Samarbeid for serieproduksjon av kabininnredning

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 27 august 2021

av Anja Degerholm

I prosjektet skal mer enn 2000 materialprøver skrives ut i en EOS P396 med lasersintringsteknologi. Pressefoto

Etihad Engineering, EOS og Baltic3D har inngått et samarbeid med ambisjon om å kunne masseprodusere flyinteriører. Samarbeidet er en del av et forsknings- og utviklingsprosjekt for å utvikle kabindeler ved hjelp av FDM- og SLS -teknologi.

Baltic3D i Riga er et av Nord -Europas største sentre for industriell 3D-printing, og selskapet har valgt å bruke EOS-pulverbedmetoden med lasersintringsteknologi. I FoU -prosjektet vil Baltic3D skrive ut over 2000 materialprøver i en EOS P396-printer. Materialprøvene skal testes i samsvar med luftfartsstandardene på Etihads spesiallaboratorium for flammehemmingstesting. Blant annet utføres FST-tester (brann, røyk og giftighet) samt varmeindikasjonstester.

Etihad er Midtøstens ledende leverandør av såkalte MRO-tjenester til kommersiell luftfart, det vil si vedlikehold, reparasjon og drift, og er en bransjeledende aktør innen bruk av additiv tilvirkning.

Et skritt mot serieproduksjon
I neste trinn er planen å produsere flere prototyper av deler til flyinteriør. Det langsiktige målet er å kunne masseprodusere delene.

– Baltic3D har som mål å gjøre teknisk kunnskap og testresultater på 3D-printing lettere tilgjengelig, slik at det blir raskere og lettere for alle selskaper i luftfartssektoren å introdusere industriell 3D-printing. Vår forpliktelse er løsninger av høyeste kvalitet for våre kunder i kombinasjon med kontinuerlig teknisk innovasjon og reduserte kostnader for komplekse deler. Vi ser frem til å støtte Baltic3D og Etihad på denne innovasjonsreisen, som har som mål å bringe produksjonen av deler til flyinteriør enda nærmere ekte additiv serieproduksjon, sier Markus Glasser, senior visepresident i EMEA i EOS i en pressemelding.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt