Rekordlang 3D-printet sykkelbro

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 september 2021
Broen ligger i De Geologenstrook -parken i Nijmegen. Foto: Nijmegen kommune

Den nederlandske byen Nijmegen har verdens lengste sykkelbro i betong, bygget med additiv tilvirkning. Den 29 meter lange broen i De Geologenstrook-parken i byen ble innviet 8. september.

Broen er donert av statsmyndigheten Rijkswaterstaat som et minnesmerke fra byens nominasjon til European Green Capital 2018. Michiel van der Kley er ansvarlig for den runde bølgeformede designen og byggearbeidet er utført på Saint Gobain Weber Beamix i samarbeid med designgruppen BAM og Eindhoven teknologiske universitet (TU / e).

Selve utskriften har blitt utført i flere deler som deretter settes sammen på stedet. Prosjektet viser at metoden med å bygge med 3D -printing innebærer en raskere byggeprosess, en mer fleksibel design og redusert materialbruk.

Broen ble printet i moduler som deretter ble satt sammen på stedet. Foto: Michiel van der Kley

– Printing i betong har et enormt vekstpotensial. Vi bruker mindre råvarer fordi betongskriveren bare legger til materialer der den faktisk støtter konstruksjonen. Vi kan også øke byggehastigheten drastisk. I fremtiden vil vi gjøre betongen mer holdbar og også gjenbruke den. Det er mye mer å oppnå. Jeg er også stolt over at kunnskapen som er utviklet har funnet veien inn i bransjen så raskt, sier Theo Salet, professor i betongkonstruksjoner ved TU/e, i en pressemelding.

Totalt måler den ferdige broen 29 meter. Foto: Michiel van der Kley

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt