Første 3D-printede objekt på månen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 desember 2021
En miniatyr av denne 3D-printede kuben skal på utstilling i et planlagt galleri på månen. FOTO via Moon Gallery Foundation

Et kunstgalleri på månen er under planlegging, og Singapore skal bidra med et 3D-printet objekt til utstillingen der oppe, som forventes å åpne i 2025.

Moon Gallery Foundation bidrar til å etablere den første utposten på månen og det permanente museet på jordens eneste naturlige satellitt. Stiftelsen utvikler et kunstgalleri som skal etableres på månen i 2025. Denne kunstneriske oasen i skyggen av det uendelige verdensrommet vil inneholde 100 kunstverk fra kunstnere over hele verden innenfor et kompakt format av en 10 x 10 x 1 centimeter stor rutenettplate på det utvendige panelet av et månelandingsfartøy. Så langt har organisasjonen samlet 87 kunstverk, og hvert bittelille stykke (som måler mindre enn 1 x 1 x 1 cm) blir nøye vist på rutenettet og kan sees på organisasjonens nettside.

Stiftelsen Moon Gallery Foundation har lagd en gitterplate på 10 x 10 x 1 cm hvor 100 kunstverk skal stilles ut i et månegalleri. Foto: Moon Gallery Foundation.

Det 3D-printede kunstverket er utviklet av den singaporske arkitekten og designeren Lakshmi Mohanbabu, i samarbeid med et team av eksperter på additiv tilvirkning ved Singapores Nanyang Technological University (NTU) ledet av ingeniørprofessor og spesialist på metallprinting Matteo Seita.

Kuben har fått tittelen «Struktur og Refleksjon», og beskrives som «et ekteskap mellom kunst og teknologi», hvilket betegnes som et «forenende budskap om en integrert verden, som gjør den til en typisk signatur av menneskeheten på Månen». Kubens tidlige prototyping og design-iterasjoner ble gjort ved hjelp av 3D-printing ved NTUs Singapore Center for 3D Printing (SC3DP), et avansert sentralt knutepunkt for forskning og utvikling av additiv tilvirkning.

Mer om prosjektet finner du på 3dprint.com

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Salget av 3D-printere for industrien ned med 24% i tredje kvartal 2024

En markedsanalyse forteller om nedgang i salget av 3D-printere til industrielle formål sank med en fjerdedel i tredje kvartal i 2024, men samtidig økte salget av innstegsmodeller.
press-release-Global-3D-printer-shipments-by-price-class

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280