AMCM sikter mot stjernene

AMCM retter seg mot den kommersielle delen av romfartssektoren, populært kjent som “New Space”. Foto: Pressebilde / EOS

Det EOS-eide selskapet AMCM investerer i «New Space», en kommersialisert del av romfartsindustrien. Den additive teknologiens store designfrihet åpner for nye muligheter i romfartssektoren, ifølge AMCM, som ønsker å levere teknologi for å kunne 3D-printe deler til raketter.

Tyske AMCM, Additive Manufacturing Customized Machines, har et spesielt fokus på å tilby AM-løsninger tilpasset kundenes behov. Med støtte fra morselskapets muskler vil selskapet nå investere i «New Space». Dette er små satellitter som overfører datatrafikk, navigasjon og mobilt internett til mennesker over hele verden.

– De store fordelene med additiv tilvirkning i produksjonen av rakettmotorer er lavere produksjonskostnader og muligheten for kompleksitet i designet. I tillegg reduseres utviklingstiden betydelig samtidig som designfleksibiliteten økes, sier Martin Bullemer, administrerende direktør i AMCM i en pressemelding.

Komponenter for fullskala rakettmotorer
I begynnelsen av 2021 fikk AMCM i oppdrag av det skotske romfartsselskapet Orbex Space å bygge Europas største industrielle 3D-printer, noe 3dp Norge har skrevet om tidligere. AM-systemet M 4K innebærer at Orbex Space kan produsere komponenter til mer enn 35 fullskala rakettmotorer per år.

– Selv om rakettmotorene våre og andre kritiske systemer allerede er ganske modne etter år med testing, bidrar et stort internt 3D-printsystem som dette til høyere hastighet og større fleksibilitet når vi øker produksjonen, sier Chris Larmour, administrerende direktør i Orbex Space.

Kan printe i ett stykke
M 4K-systemet er også levert til andre europeiske og amerikanske rakettprodusenter. De kraftige motorene brukes deretter i raketter for å levere satellitter ut i bane. M 4K har et konstruksjonsvolum på 45 x 45 x 100 centimeter og støtter kobberlegering, det mest avanserte materialet for produksjon av forbrenningskamre for rakettmotorer. Motorene bruker flytende oksygen i interne kanaler for kjøling og når oksygenet deretter varmes opp, går det over i gassform som brukes til rakettens fremdrift via forbrenning.

Med M 4K-systemet kan brennkammeret printes i ett stykke, noe som gjør det mulig å designe kjølekanaler optimalt, men betyr også færre deler, enklere prosesser og lavere totale produksjonskostnader.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: