lørdag 9 desember – uke 49
Gjennom deres sirkulære forretningsmodell mener forskerteamet at de kan gjøre resirkulering såvel lønnsomt som øko-vennlig. Foto: Universitetet i Loughborough.
Forskere ved universitetet i Loughborough i Storbritannia har klart å gjøre plastsøppel av typen polymer – som er samlet inn på det afrikanske kontinentet – til rimelige landbruksverktøy for lokale bønder der.
Teamet jobbet som en del av ‘Circular Plastics Project’ og har resirkulert kasserte plastflasker til et bearbeidbart filament, før det ble 3D-printet til å bli seks sirkulære jordbruksredskaper. Ifølge deres designere kan disse verktøyene, som spenner fra en fruktplukker til et fiskeoppdrettssystem, hjelpe folk i utviklingsland til ikke bare å hjelpe på økonomien, men redusere den lokale opphopingen av plastavfall.
–Land med lav til middels inntekt har i stor grad blitt ekskludert fra fordelene med innovative polymerprodukter som gjør oppgaver enklere, renere og sikrere på grunn av høye produksjonskostnader, sa Mark Evans fra Loughborough Design School. –Prosjektet har effektivt snudd dette på hodet med den trinnvise fordelen ved å bruke lokalt innsamlede avfallsmaterialer i sin kostnadseffektive produksjon. Plastavfallet samles inn og vaskes og tørkes, før det brytes ned og formes til tråder via ekstrudering. Trådene benyttes til lokal 3D-printing og plasten havner da inn i landbruket, da som rimelige nytteredskaper.
Britisk program for å forske på å løse verdens avfallsproblemer
Loughborough-teamets Circular Plastics Project er nært knyttet til to større initiativer: Perpetual Plastic for Food to Go -prosjektet (PPFTG) og Smart Sustainable Plastic Packaging Challenge (SSPP). Støttet av den britiske regjeringens UK Research and Innovation (UKRI) byrå, har SSPP blitt opprettet for å identifisere nye måter å redusere mengden forurensning forårsaket av plastemballasje på.
I dette bredere programmet på 8 millioner pund har Loughborough University blitt tildelt 1,15 millioner pund for å finansiere PPFTG -prosjektet, som det tar sikte på å bruke “smarte teknologier” for å løse verdens avfallsproblemer. Spesielt da initiativet fikk grønt lys i fjor, satte teamet siktet på å lage en “sirkulær forretningsmodell”, som er i stand til å redusere miljøeffekten av såkalt “food-to-go” emballasje, det vi vel kaller “takeaway”-emballasje.
–Fersk og avkjølt mat som smørbrød og blandede salater som selges av matforhandlere, genererer betydelig engangsavfall for plastemballasje, forklarte prosjektleder Garrath Wilson i fjor. –Vårt prosjekt vårt vil samle akademikere med ekspertise innen emballeringsteknologi, brukeradferd, bærekraftig design, produksjon og polymerkjemi, for å eliminere matavfall.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige