Plastsøppel kan bli rimelige landbruksredskaper i Afrika

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 september 2021
Gjennom deres sirkulære forretningsmodell mener forskerteamet at de kan gjøre resirkulering såvel lønnsomt som øko-vennlig. Foto: Universitetet i Loughborough.

Forskere ved universitetet i Loughborough i Storbritannia har klart å gjøre plastsøppel av typen polymer – som er samlet inn på det afrikanske kontinentet – til rimelige landbruksverktøy for lokale bønder der.

Teamet jobbet som en del av ‘Circular Plastics Project’ og har resirkulert kasserte plastflasker til et bearbeidbart filament, før det ble 3D-printet til å bli seks sirkulære jordbruksredskaper. Ifølge deres designere kan disse verktøyene, som spenner fra en fruktplukker til et fiskeoppdrettssystem, hjelpe folk i utviklingsland til ikke bare å hjelpe på økonomien, men redusere den lokale opphopingen av plastavfall.

Plastprosessering skjematisk forklart. Illustrasjon: Universitetet i Loughborough.

–Land med lav til middels inntekt har i stor grad blitt ekskludert fra fordelene med innovative polymerprodukter som gjør oppgaver enklere, renere og sikrere på grunn av høye produksjonskostnader, sa Mark Evans fra Loughborough Design School. –Prosjektet har effektivt snudd dette på hodet med den trinnvise fordelen ved å bruke lokalt innsamlede avfallsmaterialer i sin kostnadseffektive produksjon. Plastavfallet samles inn og vaskes og tørkes, før det brytes ned og formes til tråder via ekstrudering. Trådene benyttes til lokal 3D-printing og plasten havner da inn i landbruket, da som rimelige nytteredskaper.

Britisk program for å forske på å løse verdens avfallsproblemer
Loughborough-teamets Circular Plastics Project er nært knyttet til to større initiativer: Perpetual Plastic for Food to Go -prosjektet (PPFTG) og Smart Sustainable Plastic Packaging Challenge (SSPP). Støttet av den britiske regjeringens UK Research and Innovation (UKRI) byrå, har SSPP blitt opprettet for å identifisere nye måter å redusere mengden forurensning forårsaket av plastemballasje på.

I dette bredere programmet på 8 millioner pund har Loughborough University blitt tildelt 1,15 millioner pund for å finansiere PPFTG -prosjektet, som det tar sikte på å bruke «smarte teknologier» for å løse verdens avfallsproblemer. Spesielt da initiativet fikk grønt lys i fjor, satte teamet siktet på å lage en «sirkulær forretningsmodell», som er i stand til å redusere miljøeffekten av såkalt «food-to-go» emballasje, det vi vel kaller «takeaway»-emballasje.

–Fersk og avkjølt mat som smørbrød og blandede salater som selges av matforhandlere, genererer betydelig engangsavfall for plastemballasje, forklarte prosjektleder Garrath Wilson i fjor. –Vårt prosjekt vårt vil samle akademikere med ekspertise innen emballeringsteknologi, brukeradferd, bærekraftig design, produksjon og polymerkjemi, for å eliminere matavfall.

Kilde: https://3dprintingindustry.com/news/researchers-3d-print-recycled-plastic-into-affordable-tools-for-african-farmers-196015/

Les mer

BMW lar oss se nærmere på Wire Arc Additive Manufacturing

Teknologien som kalles "Wire arc additive manufacturing" er interessant for bilindustrien, og BMW melder at de første kjøretøytestene med deler som er produsert med denne teknikken starter opp neste år.
bmw-waam-cover-kopi

Protech feirer 30 år med Stratasys

I år er det 30 år siden Protech solgte Nord-Europas første 3D-printer, en FDM-maskin fra Stratasys. Siden den gang har Protech vært en trofast partner i det nordiske markedet.
Evald

Metode for 3D-printet mat i industriell skala

Det østerrikske oppstartsfirmaet Revo Foods har tidligere produsert 3D-printet mat, inkludert fiskeprodukter. Nå tar selskapet neste steg og presenterer en løsning for industriell produksjon av 3D-printet mat.
Revo-Foods-FFX2-productionmethod-1

GKN Aerospace satser mange millioner

Nå skal man for første gang produsere store flymotorer ved hjelp av additiv produksjon. Det skjer i Sverige, og vil resultere i at motorene både blir lettere og mer effektive og fører til redusert bruk av råvarer under produksjonsprosessen.
GKN-Aerospace-2

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682