EOS om trender i additiv produksjon etter pandemien

Markus Glasser, Senior Vice President EMEA i EOS, skriver at pandemien har vist potensialet i additiv produksjon. Foto: Pressefoto

En bærekraftig teknologi – ikke bare en nødløsning i pandemitider. Markus Glasser, Senior Vice President EMEA i EOS, spår at industriell additiv produksjon vil øke i kjølvannet av covid-19, spesielt når det gjelder skreddersydde forbruksvarer og bytte til mer bærekraftig produksjon.

I en tekst publisert av EOS beskriver Markus Glasser hvordan selskaper rundt om i verden raskt kunne omstille seg når pandemien brøt ut og bruke 3D-printing til å produsere deler til utstyr og apparater for helsevesenet. På denne måten kunne man møte en raskt økende etterspørsel etter blant annet verneutstyr som visirer, øyebeskyttelse, respiratorer og neseprøvepinner.

Han fremhever et tydelig eksempel på dette, den første 3D-printede prøvetakingspinnen som ble sertifisert av et statlig organ. En rekke selskaper i Europa og Nord -Amerika gikk i mars 2020 sammen og dannet et konsortium sammen med helsemyndighetene i Canada og Spania. Konsortiet samarbeider nå med den spanske regjeringen om å produsere tusenvis av testpinner for testsett for covid-19 og samtidig hjelpe det amerikanske helsevesenet med å øke kapasiteten. Takket være additiv tilvirkning kan pinnene produseres hvor som helst i verden.

Under pandemien var det mange firmaer som omstilte seg og printet blant annet visirer og testutstyr. Foto: Pressefoto

Individuelt tilpassede produkter
Pandemien har vist at AM-teknologi kan gjøre produksjonsprosesser mer fleksible ved å redusere både avhengighet av globale forsyningskjeder og logistikkostnader. Mulighetene med additiv tilvirkning er store, og Markus Glasser peker på to viktige trender på kort og mellomlang sikt.

Det første scenariet eller hovedsporet dreier seg om skreddersydde forbruksvarer som er produsert med industriell 3D-printing, for eksempel brilleinnfatninger eller sportsutstyr som hjelmer og skosåler. En trend som Glasser tror vil øke etter hvert som både forbrukere og produsenter ser fordeler med individuelt tilpassede produkter. Hvis dette kombineres med distribuert produksjon og on -demand -produksjon, kan selskaper variere produktene sine etter lokal etterspørsel og produsere dem når behovet oppstår, skriver Markus Glasser.

“Potensial til å endre strukturer”
Den andre trenden handler om viktigheten av bærekraftig produksjon. Glasser påpeker at mange produksjonsteknikker er restriktive, uøkonomiske og ganske ineffektive. “Hos EOS er vi overbevist om at avansert produksjon kan eliminere disse begrensningene, ettersom 3D-printere gir mulighet for lokal produksjon på forespørsel, reduserer mengden avfall sammenlignet med konvensjonell produksjon og tilbyr også potensial til å redusere karbondioksidutslipp med 5 prosent frem til 2025,” skriver han. Han. I tillegg kan flere og flere 3D-printede produkter produseres fra fornybare kilder, for eksempel har EOS utviklet materialet PA 11, som er laget av 100 prosent fornybare ricinbønner.

Konklusjonen er at covid-19 tvang verden til å finne nye løsninger for distribuert produksjon. “Nå skjer ting, og det er potensial til å endre strukturer – til det bedre, forutsatt at de riktige tingene gjøres på de riktige stedene og at additiv produksjon er fullt utnyttet,” avslutter Markus Glasser.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: