Hjelp til Ukraina: Ting de kan 3D-printe

Blokker til å barrikadere vinduer, med skyteskår i midten. Illustrasjon: 3D-Models for Ukraine

En gruppe selskaper har lanserte et nytt nettsted, “3D Models for Ukraine” dedikert til å lagre 3D-utskrivbare modeller for Ukraina.

Nettstedet ble organisert av Sygnis, et polsk selskap som spesialiserer seg på nano- og bioutskriftsteknologier. Partnere i initiativet inkluderer flere kjente navn:

  • Fiberlogy, en polsk produsent av høykvalitets 3D-printerfilament
  • Spectrum Filaments, en annen polsk filamentleverandør
  • 3DON, en polsk forhandler av 3D-utstyr
  • Drukarki 3D, en annen polsk 3D-forhandler utstyr og materialer
  • TeenCrunch, en polsk tjeneste som gir råd til tenåringer som bygger oppstartsbedrifter
  • 3YOURMIND, et tysk programvarefirma som tilbyr avansert 3D CAD-beholdningsanalyse og tjenester

Nettstedet, som heter “3D-models for Ukraine“, inneholder en (for øyeblikket) kort liste over relevante 3D-modeller som kan være nyttige for ukrainere i konflikten. Siden forklarer:

3D-printfellesskapet kommer for å hjelpe!

På denne nettsiden finner du gratis å laste ned og konstant oppdatert liste over 3D-modeller dedikert til behovene til folk i Ukraina.

Sygnis SA har opprettet et joint venture for å samle inn og designe passende 3D-modeller, lage brukervennlige instruksjoner og fremme 3D-printing som den raskeste måten å skaffe verneutstyr, annet utstyr og tilbehør som er nyttig i tider med uro.

Modellene inkluderer en rekke enkle sikkerhets- og medisinske deler, som tourniquets*, kne- og albuebeskyttere, øyeskyllesystemer osv. Det er også et quadcopter-prosjekt.

Det jobbes også med å lage modeller for tilpasning av periskoper til andre rørdiametre, vindusbarrikader, skyteskår, og røykgranater

Det er ikke spesifikt oppgitt hvordan nettstedet skal brukes, men antagelig kan de som sysler med 3D-printere i Ukraina (mange driver også på hobbybasis med 3D-printing) få tilgang til modellene og produsere de delene som kreves. Nettstedet gir noen råd, og sier at delene kan skrives ut i et hvilket som helst praktisk vanlig materiale, men anbefaler å unngå lyse farger hvis mulig.

* En tourniquet, eller årepresse, er en gjenstand som brukes til avsnøring av blodforsyningen til et lem. Det kan være et stoffbånd, en gummislange, blodtrykksmansjett eller lignende. Formålet med en tourniquet er å komprimere en blødende vene eller arterie.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: