3D-byggekonkurransen: Vinnerne

Espen Lea fra SafeRock og Fernando de los Rios fra Hyperion Robotics mottok pris fra SINTEF og OBOS for sine pelehoder produsert ved hjelp av 3D-printing. Foto: OBOS/Construction City

Vinnerne av 3D-byggekonkurransen vi har annonsert tidligere her i 3DP Norge ble presentert under OBOS Living Lab i forbindelse med Oslo Innovation Week. Nå skal vinnerkonseptene videreutvikles.

SafeRock, Snøhetta og finske Hyperion Robotics stakk av med seieren i 3D-printkonkurransen. Nå skal trioen gi byggenæringen betydelige klimagevinster.

Både vinnerkonseptet kalt Radix, og Triform som tok andreplassen, mottar økonomisk støtte fra OBOS og konsulentbistand fra SINTEF. Premien skal brukes til å videreutvikle og realisere konseptene. Kanskje kan det komme noe som er klart for markedet allerede neste år.

Vinnerbidraget Radix består av en unik type pelehoder som vil kunne stå for store besparelser når det gjelder klimautslipp. Ifølge juryen er dette et stort, ikke utnyttet potensial i byggebransjen, hvor nettopp 3D-printing har sin styrke. Espen Lea, administrerende direktør hos Saferock, er en av dem som står bak Radix. Til Teknisk Ukeblad sier han:

– Nå skal vi bruke de 50 timene fra Sintef som er premien, til å videreutvikle konseptet. Så skal vi føre opp et pilotprosjekt før vi kontakter noen som ønsker å ta det i bruk.

Om Radix (SafeRock, Snøhetta og Hyperion Robotics) sier juryen:

– Vinnerkonseptet bruker topologioptimalisering, en metode for å redusere unødvendig masse og dermed både vekt og ikke minst materiale. Metoden er godt kjent for optimalisering av mindre produkter som for eksempel braketter og sykler. Juryen ser at det her er et stort, ikke utnyttet potensiale innenfor byggebransjen, hvor nettopp 3D-printing har sin styrke. I forslaget er besparelsen anslått til hele 70 prosent, noe som vil kunne redusere fotavtrykket signifikant. I tillegg benyttes et materiale som også kan minske fotavtrykket ytterligere innenfor en bransje hvor dette i høyeste grad er en stor utfordring. Siden løsningen skal stå stort sett under jorden vil det heller ikke være behov for dyr etterbehandling av estetiske hensyn. Bidragsyteren har etablert et interessant konsortium med kompetanse innen feltet. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Les mer om konkurransevinnerne hos Construction City.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *