Europol sikter mot 3D-printede våpen

Ettskudds Liberator-haglen var det første åpen kildekode-våpenet som hvem som helst kunne laste ned en tegning av og skrive ut med en 3D-printer. Foto: Wikimedia / Creative Commons

Nylig holdt Europol og det nederlandske politiet en internasjonal konferanse om 3D-printede skytevåpen og trusselen dette utgjør for samfunnet. Konklusjonen er at det trengs økt samarbeid for å fjerne våpnene fra gatene.

Konferansen tiltrakk seg 120 deltakere fra 20 land og ble holdt i Haag, Nederland. Blant de besøkende var rettshåndhevelseseksperter, ballistiske eksperter, rettsmedisinere, beslutningstakere og akademikere.

Ifølge Martin van der Meij, teamleder for Europols våpen- og eksplosivanalyseprosjekt, er 3D-printede skytevåpen noe Europol har i tankene.

– Trusselen fra 3D-printede våpen er høyt på Europols radar, spesielt gitt det økende antallet skytevåpen som er beslaglagt i etterforskninger over hele Europa de siste årene. En slik utfordring kan bare løses ved å kombinere ekspertisen, ressursene og innsikten til rettshåndhevelsesbyråer, privat sektor og akademia for å få disse våpnene ut av gatene, sa han i en pressemelding.

Flere eksempler i Europa
Det er flere eksempler på forbrytelser der politiet i ulike europeiske land har beslaglagt 3D-printede våpen. I 2019 ble to personer drept i Tyskland med et våpen som delvis ble produsert med en 3D-printer. Gjerningsmannen hadde lastet ned tegninger fra nettet og deretter printet ut deler av våpenet.

I april i fjor stengte spansk politi en ulovlig våpenfabrikk på Kanariøyene. To 3D-printere ble beslaglagt samt ulike våpendeler, en kopi av en automatisk rifle, manualer for urban geriljakrigføring og hvit maktlitteratur.

En måned senere arresterte britisk politi to menn og en kvinne for besittelse av et våpen med 3D-printede deler. Pågripelsen skjedde i forbindelse med etterforskning av høyreekstrem terrorisme.

Formålet med konferansen var å utforske de grunnleggende prosessene som kreves for å utvikle felles intervensjonsstrategier på dette området, inkludert taktisk og rettsmedisinsk forskning, programvare, vitenskapelig utvikling og lovgivning.

Veien videre
Konferansen resulterte i tre konklusjoner. For det første at det kreves en kobling og samarbeid mellom rettshåndhevende etater og industri/privat sektor for å overvåke utviklingen av 3D-printede skytevåpen.

For det andre skal det dannes et internasjonalt nettverk av eksperter på 3D-printede skytevåpen, med oppgave å holde rettshåndhevende instanser oppdatert med utviklingen på dette feltet.

Og til slutt vil de viktigste politiske anbefalingene angående 3D-printede skytevåpen bli inkludert i et faktaark som skal distribueres til partnere og beslutningstakere over hele verden.

Tags: ,
Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Lysende forretningsidé

En mer fleksibel og bærekraftig produksjonsmetode førte til at Signify, tidligere Philips Lighting, introduserte 3D-printing i sin produksjon. Selskapet har vært en pioner innen belysningsindustrien for å ta i bruk additiv produksjon – men reisen dit har ikke vært enkel.

Publisert av: 

Stratasys med lojalitetsprogram for servicebyråer

Servicebyråer er kommersielle bedrifter som 3D-printer objekter for sine kunder, så disse slipper å investere i utstyr og arbeidskraft. Stratasys Ltd har nå kunngjort et nytt lojalitets- og rabattprogram for Stratasys servicebyråkunder. Nettverket gir tilgang til volumrabatter på Stratasys-systemer, materialer, servicekontrakter og programvare, samt engrospriser for on-demand-deler skrevet ut gjennom Stratasys Direct Manufacturing.

Publisert av: 

Desktop Metal sier opp 12% av de ansatte

Industriell 3D-printerprodusent Desktop Metal har annonsert et strategisk integrerings- og kostnadsoptimaliseringsinitiativ som vil generere minst 100 millioner dollar i samlede kostnadsbesparelser i løpet av de neste 24 månedene. Som et ledd i dette sier de opp 12% av arbeidsstyrken.

Publisert av: