Tredobbel lansering med fokus på AM 2.0

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 29 april 2021
Den nye F770 er basert på velprøvd FDM-teknologi, men er designet for 3D-printing i stor skala. Det er en av tre nyheter på Stratasys. Foto: Pressebilde

Det er på tide å ta steget fra tradisjonell til additiv tilvirkning. Dette mener Stratasys, som nå lanserer tre 3D-printere, som ifølge selskapet vil lede an i denne utviklingen. Storskala utskrifter, masseproduksjon og sluttbruk er fokus for denne triple lanseringen.

Administrerende direktør for Stratasys, Yoav Zeif.

“Det er en veldig spennende dag for Stratasys, for meg personlig og for hele bransjen. En milepæl ”. Slik startet Stratasys konsernsjef, Yoav Zeif, pressekonferansen i forbindelse med utgivelsen. Han påpekte at 3D-printing er en nødvendighet for selskaper i produksjonsindustrien i fremtiden.

– Dette er begynnelsen på en ny reise, Additive Manufacturing 2.0, og det er Stratasys sin forpliktelse å støtte selskapene i den overgangen, sier Yoav Zeif.

Stratasys ønsker å kunne tilby et komplett økosystem i additiv produksjon med polymerer og kompositter, ikke bare 3D-printere, men også materialer, programvare og service. Mottoet er: Uansett hvilke behov du har, har vi løsningen. Man henvender seg primært til selskaper som produserer lave og mellomstore volumer.

H350 for pålitelig serieproduksjon
Så hva er nytt under solen? Ja, alt er ikke helt nytt. I mars kunngjorde Stratasys utviklingen av en helt ny pulverbasert teknologi, SAF, eller Selective Absorption Fusion, som er en del av den nye H-serien. Noe som 3dp Norge har skrevet om tidligere. Den er utviklet i samarbeid med XAAR3D i ti år.

Først ut i serien er 3D-printeren H350 som vil kunne produsere store volumer for sluttbruk til lave kostnader. Denne maskinen bruker tredjepartsmaterialer, og starter med Stratasys High Yield PA 11, en biobasert plast laget av lakserolje.

H 350

H350-modellen er designet for selskaper som ønsker pålitelig serieproduksjon som gir høy nøyaktighet og repeterbarhet, i bransjer som bilindustrien, forbruksvarer, elektronikk og industrielt utstyr.

– Fordelene med H350 er fremfor alt produktivitet og nøyaktighet. Den skrives ut med en jevn varmefordeling uavhengig av plassering på byggeoverflaten, sier Evald Ottosson, salgssjef hos forhandleren Protech.

Del som er printet med den nye F770 for storskala utskrifter.

“Måle seg med formstøpte detaljer”
En annen nygammel nyhet er Stratasys Origin One. I desember 2020 kjøpte Stratasys oppstartsselskapet Origin, som lanserte sin første 3D-printer Origin One 2019. Nå kommer den i en oppdatert versjon. Det er blant annet gjort programvare- og maskinvareoppgraderinger, noe som vil gi høyere ytelse og flere bruksområder. Printeren skal kunne produsere detaljerte komponenter av høy kvalitet med overflatebehandling og høy repeterbarhet.

Eksempel på komponent som er 3D-printet med den nye SAF-teknikken, i Stratasys H350.

Som forgjengeren bruker Stratasys Origin One den patenterte P3-teknologien, som er en videreutvikling av DLP-prinsippet (Digital Light Processing). En maskin designet for masseproduksjon av sluttbruksdeler i sertifiserte tredjepartsmaterialer. Origin One er egnet for kjøretøy-, forbruksvarer, medisiner, dental- og verktøyapplikasjoner.

I følge Evald Ottosson er det unike med Stratasys Origin One utvalget av forskjellige spesielle materialer.

–Du kan finne materiale som passer akkurat det du vil gjøre. Maskinen har også en unik tilgang til en rekke parametere, slik at du kan kontrollere prosessen. Delene kan lett måles med formstøpte tilsvarende, noen ganger er de enda bedre, sier Evald Ottosson.

En oppdatert variant av Origin One, som først ble sluppet i 2019.

I løpet av et år vil både Origin One og H350 også kunne bruke GrabCad-programvaren, som allerede er tilgjengelig for Polyjet- og FDM-skriverne.

F770 for de største komponentene
Til slutt F770. En FDM-skriver i storformatklassen, som ifølge Stratasys fyller et tomrom i markedet. Den skal være enkel å bruke, pålitelig og rimelig med en kjøpesum på under en million, installert og klar, inkludert vaskestasjon. En 3D-printer som har det største fullstendig oppvarmede bygningskammeret på markedet som måler 116 centimeter diagonalt og rommer 372 liter. Den er egnet for produksjon av prototyper, jigger, fiksturer og verktøyapplikasjoner i termoplaster.

– Produksjon av store komponenter har vært en stor utfordring. Tidligere har mange printet ut forskjellige deler ved hjelp av SLS og limt dem sammen, noe som koster veldig mye penger. Med F770 er det mulig å skrive ut alt i ett stykke, og det reduserer det manuelle arbeidet.

Sammenlignet med lignende maskiner på markedet, lover Stratasys at F770 kan produsere høyere kvalitet uten skjulte kostnader. På materialsiden tilbys Ivory ASA og Black ABS-M30.

Positiv respons
Noen av Protechs kunder hadde fått forhåndsinformasjon om utgivelsen, og ifølge Evald Ottosson har responsen vært veldig positiv.

– Det er tre teknikker som spres i helt forskjellige retninger. Jeg tror dette betyr at nye kundegrupper vil finne oss. Vi har allerede lagt merke til at oppstandelsen rundt denne lanseringen har ført til økt interesse for Stratasys tidligere produkter.

– Det er kanskje ikke en revolusjon for bransjen, for alt kan ikke skje over natten, men det er vel en evolusjon. Stratasys gjør en enorm investering i masseproduksjon med denne utgivelsen, sier Evald Ottosson.

For mer informasjon om de forskjellige 3D-printerne og teknikkene, se forhandleren Protechs sitt nettsted. Foreløpig er det den svenske avdelingen av Protech som skriver om dette.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683