3D-printet kirke

Slik skal kirken se ut. Illustrasjon: Don Ajamian Construction

Verdens første 3D-printede kirke skal oppføres av byggefirmaet Don Ajamian Construction i samarbeid med 3D-printfirmaet Emergent 3D i Thehama County i California. Det er spesielt akustikken som vil nyte godt av 3D-designet.

På oppdrag fra Lake California Community Church, vil det nye anlegget ha innvendige og ytre vegger 3D-printet ved hjelp av et betongsystem utviklet av COBOD. Taket vil imidlertid fortsatt være tradisjonelt konstruert og kirken vil ha en konvensjonell betongplate.

I følge Don Ajamian, eier av Don Ajamian Construction, ble de indre veggene til den 3D-trykte kirken designet for maksimal akustisk effektivitet av en ledende ingeniør på området. Når de er ferdige, vil de etterligne utseendet til gardiner i full høyde som henger ned, men vil være helt solide og stive. Dette vil angivelig bidra til å lede lydbølger rett til publikum i midten av rommet.

–Den er akustisk utformet på en slik måte at pastoren sannsynligvis ikke engang trenger en mikrofon for å bare stå der oppe og snakke, alle vil høre det tydelig, forklarer Ajamian. – Og de kan spille musikk der inne, og rommet vil være perfekt akustisk innstilt.

“Gardinene” er ikke det, det er massive 3D-printede konstruksjoner i betong. Illustrasjon: Don Ajamian Construction

Don Ajamian ble opprinnelig hyret inn av Lake California Community Church for rundt et år siden, da kirken ba ham bygge et helt nytt anlegg. De hadde allerede utarbeidet designplaner for en konvensjonell konstruksjon, men Ajamian foreslo at kirken skulle la ham utforske bruken av 3D-utskrift i stedet.

På grunn av de økende kostnadene for tradisjonelle byggematerialer, trodde han at en kostnadsanalyse på et 3D-printet prosjekt kunne gi noen betydelige kostnadsbesparelser. Som det viste seg fikk han rett, og selskapet fant ut at det kunne spare kirken rundt 10 % på kostnadene ved å velge additiv produksjon i stedet.

–Vi har prøvd å bygge en kirke nå i 20 år, forklarte Jim Laxson, pastor for Lake California Community Church. – Og nå med 3D-utskrift kommer vi til å være i stand til å bygge den mer økonomisk.

Også raskere
I tillegg til kostnadsbesparelsene, forventes overgangen til 3D-printing å drastisk fremskynde byggetiden til kirken. Siden veggene skal lages ett lag om gangen, vil både det indre og det ytre segmentet bli printet samtidig uten behov for noen strukturelle tillegg, noe som øker arbeidsflyten betraktelig.

Når elementene er printet ut er veggene klare, bortsett fra malejobben. Stukkatur og gipsutforminger blir unødvendige da disse formene 3D-printes i betongen. Don Ajamian Construction har allerede fullført hele graderingen av stedet, der grunnen heves eller senkes for å gi et solid fundament. Partnerne venter nå på at COBOD 3D-printeren skal sendes over fra Danmark i april. Når prosjektplanene er sendt inn til Tehama County Building and Safety, vil Ajamian jobbe med Emergent 3D for å 3D-printe kirken en gang rundt slutten av sommeren.

Kilde: 3dprintingindustry.com

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *