Tre ting å tenke på for analyse av livssyklus

Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. I denne sammenheng har livssyklusanalyse (Life Cycle Analysis, LCA) vokst frem som et sentralt begrep og en nyttig metodikk for å måle et produkts miljøpåvirkning gjennom hele livssyklusen.

Produktdesignere og deres valg av materialer og produksjonsmetoder spiller en avgjørende rolle for hvor holdbart et produkt er over tid. Men det er ikke alltid lett å velge rett eller tenke på alt.

Det er derfor Protolabs og British Design Council nå lanserer en opplæringsguide om LCA og bærekraftig produktdesign.

Guiden ble produsert under en workshop gjennomført på Designrådets “Design for Planet Festival” i november 2021. Der diskuterte en rekke ledende designere vanlige bærekraftsproblemer og løsninger innen produktdesign.

For designingeniører som er interessert i å inkludere livssyklusanalyse som en metodikk i produktutviklingen, her er tre tips fra veiledningen:

Tenk “hele verden” i designbriefen
Det er viktig å tenke nøye gjennom hvordan materialvalg og emballasje påvirker miljøet og å optimalisere bruken. Men for å oppnå et effektivt design, må du løfte blikket og tenke på hvordan dine valg påvirker hele verden og dens innbyggere. Tenk på hva som har størst innvirkning og beskriv hvordan du har tenkt å måle det.

Analyser hvor du har størst avfall/utslipp og høyest energiforbruk
Jo mer du vet om prosessene som brukes i designet og hvordan du måler, jo bedre. Da kan du identifisere hvor du har høye nivåer – enten det er avfall, utslipp, råvarer eller energi. Dette vil gjøre det lettere å identifisere tiltak for å eliminere, redusere, resirkulere eller gjenbruke.

Bruk lokale leverandører og se gjennom dine energikilder
Bærekraft handler ikke bare om hvilke materialer du bruker, men også om hvor materialet kommer fra og hvor mye energi som er brukt på å produsere det. Ved å bruke lokale leverandører kan du redusere miljøbelastningen fra transport og også støtte den lokale økonomien. Tenk også på hvordan du kan redusere energiforbruket i produksjonen av produktet ditt, og om energien er fornybar eller ikke.

Du finner flere detaljer og ytterligere syv tips i rapporten “Life-cycle analysis (LCA): Challenges and Solutions”.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: