Første 3D-printede objekt på månen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 desember 2021
En miniatyr av denne 3D-printede kuben skal på utstilling i et planlagt galleri på månen. FOTO via Moon Gallery Foundation

Et kunstgalleri på månen er under planlegging, og Singapore skal bidra med et 3D-printet objekt til utstillingen der oppe, som forventes å åpne i 2025.

Moon Gallery Foundation bidrar til å etablere den første utposten på månen og det permanente museet på jordens eneste naturlige satellitt. Stiftelsen utvikler et kunstgalleri som skal etableres på månen i 2025. Denne kunstneriske oasen i skyggen av det uendelige verdensrommet vil inneholde 100 kunstverk fra kunstnere over hele verden innenfor et kompakt format av en 10 x 10 x 1 centimeter stor rutenettplate på det utvendige panelet av et månelandingsfartøy. Så langt har organisasjonen samlet 87 kunstverk, og hvert bittelille stykke (som måler mindre enn 1 x 1 x 1 cm) blir nøye vist på rutenettet og kan sees på organisasjonens nettside.

Stiftelsen Moon Gallery Foundation har lagd en gitterplate på 10 x 10 x 1 cm hvor 100 kunstverk skal stilles ut i et månegalleri. Foto: Moon Gallery Foundation.

Det 3D-printede kunstverket er utviklet av den singaporske arkitekten og designeren Lakshmi Mohanbabu, i samarbeid med et team av eksperter på additiv tilvirkning ved Singapores Nanyang Technological University (NTU) ledet av ingeniørprofessor og spesialist på metallprinting Matteo Seita.

Kuben har fått tittelen «Struktur og Refleksjon», og beskrives som «et ekteskap mellom kunst og teknologi», hvilket betegnes som et «forenende budskap om en integrert verden, som gjør den til en typisk signatur av menneskeheten på Månen». Kubens tidlige prototyping og design-iterasjoner ble gjort ved hjelp av 3D-printing ved NTUs Singapore Center for 3D Printing (SC3DP), et avansert sentralt knutepunkt for forskning og utvikling av additiv tilvirkning.

Mer om prosjektet finner du på 3dprint.com

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683