Plastsøppel kan bli rimelige landbruksredskaper i Afrika

Gjennom deres sirkulære forretningsmodell mener forskerteamet at de kan gjøre resirkulering såvel lønnsomt som øko-vennlig. Foto: Universitetet i Loughborough.

Forskere ved universitetet i Loughborough i Storbritannia har klart å gjøre plastsøppel av typen polymer – som er samlet inn på det afrikanske kontinentet – til rimelige landbruksverktøy for lokale bønder der.

Teamet jobbet som en del av ‘Circular Plastics Project’ og har resirkulert kasserte plastflasker til et bearbeidbart filament, før det ble 3D-printet til å bli seks sirkulære jordbruksredskaper. Ifølge deres designere kan disse verktøyene, som spenner fra en fruktplukker til et fiskeoppdrettssystem, hjelpe folk i utviklingsland til ikke bare å hjelpe på økonomien, men redusere den lokale opphopingen av plastavfall.

Plastprosessering skjematisk forklart. Illustrasjon: Universitetet i Loughborough.

–Land med lav til middels inntekt har i stor grad blitt ekskludert fra fordelene med innovative polymerprodukter som gjør oppgaver enklere, renere og sikrere på grunn av høye produksjonskostnader, sa Mark Evans fra Loughborough Design School. –Prosjektet har effektivt snudd dette på hodet med den trinnvise fordelen ved å bruke lokalt innsamlede avfallsmaterialer i sin kostnadseffektive produksjon. Plastavfallet samles inn og vaskes og tørkes, før det brytes ned og formes til tråder via ekstrudering. Trådene benyttes til lokal 3D-printing og plasten havner da inn i landbruket, da som rimelige nytteredskaper.

Britisk program for å forske på å løse verdens avfallsproblemer
Loughborough-teamets Circular Plastics Project er nært knyttet til to større initiativer: Perpetual Plastic for Food to Go -prosjektet (PPFTG) og Smart Sustainable Plastic Packaging Challenge (SSPP). Støttet av den britiske regjeringens UK Research and Innovation (UKRI) byrå, har SSPP blitt opprettet for å identifisere nye måter å redusere mengden forurensning forårsaket av plastemballasje på.

I dette bredere programmet på 8 millioner pund har Loughborough University blitt tildelt 1,15 millioner pund for å finansiere PPFTG -prosjektet, som det tar sikte på å bruke “smarte teknologier” for å løse verdens avfallsproblemer. Spesielt da initiativet fikk grønt lys i fjor, satte teamet siktet på å lage en “sirkulær forretningsmodell”, som er i stand til å redusere miljøeffekten av såkalt “food-to-go” emballasje, det vi vel kaller “takeaway”-emballasje.

–Fersk og avkjølt mat som smørbrød og blandede salater som selges av matforhandlere, genererer betydelig engangsavfall for plastemballasje, forklarte prosjektleder Garrath Wilson i fjor. –Vårt prosjekt vårt vil samle akademikere med ekspertise innen emballeringsteknologi, brukeradferd, bærekraftig design, produksjon og polymerkjemi, for å eliminere matavfall.

Kilde: https://3dprintingindustry.com/news/researchers-3d-print-recycled-plastic-into-affordable-tools-for-african-farmers-196015/

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *