Tre ting å tenke på for analyse av livssyklus

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 26 april 2022

Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. I denne sammenheng har livssyklusanalyse (Life Cycle Analysis, LCA) vokst frem som et sentralt begrep og en nyttig metodikk for å måle et produkts miljøpåvirkning gjennom hele livssyklusen.

Produktdesignere og deres valg av materialer og produksjonsmetoder spiller en avgjørende rolle for hvor holdbart et produkt er over tid. Men det er ikke alltid lett å velge rett eller tenke på alt.

Det er derfor Protolabs og British Design Council nå lanserer en opplæringsguide om LCA og bærekraftig produktdesign.

Guiden ble produsert under en workshop gjennomført på Designrådets «Design for Planet Festival» i november 2021. Der diskuterte en rekke ledende designere vanlige bærekraftsproblemer og løsninger innen produktdesign.

For designingeniører som er interessert i å inkludere livssyklusanalyse som en metodikk i produktutviklingen, her er tre tips fra veiledningen:

Tenk «hele verden» i designbriefen
Det er viktig å tenke nøye gjennom hvordan materialvalg og emballasje påvirker miljøet og å optimalisere bruken. Men for å oppnå et effektivt design, må du løfte blikket og tenke på hvordan dine valg påvirker hele verden og dens innbyggere. Tenk på hva som har størst innvirkning og beskriv hvordan du har tenkt å måle det.

Analyser hvor du har størst avfall/utslipp og høyest energiforbruk
Jo mer du vet om prosessene som brukes i designet og hvordan du måler, jo bedre. Da kan du identifisere hvor du har høye nivåer – enten det er avfall, utslipp, råvarer eller energi. Dette vil gjøre det lettere å identifisere tiltak for å eliminere, redusere, resirkulere eller gjenbruke.

Bruk lokale leverandører og se gjennom dine energikilder
Bærekraft handler ikke bare om hvilke materialer du bruker, men også om hvor materialet kommer fra og hvor mye energi som er brukt på å produsere det. Ved å bruke lokale leverandører kan du redusere miljøbelastningen fra transport og også støtte den lokale økonomien. Tenk også på hvordan du kan redusere energiforbruket i produksjonen av produktet ditt, og om energien er fornybar eller ikke.

Du finner flere detaljer og ytterligere syv tips i rapporten «Life-cycle analysis (LCA): Challenges and Solutions».

Les mer

BMW lar oss se nærmere på Wire Arc Additive Manufacturing

Teknologien som kalles "Wire arc additive manufacturing" er interessant for bilindustrien, og BMW melder at de første kjøretøytestene med deler som er produsert med denne teknikken starter opp neste år.
bmw-waam-cover-kopi

Protech feirer 30 år med Stratasys

I år er det 30 år siden Protech solgte Nord-Europas første 3D-printer, en FDM-maskin fra Stratasys. Siden den gang har Protech vært en trofast partner i det nordiske markedet.
Evald

Metode for 3D-printet mat i industriell skala

Det østerrikske oppstartsfirmaet Revo Foods har tidligere produsert 3D-printet mat, inkludert fiskeprodukter. Nå tar selskapet neste steg og presenterer en løsning for industriell produksjon av 3D-printet mat.
Revo-Foods-FFX2-productionmethod-1

GKN Aerospace satser mange millioner

Nå skal man for første gang produsere store flymotorer ved hjelp av additiv produksjon. Det skjer i Sverige, og vil resultere i at motorene både blir lettere og mer effektive og fører til redusert bruk av råvarer under produksjonsprosessen.
GKN-Aerospace-2

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280