Tre ting å tenke på for analyse av livssyklus

Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. I denne sammenheng har livssyklusanalyse (Life Cycle Analysis, LCA) vokst frem som et sentralt begrep og en nyttig metodikk for å måle et produkts miljøpåvirkning gjennom hele livssyklusen.

Produktdesignere og deres valg av materialer og produksjonsmetoder spiller en avgjørende rolle for hvor holdbart et produkt er over tid. Men det er ikke alltid lett å velge rett eller tenke på alt.

Det er derfor Protolabs og British Design Council nå lanserer en opplæringsguide om LCA og bærekraftig produktdesign.

Guiden ble produsert under en workshop gjennomført på Designrådets “Design for Planet Festival” i november 2021. Der diskuterte en rekke ledende designere vanlige bærekraftsproblemer og løsninger innen produktdesign.

For designingeniører som er interessert i å inkludere livssyklusanalyse som en metodikk i produktutviklingen, her er tre tips fra veiledningen:

Tenk “hele verden” i designbriefen
Det er viktig å tenke nøye gjennom hvordan materialvalg og emballasje påvirker miljøet og å optimalisere bruken. Men for å oppnå et effektivt design, må du løfte blikket og tenke på hvordan dine valg påvirker hele verden og dens innbyggere. Tenk på hva som har størst innvirkning og beskriv hvordan du har tenkt å måle det.

Analyser hvor du har størst avfall/utslipp og høyest energiforbruk
Jo mer du vet om prosessene som brukes i designet og hvordan du måler, jo bedre. Da kan du identifisere hvor du har høye nivåer – enten det er avfall, utslipp, råvarer eller energi. Dette vil gjøre det lettere å identifisere tiltak for å eliminere, redusere, resirkulere eller gjenbruke.

Bruk lokale leverandører og se gjennom dine energikilder
Bærekraft handler ikke bare om hvilke materialer du bruker, men også om hvor materialet kommer fra og hvor mye energi som er brukt på å produsere det. Ved å bruke lokale leverandører kan du redusere miljøbelastningen fra transport og også støtte den lokale økonomien. Tenk også på hvordan du kan redusere energiforbruket i produksjonen av produktet ditt, og om energien er fornybar eller ikke.

Du finner flere detaljer og ytterligere syv tips i rapporten “Life-cycle analysis (LCA): Challenges and Solutions”.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Lysende forretningsidé

En mer fleksibel og bærekraftig produksjonsmetode førte til at Signify, tidligere Philips Lighting, introduserte 3D-printing i sin produksjon. Selskapet har vært en pioner innen belysningsindustrien for å ta i bruk additiv produksjon – men reisen dit har ikke vært enkel.

Publisert av: 

Stratasys med lojalitetsprogram for servicebyråer

Servicebyråer er kommersielle bedrifter som 3D-printer objekter for sine kunder, så disse slipper å investere i utstyr og arbeidskraft. Stratasys Ltd har nå kunngjort et nytt lojalitets- og rabattprogram for Stratasys servicebyråkunder. Nettverket gir tilgang til volumrabatter på Stratasys-systemer, materialer, servicekontrakter og programvare, samt engrospriser for on-demand-deler skrevet ut gjennom Stratasys Direct Manufacturing.

Publisert av: 

Desktop Metal sier opp 12% av de ansatte

Industriell 3D-printerprodusent Desktop Metal har annonsert et strategisk integrerings- og kostnadsoptimaliseringsinitiativ som vil generere minst 100 millioner dollar i samlede kostnadsbesparelser i løpet av de neste 24 månedene. Som et ledd i dette sier de opp 12% av arbeidsstyrken.

Publisert av: