Hjelp til Ukraina: Ting de kan 3D-printe

Blokker til å barrikadere vinduer, med skyteskår i midten. Illustrasjon: 3D-Models for Ukraine

En gruppe selskaper har lanserte et nytt nettsted, “3D Models for Ukraine” dedikert til å lagre 3D-utskrivbare modeller for Ukraina.

Nettstedet ble organisert av Sygnis, et polsk selskap som spesialiserer seg på nano- og bioutskriftsteknologier. Partnere i initiativet inkluderer flere kjente navn:

  • Fiberlogy, en polsk produsent av høykvalitets 3D-printerfilament
  • Spectrum Filaments, en annen polsk filamentleverandør
  • 3DON, en polsk forhandler av 3D-utstyr
  • Drukarki 3D, en annen polsk 3D-forhandler utstyr og materialer
  • TeenCrunch, en polsk tjeneste som gir råd til tenåringer som bygger oppstartsbedrifter
  • 3YOURMIND, et tysk programvarefirma som tilbyr avansert 3D CAD-beholdningsanalyse og tjenester

Nettstedet, som heter “3D-models for Ukraine“, inneholder en (for øyeblikket) kort liste over relevante 3D-modeller som kan være nyttige for ukrainere i konflikten. Siden forklarer:

3D-printfellesskapet kommer for å hjelpe!

På denne nettsiden finner du gratis å laste ned og konstant oppdatert liste over 3D-modeller dedikert til behovene til folk i Ukraina.

Sygnis SA har opprettet et joint venture for å samle inn og designe passende 3D-modeller, lage brukervennlige instruksjoner og fremme 3D-printing som den raskeste måten å skaffe verneutstyr, annet utstyr og tilbehør som er nyttig i tider med uro.

Modellene inkluderer en rekke enkle sikkerhets- og medisinske deler, som tourniquets*, kne- og albuebeskyttere, øyeskyllesystemer osv. Det er også et quadcopter-prosjekt.

Det jobbes også med å lage modeller for tilpasning av periskoper til andre rørdiametre, vindusbarrikader, skyteskår, og røykgranater

Det er ikke spesifikt oppgitt hvordan nettstedet skal brukes, men antagelig kan de som sysler med 3D-printere i Ukraina (mange driver også på hobbybasis med 3D-printing) få tilgang til modellene og produsere de delene som kreves. Nettstedet gir noen råd, og sier at delene kan skrives ut i et hvilket som helst praktisk vanlig materiale, men anbefaler å unngå lyse farger hvis mulig.

* En tourniquet, eller årepresse, er en gjenstand som brukes til avsnøring av blodforsyningen til et lem. Det kan være et stoffbånd, en gummislange, blodtrykksmansjett eller lignende. Formålet med en tourniquet er å komprimere en blødende vene eller arterie.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: