Mye nytt fra Stratasys

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 september 2021
Sparkesykkel tilvirket med Dura56 fra Locktite. Illustrasjon: Stratasys

Stratasys har lansert nye materialer og har dessuten inngått et MES-partnerskap med tanke på å overgangen fra prototyper til sluttbruksdeler.

På messen RAPID + TCT i Chicago 13.-15. september kunngjorde 3D-printselskapet Stratasys en rekke nyheter i form av printprosesser, materialer og nye partnerskap.

SAF-materialer
Et av de nye materialene som annonseres er for H350, selskapets SAF-enhet. SAF er deres siste 3D-printprosess, «Selective Absorption Fusion». SAF er en pulver-seng-prosess, men i motsetning til de fleste andre pulverprosesser bruker den ikke en laser- eller midtpunkt energikilde for å smelte partiklene. I stedet ser det ut til at SAF bruker en spesiell væske, påført med valse på hele utskriftssengen. Denne væsken absorberer deretter utstrålt varme, noe som får de «våte» delene av pulversengen til å smelte sammen. Denne rullende prosessen gjentas lag for lag, og bygger gradvis et objekt.

Den største fordelen med SAF er hastighet; valsen er mye raskere enn å vente på at en laser møysommelig skal spore alle deler av et objekt. Dette er spesielt tydelig på utskriftsjobber for full seng. Med andre ord, SAF er ideell for produksjonsapplikasjoner der høy gjennomstrømning er nødvendig.

De nye materialene for H350 er PA11, som vil være utgangsmaterialet for H350, og PA12, som vil følge i 2022. Begge disse materialene er mye brukt for produksjon av deler til sluttbruk, og dermed vil dette sikkert gjøre H350 mer attraktiv for produsenter.

Origin-materialer
Stratasys kjøpte Origin sent i fjor. Origins «P3» -teknologi er en harpiksprosess, og er i stand til å produsere deler med en overflatekvalitet som er tilsvarende sprøytestøping. Dette fordi P3s DLP-prosess inkluderer ekstrem bruk av sensorer og tilbakemelding i sanntid for å kontrollere byggeprosessen med stor presisjon.

Stratasys kunngjorde en avtale med Henkel om å tilby to nye Locktite materialer til Origin One. Det ene er Dura56, som er en holdbar, rimelig polymer med stor slagfasthet. Det andre Loctite-materialet er IND405, som er et gjennomsiktig materiale. Selv om det kan 3D-printes på P3-utstyr med veldig glatte overflater, er det også mulig å polere IND405 -utskrifter for å være optisk gjennomsiktige. Dette åpner muligheten for 3D-printede linser og andre optiske deler.

Stratasys kunngjorde også en ny åpen materialemodus for Origin 3D -printere. «Open Materials License» er et verktøysett som operatører kan bruke til å teste uvanlige harpikser ved å overstyre standard utskriftsinnstillinger. Denne lisensen er rettet mot avanserte operatører som har ferdigheter til å justere innstillinger for å oppnå uvanlige resultater.

MES-Partnerskap med AMFG.

AMFG er en London-basert tjeneste som tilbyr et «Manufacturing Execution System» (MES – Produksjonsutførelsesystem). En MES vil administrere bestillinger, forberede utskriftsjobber, planlegge og sende utskrifter, registrere analyser og mye mer. I utgangspunktet gjør en MES arbeidsflyten som er nødvendig for å betjene en flåte av 3D -printere – eller andre produksjonsenheter.

Daikin avstandsstykker for HVAC-kabinetter, printet på Stratasys F770. Foto: Stratasys

Stratasys sier at AMFG går i partnerskap med dem for å: «Levere avanserte AM -løsninger som kombinerer AMFGs automatisering av arbeidsflytkompetanse med Stratasys 3D-printere og GrabCAD-programvare. AMFGs programvareløsning muliggjør tilkobling på tvers av produksjonsarbeidsflyten, effektiviserer prosesser og gir større sporbarhet og synlighet. Videre muliggjør kombinasjonen av Stratasys 3D-utskriftsløsninger med AMFGs fullt automatiserte ordrehåndtering, ruting og produksjonsplanleggingsverktøy fullt automatisert sluttdelproduksjon i stor skala.»

Dette er et veldig viktig trekk, fordi det gjør at Stratasys nåværende og fremtidige produksjonsutstyr kan integreres sømløst i Industry 4.0 -miljøer. Det har lenge vært et mål for Stratasys å flytte fra prototypeverdenen til den mye større produksjonssektoren, og denne ordningen kan være et grunnleggende samarbeid for å gjøre dette mulig. Ikke minst er det viktig for Stratasys når man vet at deres hovedkonkurrent, 3D Systems bare noen dager før kunngjorde at de har kjøpt Oqton, en kraftig MES til sitt eget bruk.

Les mer

BMW lar oss se nærmere på Wire Arc Additive Manufacturing

Teknologien som kalles "Wire arc additive manufacturing" er interessant for bilindustrien, og BMW melder at de første kjøretøytestene med deler som er produsert med denne teknikken starter opp neste år.
bmw-waam-cover-kopi

Protech feirer 30 år med Stratasys

I år er det 30 år siden Protech solgte Nord-Europas første 3D-printer, en FDM-maskin fra Stratasys. Siden den gang har Protech vært en trofast partner i det nordiske markedet.
Evald

Metode for 3D-printet mat i industriell skala

Det østerrikske oppstartsfirmaet Revo Foods har tidligere produsert 3D-printet mat, inkludert fiskeprodukter. Nå tar selskapet neste steg og presenterer en løsning for industriell produksjon av 3D-printet mat.
Revo-Foods-FFX2-productionmethod-1

GKN Aerospace satser mange millioner

Nå skal man for første gang produsere store flymotorer ved hjelp av additiv produksjon. Det skjer i Sverige, og vil resultere i at motorene både blir lettere og mer effektive og fører til redusert bruk av råvarer under produksjonsprosessen.
GKN-Aerospace-2

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683