Elmia 3D-messen

Fredrik Finnberg, administrerende direktør, og selger Martin Nordqvist fra Digital Mechanics. Foto: Anja Degerholm

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Elmia 3D i Jönköping ble arrangert for første gang i 2018 og er en av seks messer som arrangeres parallelt under navnet Elmia Produktionmesser. Etter et fravær på fire år kunne messen igjen arrangeres. I år deltok over 20 utstillere innen 3D, som viste alt fra 3D-skannere og 3D-printere til materialer og etterbehandlingsutstyr. Utstillere inkluderte selskaper som 3DVerkstan, EOS, HP, Lasertech, The Industry, SLM Solutions, Protech, Massivit 3D og Xact Metal. Årets arrangement hadde fire temaer:

  • Fremtidig produksjon
  • Bærekraftig og effektiv produksjon
  • Arbeidsmiljø og sikkerhet
  • Kompetanse.

Når 3dp.se besøker Elmia 3D på messens første dag, er det allerede full aktivitet i korridorene. Servicebyrået Digital Mechanics fra Västerås er på stedet for å vise mulighetene med additiv produksjon, ikke minst i tider med logistikkproblemer.

– Så å si alle har problemer med logistikkkjeden og stasjonære maskiner. Vi ønsker å vise hvordan additiv produksjon kan løse disse problemene, sier Martin Nordqvist, selger i Digital Mechanics.

– Vi ønsker å trigge ingeniørenes fantasi. De kjenner produktene sine og vi kan 3D-printing. Jeg vil tørre å påstå at alle bedrifter kunne ha bruk for additiv produksjon i sin virksomhet, legger administrerende direktør Fredrik Finnberg til.

Enklere løsninger med additiv produksjon. Det er viktig å tenke utenfor boksen, sier Martin Nordqvist i Digital Mechanics.

Digital Mechanics har en maskinpark med maskiner fra EOS, HP og Stratasys, og dermed en rekke ulike AM-teknologier å tilby. Med Elmia 3D har de eksempler på løsninger som kan gjøre det enklere for bedrifter. Som en del av en mobil respirator som er under utvikling. Ved å trykke deler i PA12 i stedet for aluminium kan vekten reduseres fra 100 til 20 kilo.

Spre ordet om AM
Torbjörn Holmstedt ved Karlskogaforetaket Lasertech har stilt ut på mange messer siden selskapet ble grunnlagt i 2000. Han håper at flere bedrifter får øynene opp for additiv produksjon i forbindelse med Elmia 3D, som går parallelt med fem andre produksjonsmesser.

– Jo større kunnskap om 3D-printing, jo større er markedet. Så alle i bransjen tjener på å øke bevisstheten, sier han.

Siden desember 2020 har Lasertech vært en del av Xano industrikonsernet. I tillegg til industriell 3D-printing i metall, for både prototyper og serieproduksjon, tilbyr selskapet også lasersveising, laser cladding og laserherding.

Peter Holmström og Sara Atzori fra Dust Control.

Støvsuger for pulveravfall
Dust Control fra Stockholm er relativt nye i bransjen. De selger faste sentralstøvsugere, men også mobile enheter, for oppsamling av for eksempel avfallspulver.

– Produktene våre kan brukes overalt hvor det er støv og vi skreddersyr dem etter kundens behov. Vi er allerede aktive i metall- og plastindustrien, men additiv produksjon er relativt nytt for oss, sier selger Peter Holmström, som representerte selskapet sammen med markedskoordinator Sara Atzori.

Anders Jansson med en av de fem modellene av 3D-skannere som Scan 3D tilbyr.

Fem modeller for 3D-skanning
Har du en fysisk gjenstand som må digitaliseres? Da er 3D-skanning løsningen. Scan 3D var på plass i Jönköping for å vise produktene deres fra Artec 3D.

– Vi har fem ulike modeller avhengig av hva vi skal skanne og hva vi skal bruke det til. Hvilken størrelse det dreier seg om og hvor nøyaktig den skal skannes. Våre produkter kan skanne gjenstander fra størrelsen på en mynt til egentlig hvilken som helst størrelse, sier Scan 3Ds representant Anders Jansson.

Scan 3D har hovedkontor i Linköping og filial i Oslo.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: