Intelligent maskinlæring muliggjør rask fargeprinting med høy oppløsning

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 4 juni 2021
Tre 3D-printede modeller i farger lagd ved bruk av teamets nye ML programvare. Foto: Charles University

Tidens løsen er kunstig intelligens (AI – artificial intelligence) i kombinasjon med maskinlæring (ML – machine learning). Du har kanskje sett mange fargelagte bilder fra gamle dager i det siste, og som i tillegg kan snu litt på ansiktet, blunke med øynene og snu blikket i flere retninger? Dette er de mest synlige og populære innslagene i hverdagen av maskinlæring og kunstig intelligens. Nå har forskere fra Charles University’s Computer Graphics Group (CGG) har utviklet en teknikk basert på maskinlæring som kan bidra til å virkeliggjøre potensialet til høyoppløselig 3D-printing i farger.

Ved kontinuerlig å simulere utskriftsprosessen har teamet klart å trene en algoritme til å iterativt finne de optimale parametrene for å begrense fargeblødning, og forbedre delens nøyaktighet. Programmet er også ultraeffektivt, og krever bare en GPU (grafikkprosessor), noe som gjør det opptil 300 ganger raskere enn lignende AI-tilnærminger, mens det reduserer forberedelsestiden for 3D-utskrifter fra flere titalls timer til bare et par minutter.

Fartsgrensen for 3D-printing i farger
For tiden er det mange material jetting (MJ) 3D-printere som kan produsere deler med kompleks fargevariasjon, og de blir ofte brukt til å gjenskape svært detaljerte museumsgjenstander og kirurgiske modeller. For å oppnå dette bruker konvensjonelle MJ-systemer UV-lys for å nøyaktig lage forskjellige blandinger av gjennomsiktige basefargede harpikser, og denne subtraktive blandingsprosessen gir dem en ganske bred palett.

Men til tross for fleksibilitet i 3D-printing i farger kan det forårsake uønsket optisk spredning, noe som påvirker skarpheten og nøyaktigheten til eventuelle resulterende deler. Gitt at slik fargeblanding er tredimensjonal, så er det slik at når den oppstår, påvirker den også farger på motsatte sider i gjenstander med tynne vegger, noe som gjør det til et vesentlig hinder for presis produksjon i stor skala.

Tilbake i 2017 var forskerne i stand til å bevise fordelene av å bruke simuleringer for å optimalisere plassering av materialer under utskrift, noe som sikret en dels optimale skarphet og kontrast. Nå, basert på millioner av testkjøringer, har teamet lagd en forbedret algoritme som er i stand til mer nøyaktig å forutsi hvordan en gitt overflate påvirkes av materialene rundt den, noe som fremskynder hele prosessen.

Eksempler på syntetiske datasett utviklet ved bruk av ‘Monte Carlo’ prediktiv modell. Bilde via Charles University.

En alternativ lysspredningsmodell
Konvensjonelt innebærer det å bruke den såkalte ‘Monte Carlo’ (MC) simuleringsmodellen for å forutsi retningen for veien UV-lys tar. Selv om slike tilnærminger ofte er effektive, kan det ta mange timer å fullføre, selv når du bruker et avansert system for å produsere et veldig lite objekt, og skaper en flaskehals som forhindrer skalerbar produksjon av komplekse fargede deler.

For å omgå dette tok forskerne en datadrevet tilnærming, der de brukte et dypt nevralt nettverk for å simulere produksjonen av et redusert antall prøver, på bekostning av en høyere resultatvarians. Selv om teamets raffinementssløyfe førte til noen anslag av lavere kvalitet, tok det bare 30 timer å modellere et referanseobjekt, mye mindre enn de mer enn 3000 timene som er vanlig for MC-drevet programvare.

Den reviderte algoritmen ble også funnet å generalisere bedre enn eksisterende programmer mellom grunnleggende former og komplekse geometrier, noe som potensielt gjør den ideell for å gjennomføre en bredere forberedelse av 3D-printingen. Dessuten kjørte teamets programvare dobbelt så raskt som før under testing på en single-GPU-arbeidsstasjon, og dermed unngikk man behovet for å seriekople mange datamaskiner, hvilket tidligere var nødvendig for ML-oppgaver.

Faktisk, sammenlignet med eksisterende MJ 3D-arbeidsflyter, viste det seg at forskernes var opptil 300 ganger raskere, og resulterende eksempler inneholdt et tilsvarende kvalitetsnivå som konvensjonelle modeller med en «perspektivmessig skarp» fargetone, selv om oppsettet til slutt gjorde det mindre godt på objekter med tynne vegger.

Forskningsrapporten finner du her.

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683