-jet-fusjonsteknologi. Den tykke topologien i chassiset er en ekstremt stiv patrondesign med lommer nøyaktig innebygd for kondensatorene, induktorene og motstandene som befinner seg på delen. Teknologien gjør at Node kan 3D-printe ut de interne ledningene også, slik at teamet kan koble hver komponent for bedre lyd. Det spesialistilpassede designet passer pent inn i foten på stativet og bidrar til å eliminere vibrasjonsforstyrrelser på komponenten.

Node Audios Hylixa-høyttalere har det første enhetlige tredimensjonale delefilteret, 3D-printet med 3D Systems lasersintringsprosess. Bilde via Node Audio.

Design, konstruksjon og produksjon gjøres på stedet. Hvert kabinett og avskjermingsenhet gjennomgår en manuell utjevningsprosess som omhyggelig finpusser overflaten så den er klar for lakkering. Derfra kan kundene velge mellom en rekke lakkoverflater og metallic alternativer som blir påført av dyktige lakkeringsteknikere. Lakkalternativet blir omhyggelig polert og sørger for en finish på pianonivå med absolutt reflekterende klarhet. Før de pakkes, måles de ferdig monterte enhetene akustisk for å sikre at de samsvarer med et referansenivå frem til den mottar en siste virkelige musikktest i Nodes dedikerte lytterom. Grunnleggerne David Evans og Ashley May mener at de tilbyr en rikere lyd som omslutter lytteren «som om artisten var i rommet.»

Fra et designperspektiv er Hylixa optimalisert for eksepsjonell akustikk. I løpet av de tre årene som ble brukt på å forske på enheten, bestemte Evans og Ashley seg for at de ville bryte fra den konvensjonelle HiFi-bransjen og skape noe helt annet, uten noen flate overflater. Deres nye spiralformede design eliminerer alle de forferdelige vibrasjonsresonansene man får fra et firkantet kabinett, sier grunnleggerne.

Kilde: 3dPrint.com

Les mer

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683

75 prosents vektredusering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions og Hexagon har redesignet en stor komponent for et Boeing-fly. Gjennom additiv produksjon og design for additiv produksjon (DfAM) kunne både vekten og antall deler reduseres betydelig.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Nascar har utsett offisiell 3D-printingpartner

Stratasys har signert en flerårig kontrakt med den amerikanske motorsportsorganisasjonen Nascar som eksklusiv leverandør av 3D-printløsninger for designutvikling og produksjon av deler og verktøy.
Nascar

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683