Koronatesting ved hjelp av 3D-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 13 august 2021
miSHERLOCK, en liten og bærbar batteridrevet 3D-printet COVID-19 tester Foto: Harvard

Forskere ved Harvard og MIT har utviklet en 3D-printet testapparat for å oppdage viruset som forårsaker COVID-19.

Apparatets offisielle navn er «Minimally Instrumented SHERLOCK», eller «miSHERLOCK».

Vent, hva er «SHERLOCK»? Det er en CRISPR-cas diagnostisk plattformsprotokoll som tidligere var utviklet for å oppdage nukleinsyrer på en rask måte. For denne applikasjonen er nukleinsyrene som oppdages for virusvarianter som forårsaker COVID-19.

MiSHERLOCK -enheten er ganske fantastisk. Den behøver bare menneskelig spytt som input, og behandler dette ved hjelp av varme for å isolere de relevante forbindelsene. Prøven overføres til et andre kammer hvor den gjennomgår en reaksjon med kjemikalier som er lagd for å påvise spesifikke SARS-CoV-2-varianter.

Resultatene av testen vises ved hjelp av en smarttelefon app.

Resultatet er klart i løpet av en time og vises via en app på telefonen. Foto:Harvard

miSHERLOCK bruker kjemiske pellets for påvisning, og det er derfor mulig å raskt tilpasse testen for nye varianter som dukker opp, ganske enkelt ved å bytte til en ny type pellet.

Hele prosessen fra prøve til resultat tar mindre enn en enkelt time, og sies å være minst like nøyaktig som dagens PCR -tester.

Det koster bare rundt 15 dollar ¨printe apparatet, og gjentatte tester koster bare 6 dollar per test. Dette er en veldig lav kostnad for påvisning av COVID-19, og oppfinnelsen bør kunne gjøre testing tilgjengelig for langt flere mennesker over hele verden. Det faktum at enheten er bærbar betyr at den lett kan transporteres inn i alle regioner for bruk. Det kan dramatisk redusere behovet for pasienter for å reise til et sentralt sted for å teste seg, noe som i noen tilfeller kanskje ikke hadde vært mulig.

Det faktum at miSHERLOCK kan 3D-printes betyr at tegningen kan overføres elektronisk langt og kjapt via nettet. Dette er et veldig godt eksempel på hvordan distribuert digital produksjon med 3D-printere i stor grad kan hjelpe med et komplekst problem.

Ved å kombinere CRISPR -teknologi med et unikt 3D-printabelt design, har forskerne kommet med en praktisk løsning på et problem i tiden. Mens noen land har bremset pandemien gjennom vaksinasjon og andre programmer, gjennomgår store deler av verden fortsatt enorme utfordringer og kan dra fordel av billig testutstyr som miSHERLOCK.

Kilde: Harvard

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683