EOS om trender i additiv produksjon etter pandemien

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 22 september 2021
Markus Glasser, Senior Vice President EMEA i EOS, skriver at pandemien har vist potensialet i additiv produksjon. Foto: Pressefoto

En bærekraftig teknologi – ikke bare en nødløsning i pandemitider. Markus Glasser, Senior Vice President EMEA i EOS, spår at industriell additiv produksjon vil øke i kjølvannet av covid-19, spesielt når det gjelder skreddersydde forbruksvarer og bytte til mer bærekraftig produksjon.

I en tekst publisert av EOS beskriver Markus Glasser hvordan selskaper rundt om i verden raskt kunne omstille seg når pandemien brøt ut og bruke 3D-printing til å produsere deler til utstyr og apparater for helsevesenet. På denne måten kunne man møte en raskt økende etterspørsel etter blant annet verneutstyr som visirer, øyebeskyttelse, respiratorer og neseprøvepinner.

Han fremhever et tydelig eksempel på dette, den første 3D-printede prøvetakingspinnen som ble sertifisert av et statlig organ. En rekke selskaper i Europa og Nord -Amerika gikk i mars 2020 sammen og dannet et konsortium sammen med helsemyndighetene i Canada og Spania. Konsortiet samarbeider nå med den spanske regjeringen om å produsere tusenvis av testpinner for testsett for covid-19 og samtidig hjelpe det amerikanske helsevesenet med å øke kapasiteten. Takket være additiv tilvirkning kan pinnene produseres hvor som helst i verden.

Under pandemien var det mange firmaer som omstilte seg og printet blant annet visirer og testutstyr. Foto: Pressefoto

Individuelt tilpassede produkter
Pandemien har vist at AM-teknologi kan gjøre produksjonsprosesser mer fleksible ved å redusere både avhengighet av globale forsyningskjeder og logistikkostnader. Mulighetene med additiv tilvirkning er store, og Markus Glasser peker på to viktige trender på kort og mellomlang sikt.

Det første scenariet eller hovedsporet dreier seg om skreddersydde forbruksvarer som er produsert med industriell 3D-printing, for eksempel brilleinnfatninger eller sportsutstyr som hjelmer og skosåler. En trend som Glasser tror vil øke etter hvert som både forbrukere og produsenter ser fordeler med individuelt tilpassede produkter. Hvis dette kombineres med distribuert produksjon og on -demand -produksjon, kan selskaper variere produktene sine etter lokal etterspørsel og produsere dem når behovet oppstår, skriver Markus Glasser.

«Potensial til å endre strukturer»
Den andre trenden handler om viktigheten av bærekraftig produksjon. Glasser påpeker at mange produksjonsteknikker er restriktive, uøkonomiske og ganske ineffektive. «Hos EOS er vi overbevist om at avansert produksjon kan eliminere disse begrensningene, ettersom 3D-printere gir mulighet for lokal produksjon på forespørsel, reduserer mengden avfall sammenlignet med konvensjonell produksjon og tilbyr også potensial til å redusere karbondioksidutslipp med 5 prosent frem til 2025,» skriver han. Han. I tillegg kan flere og flere 3D-printede produkter produseres fra fornybare kilder, for eksempel har EOS utviklet materialet PA 11, som er laget av 100 prosent fornybare ricinbønner.

Konklusjonen er at covid-19 tvang verden til å finne nye løsninger for distribuert produksjon. «Nå skjer ting, og det er potensial til å endre strukturer – til det bedre, forutsatt at de riktige tingene gjøres på de riktige stedene og at additiv produksjon er fullt utnyttet,» avslutter Markus Glasser.

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Salget av 3D-printere for industrien ned med 24% i tredje kvartal 2024

En markedsanalyse forteller om nedgang i salget av 3D-printere til industrielle formål sank med en fjerdedel i tredje kvartal i 2024, men samtidig økte salget av innstegsmodeller.
press-release-Global-3D-printer-shipments-by-price-class

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280